Out Of Focus

Wake Up

Info
Uitgekomen in: 2010 (oorspronkelijke uitgekomen in 1971)
Land van herkomst: Duitsland
Label: Esoteric Recordings
Website: http://www.facebook.com/group.php?gid=190912796489
MySpace: -
Tracklist
See How A White Negro Flies (5:48)
God Save The Queen Cried Jesus (7:28)
Hey John (9:35)
No Name (3:11)
Worlds End (9:55)
Dark, Darker (11:37)
Remigius Drechsler: gitaar
Hennes Hering: orgel en piano
Moran Neumuller: zang, fluit en saxofoon
Klaus Spori: drums
Stephan Wisheu: basgitaar
Rat Roads (2002)
Not Too Late (1999)
Four Letter Monday Afternoon (1972)
Out Of Focus (1971)
Wake Up (1971)

Het is vreemd te moeten constateren dat songtitels als See How A White Negro Flies en zelfs God Save The Queen Cried Jesus anno 2011 niet echt meer zouden kunnen. In 1970 echter kon je alles beweren en zag men van mijlen afstand de ’tongue-in-cheek’ die men ongetwijfeld ermee bedoelde. Of ze waren stoned als een garnaal. Misschien zouden mensen weer wat vaker moeten blowen.

Als ik het opmerkelijke debuut van de Duitse groep Out Of Focus opzet, waan ik mij gelijk in 1970. Ik krijg zin om mijn haar te laten groeien, mij drie dagen niet te douchen, en op ouwe bankstellen in duistere pandjes op deze muziek te trippen. Ik reageer slecht op weed, dus ik zal de joint aan mij voorbij laten gaan, maar mijn trance zal er niet minder om zijn.

Helaas zit ik toch écht in 2011 dit te typen achter een personal computer, en beluister ik geen oude, krakende lp, maar een geremasterde editie ervan op compact disc, uitgegeven door het afstof-label Esoteric Recordings. Voor het eerst in mijn leven ervaar ik dat als een gotspe. Dit mág eigenlijk niet op cd verschijnen!

‘Come On Mr. President, I want to make love to you’, zingt de Duitser Moran Neumuller in mijn oren. Tja. ‘Pay attention!’

Het is onvoorstelbaar dat zoveel muzikaal genot is opgenomen in slechts twee weekenden in de herfst van 1970. De invloeden zijn Grateful Dead, Jethro Tull en Pink Floyd, maar het lukt Out Of Focus het jam-achtige karakter van hun muziek te gieten in handzame, doch flink uitwaaiende songs van stevig formaat, die ook nog een hoogst eigen gezicht blijken te hebben. De muzikaliteit en de technische beheersing is groot, vooral die van Neumuller, die naast zanger ook de fluitist van het gezelschap blijkt te zijn. Dat maakt de link met Jethro Tull eenvoudiger, maar Out Of Focus is veel te eigenzinnig voor zo’n eenvoudige vergelijking.

Of het kan worden geschaard onder Krautrock, daar ben ik ook niet eenduidig over. Ik zou het net zo goed kunnen rangschikken onder Canterburry of gewoon simpelweg onder proto-prog. Nou ja, gaat het luisteren: Youtube (ja, jammer hè? Het is écht de 21e eeuw…) staat er vol mee. Zie maar bijvoorbeeld hier en hier. Ongetwijfeld kan je zelf dan gemakkelijk de overige tracks vinden.

Het is mijn oprechte hoop dat je daarna onderstaande link vind. “Wake Up” van Out Of Focus is binnen de vroege progressieve rock essentieel. Zowel in 1970 als in 2011.

Markwin Meeuws

Koop bij bol.com

Send this to a friend