Osta Love

Good Morning Dystopia

Info
Uitgekomen in: 2013
Land van herkomst: Duitsland
Label: eigen beheer
Website: www.ostalove.de
Luistermogelijkheid: www.soundcloud/osta-love
Tracklist
Prologue (4:51)
Fragile Freedom (5:36)
Alienation (4:34)
Subway (5:13)
Red Sky (4:59)
Insomnia (6:12)
The Guards (9:27)
Alaska (4:45)
Shine (4:38)
Epilogue (3:42)
Leon Ackermann: drums, percussie
Tobias Geberth: zang, gitaar, basgitaar, toetsen
Met medewerking van:
Sarah Gretsch: stem op Alaska
Florian Hauss: pianosolo op Red Sky
Gregor Nicolai: basgitaar op Fragile Freedom
Good Morning Dystopia (2013)
Colours (2011)

Het Duitse Osta Love is het geesteskind van de twee jeugdvrienden Leon Ackermann en Tobias Geberth. In 2011 brachten ze het album “Colours” uit dat alleen digitaal te verkrijgen was. De centjes voor het eerste album werden verzameld middels crowdfunding. Dat de twee vrienden, die beide muziek studeren in Berlijn, over talent beschikken, is niet te missen. Dit conceptalbum “Good Morning Dystopia” zit verdraaid goed in elkaar. Op dit album heet de band nog “Osta Lcve”  maar het tweetal heeft inmiddels de naam veranderd in Osta Love.

Het album gaat over het stadsleven, over toenemend toezicht en de mogelijkheid hieraan te ontsnappen in het derde millennium. Het was in eerste instantie de hoes van het album die mij intrigeerde. Echt zo’n hoes die nieuwsgierig maakt. Muzikaal gezien doet het album nog het meest denken aan Vienna Circle. Veel sfeer, een mooie gelaagdheid, veel akoestische gitaar en sterk pianospel. Toch hebben deze jongens een opvallend eigen geluid. De nummers zijn mooi songmatig aangepakt. Gelukkig beschikt Tobias Geberth over een prima stem en zingt hij accentloos. Ook zijn donkere basspel valt op. Het doet bij vlagen denken aan dat van Mariusz Duda (Riverside, Lunatic Soul).

Dit album heeft echt wel wat luisterbeurten nodig. In het begin wist ik niet zo goed wat ik met het album aan moest, maar naarmate ik het vaker hoorde ging het steeds meer leven. Aangezien de nummers in elkaar overlopen voelt het ook aan als één geheel en om dat goed te kunnen doorgronden, is veel luisteren het devies. De nummers die een rustig karakter hebben vallen bij mij het meest in de smaak. Zo heeft Subway een eenvoudig, maar schitterend toetsenriedeltje en sterk gitaarspel en valt Alaska op door de digitale strijkers en tokkelend akoestisch gitaarspel. De zang doet hier iets claustrofobisch aan en dat past uitstekend in het geheel. Shine heeft een heerlijke swing, bevat een zalige gitaarsolo en een toetsensolo die aan The Doors doet denken.

Zo heeft elk nummer een heel eigen karakter gekregen, maar maken ze samen een indrukwekkend geheel. Voor je het weet ben je bij het prachtige Epiloque, dat weer teruggrijpt op eerdere thema’s en is het album alweer afgelopen. Daarna wil je eigenlijk nog maar één ding, en dat is het geheel nog een keer beluisteren.

Osta Love is een band om heel goed in gaten te gaan houden. Deze jongens kunnen ons in de toekomst zomaar gaan verrassen met een meesterwerk. Met dit album bewijzen ze alle ingrediënten hiervoor in huis te hebben.

Maarten Goossensen

Send this to a friend