PAUS

Clarão

Info
Uitgekomen in: 2014

and van herkomst: land


Uitgekomen in: 2014
Land van herkomst: Portugal
WebsiUi

Luistermogelijkheid:Uitgekomen in: 2014
Land van herkomst: Portugal
Label: El Segell del Primavera
Website: https://www.facebook.com/PAUSoficial
Luistermogelijkheid: https://soundcloud.com/el-segell-del-primavera
Tracklist
Corta Vazas (3:13)
Pontimola (3:27)
Bandeira Branca (3:59)
Nó (4:01)
Ambiente de Trabalho (4:25)
Primeira (4:03)
Cume (3:54)
Cauda Turca (3:53)
Negro (4:21)
Clarão (4:15)
Joaquim Albergaria: drums, zang
Fabio Jevelim: gitaar, toetsen, zang
Hélio Morais: drums, zang
Makoto Yagyu: bas, toetsen, zang
Clarão (2014)
PAUS (2011)
É Uma Água (ep) (2010)

Het Portugese gezelschap PAUS maakt muziek die moeilijk te definiëren is. Aangezien de band twee drummers heeft die samen een Siamese kit bespelen (met een gedeelde bassdrum) en de naam “toverstokken” betekent, is het niet verrassend dat er een grote rol is weggelegd voor het slagwerk. Voorts bestaat de band uit een bassist en een gitarist, die niet alleen het geluid van hun eigen instrumenten aan allerlei effecten onderwerpen, maar ook nog eens synthesizers met allerlei vreemde geluiden tot hun beschikking hebben. Op hun tweede album, “Clarão”, laten de Portugezen een moeilijk te duiden maar erg vermakelijk allegaartje horen dat behoorlijk origineel is.

De muziek van PAUS draait voornamelijk om de beat en de groove, met veel aandacht voor vreemde ritmes uit verschillende culturen. Elk nummer heeft zijn eigen kenmerkende beat, van het dubstepachtige Ambiente de Trabalho tot het hamerende Negro. Het wilde drumwerk wordt omkleed met vervormde bas, gitaar en een keur aan effecten en merkwaardige geluiden, zoals de Gameboy-achtige synthersizerklanken op Cauda Turca.

De composities brengen verschillende genres samen, van elektropop, psychedelica en prog tot punk en metal, zoals op het felle . Als ik PAUS bij een genre zou moeten indelen, zou ik zeggen postrock – maar dan wel de meest swingende postrock die je je kunt voorstellen. De nummers zijn meer geluidscollages dan composities met een eenvoudige opbouw, en de Portugese zang is ook meer een sfeerelement dan een middel om een boodschap over te brengen.

Doordat de muziek zo gericht is op een bepaalde groove en energie, komt de muziek live toch beter tot zijn recht – al is “Clarão” niettemin een zeer aantrekkelijk album. Hoewel de composities live in de studio zijn opgenomen, mist het materiaal toch een beetje de manische energie die de band op het podium kenmerkt. Op het album klinken de nummers wat gepolijster, waardoor de muziek wat minder spettert. Desondanks is “Clarão” zeker een aanrader, maar met het extra advies dat je de band ook een keer live moet zien.

Christopher Cusack

LP:
Koop bij bol.com

Send this to a friend