Parzivals Eye

Fragments

Info
Uitgekomen in: 2009
Land van herkomst: Duitsland
Label: Redfarm Records
Website: www.parzivals-eye.com
MySpace: www.myspace.com/parzivalseye
Tracklist
Longings End (13:24)
Signs (4:32)
Fragments (6:06)
Face My Fear (4:49)
Meanings (3:42)
Skylights (7:33)
Disguise (6:24)
Chicago (6:01)
Where Have Your Flowers Gone (4:41)
Through Your Mind (4:24)
Wide World (6:34)
Another Day (9:59)
Chris Postl: toetsen, basgitaar, gitaar, zang

Met medewerking van:
Ian Bairnson: gitaar
Christina Booth: zang
Yogi Lang: toetsen
Alan Reed: zang
Ossi Schaller: gitaar
Hannes Weigend: drums
Fragments (2009)

Hoewel Chris Postl, in het dagelijks leven bassist bij het u wel bekende RPWL, met dit solo debuut zeker over mag naar de volgende klas, is zijn rapport niet geheel vrij van kritiek. Niets ernstigs, in essentie heeft hij zijn zaakjes goed voor elkaar, maar er is op onderdelen ruimte voor verbetering.

Postl weet zich hier verzekerd van de nodige grote namen, waarbij die van Alan Parson’s Ian Bairnson wellicht de meest opvallende is. Zijn bijdrage gaat alles behalve onopgemerkt voorbij aangezien hij songs als Longings End, Skylights en Wide World behoorlijk wat kracht en emotie meegeeft met zijn briljante gitaarspel en overweldigende solo’s. Eenzelfde compliment mag uit naar de vocale bijdragen van Magenta’s Christina Booth en Alan Reed van Pallas; ze geven de songs absolute meerwaarde en trekken de aandacht volledig naar zich toe. En daar heb ik dan mijn punt van kritiek: hoewel de composities van Postl een genot voor het progressieve oor zijn, blinken ze niet uit in originaliteit. Zodra Reed zijn, of Booth respectievelijk haar mond opendoet waan je je onmiddellijk op een album van Pallas dan wel Magenta. Daar waar bijvoorbeeld Arjen Lucassen zijn gasten volledig uit de eigen omgeving haalt en weet te integreren in zijn eigen sound, lukt dat Postl niet – als hij het al zou willen – en dat is toch jammer. Verder ligt evenals bij RPWL de Pink Floyd invloed er soms wat dik bovenop en waar dit niet het geval is ligt Genesis op de loer. Een schande is dit natuurlijk niet maar ik mis soms een stukje eigen interpretatie van deze invloeden. Tenslotte is een sprongetje naar RPWL snel gemaakt, maar dat zij hem vergeven want ook daar is hij immers relevant bij de totstandkoming van de songs.

Nu mijn emmertje azijn leeg is komen de pinda’s op tafel en wil ik Postl ook de nodige complimenten toebedelen. Om te beginnen zijn de composities van zijn hand overwegend van een hoog niveau. Of je nu Longings End met zijn optimale spanningsboog, fenomenaal middenstuk en sfeerbepalende steelguitar opzet, geniet van Alan Reed op Signs en Face My Fear of huivert onder het door Christina Booth gedomineerde Disguise, je zult je geen moment vervelen en een heerlijk zorgeloos uurtje beleven. Elk nummer is tot in de puntjes verzorgd en door de variatie slaat verveling nergens toe.

Wat mij betreft waagt Chris Postl zich vaker aan solowerk, zeker als hij zijn compositorische vakmanschap weet te koppelen aan wat meer originaliteit. Ik ben er hier nog niet uit of hij nu mede- of juist vooral dankzij de uitmuntende gastbijdragen een uitstekend debuut aflevert. Hoe dan ook, veruit het merendeel onder u gaat erg veel plezier beleven aan dit “Fragments” en dat is natuurlijk doorslaggevend voor de conclusie op dit rapport.

Govert Krul

Send this to a friend