Pandora's Key

Prometheus Promise

Info
Uitgekomen in: 2017
Land van herkomst: Nederland
Label: Eigen beheer
Website: www.pandoras-key.com
Tracklist
Shattered (5:17)
Ephemeral Ethernity (5:09)
Prometheus Promise (4:52)
Final Chapter (5:26)
Regine Lotstra: basgitaar
Sebastiaan Pongers: achtergrondzang, gitaar
Maaike Rijk: zang
Desmond Robberegt: toetsen
Patrick Sacre: drums
Prometheus Promise (EP, 2017)

Ons land is weer een nieuwe band rijker. Een in Brabant opererend gezelschap noemt zichzelf Pandora’s Key. De Doos van Pandora zal bij velen bekend zijn. Het verhaal van de Sleutel van Pandora is beduidend minder bekend. Het Nederlandse gezelschap Pandora’s Key wil juist dit meer voor het voetlicht brengen. Het debuut blijft beperkt tot vier nummers, de ep is getiteld “Prometeus Promise”.

Het  eerste nummer gaat over een grote veldslag bij Constantinopel in 1453, wat wel wordt beschouwd als het eind van de middeleeuwen. Iemand (met sleutel!) overleeft deze hel. Zware kost die dit gezelschap voor ons in petto heeft en dat geldt ook voor de muziek die ze erbij maken. Wat Pandora’s Key aan het schijfje heeft toevertrouwd is symfonische metal. We hebben met een femal fronted band te maken. Maaike Rijk zingt niet onverdienstelijk, kan goed de hoogte in en ze heeft duidelijk naar de grote voorbeelden in het land geluisterd: Within Temptation en The Gathering. Jammer dat ze in het laatste nummer een beetje uit de bocht vliegt.

Een grote rol is weggelegd voor toetsenman Desmond Robberegt. Hij zorgt voor intro’s van piano of synthesizer en  zijn melodieuze spel drukt een duidelijk stempel op de sfeer van de muziek. De stevigheid komt voornamelijk van gitarist Sebastiaan Pongers, die klassieke metalloopjes en riffs ten gehore brengt, waaronder het supersnelle ‘gerakketak’. Een enkele keer mag hij een solo ten gehore brengen, hetgeen een welkome afwisseling voor het ‘geweld’ vormt. En hij grunt hier en daar wat, maar doet dat niet overtuigend. De ritmesectie blijft een beetje op de achtergrond opereren.

De opbouw van de nummers is verzorgd, de twintig minuten luisteren prettig weg. De balans tussen metal en melodie is goed gekozen. Natuurlijk worden de nodige metalclichés niet geschuwd, maar wie maalt daarom. Pandora’s Key levert een behoorlijk debuut af. Nu is het zaak een grote vervolgstap te zetten. Veel meer podiumervaring is welkom om er als band goed te kunnen staan en gaat het hen vervolgens lukken een hele cd vol te spelen met nieuw werk? Het valt niet mee om een uur lang te kunnen boeien. We zullen zien, de eerste aanzet ziet er namelijk niet slecht uit.

Fred Nieuwesteeg

Send this to a friend