Orplid

Greifenherz

Info
Uitgekomen in: 2008
Land van herkomst: Duitsland
Label: Prophecy Productions / Auerbach Töntrager
Website: http://www.orplid.de/
Tracklist
Falken-Eid 1 (1:22)
Luzifer (5:56)
Schwertsgesang (3:07)
... (3:07)
Totenesche (3:50)
Myrmidonenklage (4:17)
Des Sperbers Geheimnis (4:44)
... (3:38)
Schlaf Im Mohn (5:46)
Traum Von Blashyrkh (5:34)
... (1:26)
Der Anarchist (2:32)
Gesang An Den Horusfalken (4:13)
Falken-Eid 2 (4:45)
Frank Machau: alle instrumenten, zang
Uwe Nolte: visualiteiten
Met medewerking van:
Sandra Fink: zang
Greifenherz (2008)
Sterbender Satyr (2006)
Nächtliche Jünger (2002)
Orplid (2000)

De mensen achter het Duitse label Prophecy Productions reken ik vanaf nu tot mijn vrienden!

Al eerder kwam via dit platenlabel hoogst interessante muziek tot mij in de vorm van Noekk, Nucleus Torn en Dark Suns. Ook het recente werkje van het illustere  – door Erik Groenweg gerecenseerde – KLIMT 1918 valt onder deze categorie. Muziek die zich laat onderscheiden door een grote mate van wat ik noem ‘eigenwijsheid’. De artiesten in kwestie zijn wars van commercie en maken muziek voor een klein select gezelschap liefhebbers binnen het toch al selecte gezelschap van progliefhebbers. Misschien is Dark Suns iets minder ‘eigenwijs’ en hierop de enige uitzondering.

Sublabel van Prophecy Productions, Auerbach Töntrager (zo, nu genoeg reclame!), verblijdde mij met ” Greifenherz”, het vierde album van het duo wat zich Orplid noemt. De muziek die Frank Machau en Uwe Nolte (de mannen achter Orplid) maken past volledig in het bovengenoemde rijtje.

Orplid maakt overwegend sobere en eenvoudige, soms haast minimalistische muziek. Er wordt ook wat af geëxperimenteerd. De muziek is volledig elektronisch tot en met de drums aan toe. De drums hebben een opvallende rol doordat deze zwaar en galmend klinken. Ik denk dat zelfs de meest grote hater van computerdrums het gebruik hiervan op deze schijf goed zal verteren. Hierdoor hangt op “Greifenherz” een vijandelijke en koude sfeer.

Nu ben ik beslist geen fan van Duitstalige muziek, maar de wijze waarop Machau op dit album zingt, nee haast declameert, bevestigt de uitzondering op deze regel. Zijn erg donkere en macabere stem is markant op een aantal nummers aanwezig zoals op het sinistere Schwertgesang, Luzifer en Myrmidonenklage. Op Das Sperbers Geheimnis zit bovendien een aantal repeterende stiltes waarbij het lijkt alsof de cd blijft hangen. Het is ook tekenend voor de soms hypnotiserende en betoverende sfeer die op dit album rondwaart.

Gemakshalve (maar niet voor een recensent) is een drietal nummers zonder titel gebleven. Twee daarvan behoren toevallig weer wel tot de beste nummers. De eerste doet dankzij de zang van Sandra Fink opera-achtig aan. De tweede heeft weer een sterk filmachtige sfeer. Helaas valt de laatste van dit trio geheel uit de toon door onsamenhangend geschreeuw.

Op Totenesche en Traum Von Blashyrkh (opgedragen aan de Noorse blackmetal groep Immortal) is het de zang van Fink die voor een sfeer en entourage zorgt die mij deed denken aan Nina Hagen, de Duitse punkdiva van weleer.

De heren Machau en Nolte gebruiken in hun teksten ook graag gedichten van Frank Wedekind (in Der Anarchist) en Rolf Schilling (in Luzifer en Gesang An Den Horusfalken). Die nummers krijgen daardoor ook meer een verhalend en vertellend karakter. Erg sterk gedaan.

“Greifenherz” is een bijzonder (en) fascinerend album geworden die de liefhebber van donkere en duistere muziek zoals de vroege Antimatter, Empyrium maar ook Lunatic Soul en zelfs (de experimentele) Rammstein zeker zal aanspreken. Het is muziek die je betovert en telkens weer opnieuw wilt beluisteren. Een ware verademing in het hedendaagse aanbod.

Hans Ravensbergen

Koop bij bol.com

Send this to a friend