Panzerballett

Live At The Theatron Munich

Info
Uitgekomen in: 2013
Land van herkomst: Duitsland
Label: Gentle Art Of Music
Website: www.panzerballett.de
Tracklist
Mustafari Likes Di Carnival
Some Skunk Funk
Zehrfunk
Ein Bisschen Frieden
Time Of My Life
Der Saxdiktator
Vulgar Display Of Sauerkraut
Donnerwetter
Friede, Freude, Fussball
Joe Doblhofer- gitaar
Alexander von Hagke - saxofoon
Heiko Jung- basgitaar
Sebastian Lanser - drums
Jan Zehrfeld - gitaar

Met medewerking van:
Conny Kreitmeier- zang
Live At The Theatron Munich (dvd) (2013)
Tank Goodness (2012)
Hart Genossen - Von ABBA bis ZAPPA (2009)
Starke Stücke (2008)
Live at Backstage Munich 2006 (dvd) (2007)
Panzerballett (2005)

Er zijn weinig bands die hun naam zo veel eer aan doen als het Duitse Panzerballett. Aan de ene kant lichtvoetig en lastig te doorgronden voor de niet ingewijden, aan de andere kant bruut, zwaar en snel. De Zappa-esque jazzmetal schiet van de hak op de tak, maar is desalniettemin bijzonder onderhoudend. De albums werden hier en elders goed ontvangen, dus toen de dvd op de deurmat viel, kon de recensent van dienst een lichte glimlach niet onderdrukken.

Wie Panzerballett al kent, weet dat de heren behoorlijk overweg kunnen met hun instrumenten. Instrumentale bands leveren niet per se de meest sprankelende optredens af. Contact maken met het publiek gaat zangers over het algemeen wat makkelijker en natuurlijk af dan de meeste muzikanten, maar hoeft voor Panzerballett geen probleem te zijn. Ik vermoed dat de meeste luisteraars en kijkers vooral willen genieten van het sublieme spel van de band, en daarmee is “Live At The Theatron Munich” een bijzonder geslaagde live-opname geworden.

De montage is vrij rustig, waardoor goed te volgen is waar de bandleden mee bezig zijn. Iedereen kent de frustraties van concertopnamen waarbij het beeld nét voor die ene fantastische solo verschuift naar het publiek of de zanger die suf staat mee te klappen. Daar heeft Panzerballett duidelijk rekening mee gehouden. De kijker kan zich dus rustig vergapen aan al het muzikale geweld dat de band te bieden heeft.

De set steekt goed in elkaar, met een balans van snelle, gefreakte nummers, en covers (Some Skunk Funk, en het briljante Time Of My Life) tot aan pareltjes van de laatste plaat zoals Vulgar Display Of Sauerkraut. Zoals het jazzmuzikanten betaamt, wordt er ook lustig op los geimproviseerd, en de nummers worden zelfs hier en daar voorzien van een beetje uitleg door Jan Zehrfeld, zodat het publiek weet in welk tempo ze gespeeld worden.

Het enige minpunt van deze dvd is dat de band, in vergelijking met de platen, minder vol en zwaar klinkt, terwijl dat juist voor een interessante dynamiek zorgt. Op zich is de mix goed. Alle instrumenten zijn in balans, maar toch mist de ‘oomph’ die we kennen van het studiowerk een beetje. Dat kleine kritiekpuntje ben je echter snel weer vergeten als je opnieuw op play drukt en je je wederom laat verbazen door de vakkundigheid van Panzerballett. Al met al is ”Live At The Theatron Munich” een geslaagde dvd. Liefhebbers van spannende en een beetje geschifte instrumentale muziek, die ook nog eens goed in beeld is gebracht, kunnen zich hier geen buil aan vallen.

David Nummerdor

Bestel deze dvd bij Discorder

Send this to a friend