Ovrfwrd

StarStuff

Info
Uitgekomen in: 2020
Land van herkomst:  Verenigde Staten
Label: Eigen Beheer
Website: https://www.ovrfwrd.com
Tracklist
Firelight (5:37)
Let It Burn [King George] (5:58)
StarStuff (5:09)
Look Up (8:21)
Daybreak (2:48)
Zathras (4:35)
From Parts Unknown (6:25)
Richard Davenport: drums, percussie
Mark Ilaug: gitaren
Kyle Lund: basgitaar
Chris Malmgren: toetsen, piano, Moog, Mellotron
Met medewerking van:
Paula Gudmundson: fluit
Bryan Hanna: congas
StarStuff (2020)
Blurring The Lines… A Democracy Manifest (2018)
Fantasy Absent Reason (2015)
Beyond The Visible Light (2014)

Ovrfwrd staat voor ‘over-forward’ en symboliseert volgens dit Amerikaanse viertal de progressie die ze altijd voor ogen hebben. Drummer Richard Davenport en gitarist Mark Ilaug kenden elkaar al van de middelbare school en maakten toen ook al muziek samen. Toen ze elkaar na twinig jaar weer tegenkwamen werd deze band geformeerd. Initieel nog met een zanger, maar daar werd al heel snel weer afscheid van genomen. Door instrumentale muziek te maken ervaart het viertal volledige vrijheid. Dit is hun vierde album.

Dat deze mannen hun instrument verstaan én van progressie houden wordt bij opener Firelight direct duidelijk. Het is een zalig stuwend nummer dat je vijf minuten alle hoeken van de kamer laat zien zonder ook maar ergens uit de bocht te vliegen. De schurende toetsen doen vermoeden dat John Lord nog onder ons is en een gastbijdrage heeft geleverd.

Let It Burn [King George] is opgedragen aan George Floyd die op 3 juni 2020 werd gearresteerd en daarbij overleed omdat een politieagent minutenlang met zijn knie op zijn keel had gezeten. Het gebeurde in dezelfde stad als waar Ovrfwrd zijn oefenruimte heeft en het maakte diepe indruk. Het is een strak uptempo nummer met veel ruimte voor fluit en een sterk solerende gitaar.

Als je echt voor de muziek gaat zitten en je pluist de boel uit dan ontdek je steeds weer nieuwe dingen. Maar dan gaan ook zaken opvallen zoals het strakke en ronkende basspel van Kyle Lund en het sterk gevarieerde toetsenspel. Het titelnummer is wat meer ingetogen en geeft je het gevoel dat je door de ruimte zweeft. Het korte Daybreak laat je even op adem komen en zet de veelzijdige toetsenist Chris Malmgren in de spotlights.
From Parts Unknown laat nog een laatste keer horen wat deze mannen in hun mars hebben. Hier valt op hoe goed de drums in de mix zitten. Ook hier levert iedereen weer een geweldige bijdrage en vervalt niemand in egotripperij.

Als instrumentale band sta je altijd met 2-0 achter. Het is dan echt de kunst om je luisteraars geboeid te houden en afwisseling is hard nodig. Dat heeft dit gezelschap goed in het achterhoofd gehouden en de bijna 39 minuten vliegen dan ook voorbij. Knappe plaat!

Send this to a friend