Opeth

Still Life

Info
Uitgekomen in: 1999 (heruitgave: 2008) 
Land van herkomst: Zweden
Label: Peaceville Records
Website: Opeth
MySpace: Opeth
Tracklist
Cd 1 - stereo mix:
The Moor (11:26)
Godhead's Lament (9:47)
Benighted (5:00)
Moonlapse Vertigo (9:00)
Face Of Melinda (7:58)
Serenity Painted Death (9:13)
White Cluster (10:05)
Cd 2 (dvd) - 5.1 surround sound:
The Moor (11:26)
Godhead's Lament (9:47)
Benighted (5:00)
Moonlapse Vertigo (9:00)
Face Of Melinda (7:58)
Serenity Painted Death (9:13)
White Cluster (10:05)
Dvd bonusmateriaal: 
Face Of Melinda [live video 2006]
Mikael Åkerfeldt: zang, gitaar
Peter Lindgren: gitaar
Martin Lopez: drums
Martin Mendez: bas
Ghost Reveries (2005)
Lamentations - Live At Shepherd's Bush Empire 2003 DVD (2003)
Damnation (2003)
Deliverance (2002)
Blackwater Park (2001)
Still Life (1999)
My Arms, Your Hearse (1998)
Morningrise (1997)
Orchid (1995)

De tafel is netjes gedekt, de gemarineerde zalm staat in de oven. Terwijl je de tafel van kaarslicht voorziet en een rood – of beter wellicht een wit – wijntje inschenkt, vraag je: “zal ik een muziekje aanzetten?” Je laat “Still Life” van Opeth vervolgens in de cd-speler glijden. De kamer vult zich met romantisch, akoestisch gitaargetokkel. Een broeierige sfeer ontstaat, totdat… RUIG GITAARWERK, VENIJNIG DRUMWERK en BOZE GRUNTS uit de boxen knallen.

Bij geen andere band dan Opeth slaat ingetogen getokkel zo gemakkelijk om in bruut gitaargeweld. Opeth heeft twee kanten: de muziek is zowel hard als zacht, zowel gemeen als lieflijk, zowel yin als yang. De Zweedse band combineert death metal met op de jaren ’70 geënte progrock. Dit klinkt misschien ongebruikelijk, maar het is juist deze combinatie die de muziek van Opeth zo boeiend maakt.

Het schizofrene karakter van Opeth komt op het vierde album “Still Life” duidelijk naar voren. Waar op de voorgaande cd’s de metalpassages overheersten, lijkt Opeth op “Still Life” een betere balans te hebben gevonden. Er klinkt meer progrock door de muziek heen en de akoestische gitaar is vaker ter hand genomen. Dit evenwicht maakt het album toegankelijker dan haar voorgangers. Hoewel “Blackwater Park” door velen gezien wordt als hét grote doorbraakalbum, heeft ook “Still Life” de band flink wat fans opgeleverd. De cd uit 1999 is nu heruitgebracht in een mooi hoesje, met daarin een cd in stereo mix en een dvd in dolby surround. Verder is er als bonusmateriaal een live video uit 2006 toegevoegd.

Zanger en gitarist Mikael Åkerfeldt heeft zowel de muziek als de teksten voor dit album geschreven. “Still Life” is een conceptalbum, dat verhaalt over een man die vernederd en mishandeld uit zijn dorp wordt verbannen, omdat hij van zijn christelijke geloof is afgestapt. Vijftien jaar later keert de man echter terug, om zijn grote liefde Melinda op te zoeken. Dan blijkt dat Melinda onder druk van haar familie met een ander is getrouwd en non is geworden. Het is een tragisch verhaal, dat goed past bij het melancholische ‘spookhuissfeertje’ dat over het hele album hangt.

Volgens de Opethiaanse traditie duren de nummers op “Still Life” lang: gemiddeld zo’n 9 minuten. De band heeft hierdoor alle ruimte voor tempo- en stijlwisselingen. Luister maar naar The Moor, Godhead’s Lament of Moonlapse Vertigo. Daarnaast bestaat ieder nummer uit veel lagen. Sommige luisteraars zullen de stukken death metal, voorzien van diepe grunts, misschien als ‘herrie’ ervaren. Bij herhaalde, grondige luisterbeurten zal echter opvallen dat onder al het gebulder zich veel schitterende details schuilhouden.

Het enige nummer met een echt refrein- en coupletstructuur is Benighted. In dit nummer geen aardverschuivingen: het bestaat uit ingetogen gitaarwerk en rustige, cleane zang. In Benighted krijgt het zangwerk van Mikael Åkerfeldt ruim baan. Deze man bezit de gave zowel gruwelijk te kunnen grunten als zeer zuiver en helder te kunnen zingen. Face Of Melinda is de andere ballade op het album. Dit lied valt op door het fretloze baswerk, dat een beetje jazzy klinkt. “Still Life” is het eerste album waarop bassist Martin Mendez te horen is en daarmee is de cd ook de eerste die opgenomen is in de huidige Opeth-line-up.

De nieuwe(re) fans kunnen de heruitgave van “Still Life” aangrijpen om in het verleden van de inmiddels roemrijke band te duiken. Voor de fans van het eerste uur, die het album al in hun bezit hebben, heeft deze versie zeker ook meerwaarde. Het surroundgeluid klinkt helder, de live-uitvoering van Face Of Melinda is het bekijken waard en het hoesje zit er ook nog gelikt uit.

Shireen Bekker

CD + DVD-audio:
Koop bij bol.com

2LP:
Koop bij bol.com

Send this to a friend