Oudeziel

Oudeziel

Info
Uitgekomen in: 2023
Land van herkomst: Polen
Label: Rock Company
Weblink: https://rockcompany.nl/
Website: https://oudeziel.bandcamp.com/album/oudeziel-2
Tracklist
Life (5:32)
Fluistert (5:52)
Reis (7:08)
Binner (5:15)
Jeremy (3:07)
Jaroslav Bielawski: drums
Artur Wolski: gitaar, toetsen
Oudeziel (2023)

Bij Progwereld hebben we het al heel zout gegeten, maar zouter kan het altijd.

We troffen in onze digitale mailbox een bericht aan over een nieuwe groep met de naam Oudeziel. De handen gingen al bijna omhoog, want na Momentum, een Nederlandstalige progband, dachten wij weer beet te hebben. Maar nee, Oudeziel, een letterlijke vertaling van Old Soul, blijkt een Pools duo te zijn.

Het duo maakte eerder deel uit van de groep met de net zo merkwaardige naam Obrasqi. Nadat de zanger van deze groep overleed, besloten Jaroslav Bielawski en Artur Wolski als duo verder te gaan. Het idee was om zich volledig te richten op instrumentale muziek waarmee ze emotie willen overbrengen en een verhaal willen vertellen. Met de eerste ep “Oudeziel” tasten ze af of hun muziek daadwerkelijk wortel kan schieten. En ja, beste luistervrienden, ik acht de kans daartoe zeer reëel.

Deze ep, met een speelduur van ruim 25 minuten, kent vijf verhaaltjes van tussen de drie en iets meer dan zeven minuten. Aan enkele van deze verhaaltjes hebben ze Nederlandse namen gegeven. Waarom is niet duidelijk, grappig is dat natuurlijk wel.

Muzikaal verweeft men uiteenlopende sferen en genres, die gaan van ambient naar EM (elektronische muziek), via postrock naar progrock. Harder dan stevig wordt het nergens. Soms moest ik denken aan het instrumentale en elektronische werk van Riverside. Instrumentale muziek heeft liefhebbers en haters, een middenweg lijkt niet te bestaan. Voor de goede orde, ik hoor tot de eerste categorie.

Het Poolse duo blijkt goed in staat om de aandacht vast te houden. In die zin vertellen ze ook echt een verhaal. Alles komt samen in Reis, het langste nummer dat ik tevens het beste vind. Gedurende anderhalve minuut zwelt het nummer langzaam aan, wat eindigt met een kleine hint naar Pink Floyd. Meeslepende synthesizerklanken brengen je haast in trance. Het licht hypnotiserende ritme doet de rest. Na een korte stilte doorklieft een virtuoze en vlijmscherpe gitaarsolo de rust, waarna het nummer langzaam wegsterft zoals het begon. Vergeet bij dit nummer niet je volumeknop ver open te draaien. Waarschuw wel even je buren, want de lage frequentie doet het lijken alsof je opstijgt.

Het probleem met veel Poolse groepen is dat het eendagsvliegen blijken te zijn. De tijd zal leren of we deze vlieg op meer dagen gaan zien en horen. Aan deze ep zal dat absoluut niet liggen. Kom maar door met een volwaardig album.
Send this to a friend