P.Y. Marani

Outline

Info
Uitgekomen in: 2010
Land van herkomst: Frankrijk
Label: Eigen beheer
MySpace: www.myspace.com/pymarani
Tracklist
The Harryman's Dream (9:35)
First Foundation (8:40)
Brave New World (5:45)
Ubik (9:05)
The Rediscovery Of Man (7:30)
Solaris (3:45)
Goodbye 1984 (18:50)
P.Y. Marani: gitaar, toetsen, basgitaar
Xavier Richard: drums
Met medewerking van:
Dennis Cornardeau: gitaar solo op Ubik
Nicolas Garcia: gitaar solo op The Rediscovery Of Man
Matthhieu Gervreau: basgitaar op Ubik
Derek Sherinian: toetsen solo op Ubik
Serge Servant: saxofoon op Solaris
Outline (2010)

Bordeaux is vooral bekend om de voortreffelijke wijnen die uit deze streek komen. Dat deze stad ook een voortreffelijke gitarist huisvest is wellicht minder bekend. Pierre-Yves Marani is een multi-instrumentalist, die naast elektrische, akoestische en Spaanse gitaar ook de basgitaar en diverse toetsinstrumenten bespeelt. Hij heeft met het volledig in eigen beheer geproduceerde album “Outline” een prima instrumentaal album neergezet.

Op drums wordt Marani begeleid door Xavier Richard en daarnaast komt nog een aantal gastmuzikanten voorbij, waaronder Derek Sherinian (Dream Theater, Platypus en Planet X). Sherinian’s bijdrage is beperkt tot een keyboardsolo van ruim 1 minuut, om precies te zijn van 6:35 tot 7:50 op het nummer Ubik. Maar de betrokkenheid van iemand die heeft samengewerkt met gitaristen van wereldfaam, zoals Yngwie Malmsteen, John Sykes, Zakk Wylde en Al Di Meola, geeft wel een bepaalde waardering aan voor de gitarist Marani. Overigens heeft Marani eigenlijk geen hulp nodig op dit gebied, daar hij naast een begenadigd gitarist ook perfect de toetsen bespeelt. De extra aandacht en waardering die van Sherinian uitgaat is natuurlijk wel meegenomen.

Het album start meteen goed met The Harryman’s Dream. Na een rustige ambient intro volgt een up-tempo gedeelte waarin Marani meteen bewijst zich te kunnen meten met bovenstaande gitaristen. Een geweldige shredding en metal touch op de gitaar perfect gecombineerd en afgewisseld met synthesizers en aangevuld met een stevig drumgeluid. Het nummer vervolgt met een gevoelige gitaarsolo, ondersteund door toetsen en zachte drums. De afwisseling, dynamiek en melodische gevoeligheid van dit nummer is overweldigend.

Op Brave New World bewijst Marani dat hij naast de toetsen en zijn elektrische en akoestische gitaren ook de basgitaar goed beheerst. De bombastische bassolo aangevuld met zware gitaar akkoorden, soundscapes en een Gilmour-achtige solo maken van dit nummer weer een unieke beleving.

Het absolute hoogtepunt van het album is het 18 minuten durende slotnummer Goodbye 1984. Het nummer start met een melodieus intro voorzien van klassieke arrangementen. Het nummer wordt gekenmerkt door diverse tempo- en stemmingswisselingen, ingetogen én krachtige gitaarsolo’s, prachtige soundscapes, orgelachtige composities, rustiek pianospel, een Spaanse gitaar, ambiente en atmosferische onderdelen, een melancholisch en meeslepend vioolachtig geluid, maar ook stevig en virtuoos gitaarspel en een dromerig intermezzo. Het nummer wordt tenslotte afgesloten door een adembenemend ambient eindstuk.

Het album heeft zeven instrumentale nummers die alle zeer verschillend zijn, maar toch samen een compleet geheel neerzetten. De grote diversiteit in Bordeaux wijnen dringt ook door in de muziek van P.Y. Marani. Daarnaast is ook de hoge kwaliteit van deze wijnen van toepassing op de muziek uit Bordeaux. Elk nummer is anders en ademt zijn eigen sfeer uit. Zoals een goede wijn even tijd nodig heeft, zo moet je ook deze muziek even laten rijpen. Maar daarna is het ook geweldig lekker.

Mario van Os

Send this to a friend