Par Lindh Project

In Concert - Live In Poland

Info
Uitgekomen in: 2008
Land van herkomst: Zweden
Label: Metal Mind
Website: www.parlindh.com
MySpace: www.myspace.com/parlindhproject

Beeld: 16:9, 4:3
Geluid: Dolby Surround 5.1, Dolby Digital 2.0
Regio: Regiovrij
Tracklist
Night On Bare Mountain
Baroque Impression
Mundus / Veni Vidi Vici Medley
Suite In Progress
Montagues & Capulet
Bill's Solo
Gradus Ad Parnassum

Extra's:
Interviews, biografie, discografie, fotogalerie, weblinks, desktop images
William Kopercky: bas
Pär Lindh: toetsen
Svetlan Råket: drums
In Concert - Live In Poland (2008)
Live In Iceland (2002)
Vedi Vidi Vici (2001)
Live In America (1999)
Mundus Incompertus (1997)
Rondo EP (1996)
Gothic Impressions (1994)

De Zweedse toetsenwizard Pär Lindh is een ouderwets klassiek geschoolde toetsenist. Net zoals bands als Sky, Ekseption en gedeeltelijk ook Emerson Lake & Palmer is de invloed van klassieke componisten groot op het werk van Lindh. De goede man is zelfs niet te beroerd, net zoals de eerder genoemde musici, om een eigen interpretatie te geven aan het werk van componisten van lang geleden. Ook op de hier besproken live dvd kom je herbewerkte versies tegen van componisten als Modest Mussorgsky (1839 – 1881) en Sergei Prokofiev (1891 – 1953). Pär Lindh doet het optreden overigens niet alleen want hij laat zich altijd bijstaan, als zijnde Pär Lindh Project, door een aantal muzikanten. Tijdens dit live concert dat opgenomen werd in Katowice (Polen) staan naast Lindh op de planken William Kopercky met de bas in zijn knuisten en achter het drumstel zit Svetlan Råket.

Pär Lindh bevind zich tijdens dit concert achter een enorme batterij aan elektronica. Het is imposant te zien hoe de Zweed het gehele toetsenarsenaal laat zweten. Uiteraard is er tijdens dit zangloze concert de nodige krachtpatserij te horen maar Lindh is toch een echte teamspeler. Dit is in alle opzichten een fijne conclusie, maar vooral de technische capaciteiten van de bas/drums tandem komt zo beter tot zijn recht. Bassist William Kopercy (met Pink Floyd shirt) trekt aan de snaren alsof zijn leven er vanaf hangt en drummer Svetlan Råket zet de juiste puntjes op de i. In het bijgevoegde interview geeft Pär Lindh aan dat hij op zoek is naar een zanger / zangeres. Waar hij de zanglijnen dan nog tussen moet voegen is mij een raadsel want de muziek is op dit moment precies goed gevuld zonder daarbij alles potdicht te rammen. Maar als teamspeler zijnde zal daar ook wel weer een oplossing voor komen.

De opnames zijn prima te noemen. Aangezien platenmaatschappij Metal Mind elk concert dat ze op dvd uitbrengt (en dat zijn er nogal wat…) in het gracieuze Wyspianksi Theater opneemt, heeft de zaal  geen verrassingen meer. De camerashots zijn overzichtelijk en de close ups komen op het juiste moment. Het geluid is helemaal om van te likkebaarden. De Poolse producer Piotr BrzeziÄski heeft ons een prima klinkende Dolby Digitale mix voorgeschoteld. De verschillende instrumenten staan prima in de mix zonder dat het een brei van jewelste wordt. Elke basaanslag en aangetikte cymbal zijn uitstekend te horen en dat maakt het concert voor de audiofiel uiterst aangenaam om te beluisteren.

De extra’s stellen helaas weinig voor. Wat Metal Mind nog steeds drijft om elke keer weer aan te komen met een fotogalerie, weblinks en desktop images is mij een raadsel. De biografie en discografie zijn leuk om een keer door te nemen maar voegen vrijwel niks toe. Dan is alle hoop gevestigd op het interview. In een sfeerloze donkere kamer zit Pär Lindh emotieloos de aan hem gestelde vragen in keurig Engels te beantwoorden. Vrijwel geen expressie of stemverheffing te vinden, dus al met al is dit interview een vrij saaie bedoening. Ik vrees dat het vakje met extra’s door mij niet meer aangeklikt gaat worden in de toekomst. Het is toch jammer te noemen dat men niet wat meer uit dit fraaie digitale medium weet te halen.

Je moet natuurlijk wel van deze muziekstijl houden. Dit soort zwaar aangezette instrumentale muzikale virtuositeit vraagt namelijk wel de nodige aandacht. Ondanks dat de vakmanschap van dit trio afspat, ben ik me er terdege van bewust dat niet iedereen dit kan waarderen. Maar als de drie bovengenoemde namen je kunnen aanspreken dan kan je gerust dit gokje wagen.

Sander Kok

Send this to a friend