Ineens waren ze daar, middenin de hoogtijdagen van de jaren tachtig. Toerend langs de voornamelijk Britse psychedelische festival behoorde Ozric Tentacles in dat tijdperk tot de hedendaagse undergroundscene. Wie spacerock een warm hart toedraagt en bands als Hawkwind, The Grateful Dead, Ashra, Gong en de heftige kant van de Canterbury scene navolgt, vindt bij de Ozrics veilig muzikaal onderdak. Dat zijn met name de kleurrijke ‘crusties’, de al reizende hippies die in die jaren niet één optreden missen. Voor een wat groter publiek breekt de in 1983 tijdens de Stonehenge Festival opgerichte band pas door op de editie van Glastonbury van 1985. Niet voordat de muziek inmiddels op grote schaal circuleert op cassettes. Dan wel gekocht bij een optreden, dan wel gekregen van gitarist Ed Wynne. Die laatste maakt er jarenlang een belofte van om iedere toegestuurde lege cassette te vullen met Ozrics-materiaal. Daar stopt hij uiteindelijk mee, als de bestellingen wel erg uit de pan rijzen als gevolg van de toenemende populariteit.
De status van Ozric Tentacles mag dan in 1989 bij het verschijnen van het fraaie debuut “Pungent Effulgent” nog behoorlijk cult zijn, als in 1993 het vierde album “Jurassic Shift” het schopt tot de top 15 van de Engelse album charts, is de naam van de groep gevestigd. In datzelfde jaar verschijnt ook een box met cd’s van de eerste zes officiële cassettes van de band, bij elkaar zo’n zeven uur muziek. “Vitamin Enhanced” verschijnt in een oplage van 5000 stuks op het eigen Dovetail-label en het gerucht gaat dat ontbijtmagnaat Kellogg’s de band sommeert om de box uit de handel te nemen: de hoes steekt de draak met een pak cornflakes. Het zou consumenten op het verkeerde band zetten: een bordje met Ozric Tentacles en koude melk doet je dag nou eenmaal niet gezond en fris beginnen. Als je beide al naast elkaar in de supermarkt tegenkomt.
De publiciteitsstunt zorgt ervoor dat zowel groep als box zich behoorlijk in de kijker spelen en ook de latere Ozrics-fans op de wenken worden bediend: met de collectie kan eindelijk het complete originele en prehistorische werk van de band worden aangeschaft. Zeker voor wie niet genoeg had aan de compilatie van de cassettes die in 1992 verschijnt als “Afterswish”.
Twintig jaar later is het tijd voor een verdiende heruitgave. Met recht bieden de zes cd’s de blauwdruk van het Ozrics-materiaal van na 1989, de staalkaart van wat komen zou. Tussen 1989 en 1999 maakt de groep heerlijke platen, die steeds garant staan voor een vermakelijke luistertrip, vol gille gitaarsolo’s en bliepende synthesizers. Maar toegegeven: in de loop der jaren is ieder album van de band ook steeds meer een herhaling van zetten gebleken.
Daar is op de eerste zes cassettes nog niet veel sprake van. Al experimenterend worstelt de groep zich door een waaier aan diverse invloeden en geluiden. “Erpsongs” bevat de eerste schetsen en “Tantric Obstacles” is het eerste echte (cassette)album; vanaf dat moment wordt de muziek steeds verfijnder en professioneler opgenomen.
De live-tape “Live Ethereal Cereal” laat horen hoe de groep halverwege de jaren tachtig klonk en dat is niet mis. Lange improvisaties met psychedelische klanken, ondersteund door felle spacerockritmes of lome reggaebeats. Wie de latere cassettes tegen het voetlicht houdt, hoort al eerdere versies van latere Ozrics-klassiekers als O-I, Kick Muck en White Rhino Tea. “Sliding Gliding Worlds” biedt het definitieve uitgangspunt voor het debuutalbum (alhoewel nog steeds met drumcomputer), terwijl “The Bits Between The Bits” een compilatie is van restmateriaal uit de beginjaren.
De nieuwe uitgave op Madfish herstelt het Kelloggs’ doosje in eer, inclusief mini lp-sleeves met de cd’s en een fraai boekje vol foto’s en een verhaal van Richard Allen, ooggetuige en oprichter van het evenzo legendarische Delerium Records. Hij legt onder meer uit hoe precies die connectie van de band met zanger Donovan zit en hoe de diverse bandwisselingen tot stand komen. Zo ontstaat ook het electronische collectief Eat Static op een gegeven moment vanuit Ozric Tentacles.
Om haar 30-jarig bestaan te vieren gaat de groep zelfs op een heuse anniversary tour. Het zal niemand verbazen dat deze box mee op tournee gaat en de groep, nog steeds met gitarist Ed Wynne als frontman, laat horen dat het meest tijdloze materiaal van de band toch echt wel stamt uit die eerste tien jaar van haar bestaan. “Vitamin Enhanced” is daarvan het beste bewijs. Een ontbijtje dat een kop geurige thee of kop smaakvolle koffie verdient. Een maagvuller en ‘day starter’ van de hoogste orde.
Wouter Bessels