Pain Of Salvation

In The Passing Light Of Day

Info
Uitgekomen in: 2017
Land van herkomst: Zweden
Label: InsideOut
Website: www.painofsalvation.com
Luistermogelijkheid: https://www.youtube.com/watch?v=MreXYqelGPM
Tracklist
On a Tuesday (10:22)
Tongue of God (4:53)
Meaningless (4:47)
Silent Gold (3:23)
Full Throttle Tribe (9:05)
Reasons (4:45)
Angels of Broken Things (6:24)
The Taming of a Beast (6:33)
If This Is the End (6:03)
The Passing Light of Day (15:31)
Daniel Gildenlöw: zang, gitaar
Gustaf Hielm: basgitaar, achtergrond zang
Daniel D2 Karlsson: toetsen, achtergrond zang
Léo Margarit: drums, achtergrond zang
Ragnar Zolberg: gitaar, achtergrond zang
In The Passing Light Of Day (2017)
Falling Home (2014)
Road Salt Two
(2011)
Road Salt One (2010)
Linoleum EP (2009)
Ending Themes/On The Two Deaths Of... DVD (2009)
Scarsick (2007)
BE live DVD (2005)
BE (2004)
12:5 (2004)
Remedy Lane (2002/2016)
The Perfect Element Part I (2000)
One Hour By The Concrete Lake (1998)
Entropia (1997)

Ruim vijf jaar moesten we wachten op nieuw werk van Pain of Salvation. Gelukkig was het al die tijd niet helemaal stil rondom de band. In 2014 verscheen een akoestisch album, waarop een tour volgde, en vorig jaar kwam de remix van “Remedy Lane” uit. Ondertussen werkte de band bijna twee jaar aan een nieuwe cd, die volgens de geruchten ‘hard and heavy’ zou worden. Bij Pain of Salvation, een band die flink experimenteert met verschillende stijlen, weet je echter nooit zeker wat je te wachten staat.

Zou de band met “In The Passing Light Of Day” terugkeren naar de progmetal of niet? Deze vraag hield veel fans bezig. Nou, voor een groot deel wel! Het album staat vol krachtige gitaarerupties, ingewikkelde drumritmes en verrassende tempowisselingen. Hoewel het erop leek dat Pain of Salvation met “Scarsick” (2007) voorgoed afscheid genomen had van de progmetal, grijpt de band nu weer terug naar de stijl van de eerste drie albums. In herhaling valt de groep echter niet. Ook het gruizige geluid en de pakkende melodieën van de “Road Salt”-albums zijn hoorbaar op “In The Passing Light Of Day”.

Pain of Salvation keert dus terug naar zijn roots, maar grappig genoeg is van de originele bezetting alleen nog zanger Daniel Gildenlöw over. Van de nieuwe bandleden heeft vooral gitarist Ragnar Zolberg invloed gehad op de huidige sound. Hij schreef namelijk samen met Gildenlöw de muziek voor “In The Passing Light Of Day”. De originele versie van het lied Meaningless is zelfs van zijn band Sign afkomstig. Dit neemt echter niet weg dat op de nieuwe cd onmiskenbaar het verhaal van Gildenlöw verteld wordt.

Inspiratie voor het concept van “In The Passing Light Of Day” deed Gildenlöw op in het ziekenhuis. In 2014 verbleef hij bijna een half jaar tussen de witte muren, om te herstellen van zijn bijna dodelijke infectie met een bacterie. In de teksten hoor je welke gevoelens en vragen er toen door zijn hoofd gingen. “In The Passing Light Of Day” gaat over de dood, vergankelijkheid en verlies, maar ook over geloof, hoop en strijd. “I close my hands, not in prayer, not in prayer… but into fists”, fluistert Gildenlöw in het openingsnummer.

On A Tuesday gaat snoeihard en dreigend van start met vurige gitaarriffs. Als luisteraar val je abrupt het ziekenhuis binnen, wat ongemakkelijk en onheilspellend aanvoelt. Wat volgt is een onstuimige achtbaanrit door het brein van de hoofdpersoon, die maar liefst tien minuten duurt. Bruut word je heen en weer geslingerd tussen gitaarexplosies (vrees) en treurig pianowerk (hoop) in. Hetzelfde gebeurt op Full Throttle Tribe. Dit lied start met beangstigende ziekenhuispiepjes, heeft een prachtig, slepend refrein en eindigt in een chaotische brei van distortion gitaren, drummokerslagen en achtergrondstemmen. En dan moet het hardste nummer nog komen!

Reasons had net zo van Meshuggah, Gojira of Leprous kunnen zijn. Dit is het meest agressieve nummer dat Pain of Salvation ooit gemaakt heeft. “In The Passing Light Of Day” kent echter ook minder harde liedjes, zoals het melodieuze Meaningless. Vooral de prachtige samenzang tussen Gildenlöw en Zolberg (die haast vrouwelijk klinkt) maakt dit lied tot één van de hoogtepunten van de cd. Echte ballads zijn Silent Gold en If This Is The End. Deze nummers zijn zó puur en emotioneel, dat ze minstens zoveel indruk maken als de krachtexplosies.

Geheel volgens traditie eindigt de cd met een lang nummer (ruim 15 minuten), waarin nog eens alle facetten van het album voorbijkomen. Er is een kans dat je na de eerste luisterbuurt overdonderd bent van alle indrukken. “In The Passing Light Of Day” is namelijk geen gemakkelijk album om in te komen. Als je echter diep in het verhaal duikt en geraakt wordt door de pure emotie, laat de cd je voorlopig niet meer los. “In The Passing Light Of Day” is dan ook een aanrader: niet alleen voor de fans van het oude werk van Pain of Salvation, maar voor alle progressieve rock- en metalliefhebbers.

Shireen Bekker

CD:
Koop bij bol.com

LP:
Koop bij bol.com

Send this to a friend