Penksa, Pawel

Pandemonium

Info
Uitgekomen in: 2013
Land van herkomst: Polen
Label: Eigen beheer
Website: http://pawelpenksa.blogspot.nl/
Luisteren kan via: https://soundcloud.com/pawelpenksa/sets/pandemonium
Tracklist
Pandemonium (5:13)
The Valley of Forgotten Dreams (4:18)
Runaway (7:00)
Grey Haven (6:39)
T.B.C. (5:45)
Pawel Penska: toetsen, programmering

Met medewerking van:
BÂażej Grygiel: basgitaar en stem op 1
Robert Kazanowski; gitaar op 5
Kuba Szostak: gitaar op 1 en 3
Pandemonium (2013)

Toetsenist en geluidswonder Pawel Penksa, bekend van onder andere Night Rider en White Crow, heeft met “Pandemonium” zijn eerste solowerk aan de wereld gepresenteerd. Deze Poolse artiest begon reeds op zevenjarige leeftijd met muziek. Hij kreeg keyboardlessen van de gerenommeerde jazzpianist Jerzy Kossacz uit Warschau. Het is dan ook niet vreemd dat zijn eerste solowerk doorspekt is met elektronische keyboardgeluiden en klassieke pianostukken.

Het album is volledig instrumenteel, ook al wordt bassist BÂażej Grygiel aangekondigd als ‘The Voice. Waarschijnlijk slaat dit op de gesproken tekst – gevolgd door een angstaanjagend gelach – aan het begin van dit album. Het titelnummer Pandemonium doet met zijn heftige prog-metal gedreven toetsengeluid vooral denken aan Dream Theater of Planet X. Dit is op zich niet zo vreemd vanwege Penksa’s voorliefde voor Jordan Rudess en Derek Sherinian, wiens kwaliteiten hij overigens met gemak evenaart.

The Valley of Forgotten Dreams is weer veel rustiger met klassieke pianogeluiden en een zacht voortkabbelende instrumentaal gedeelte. Runaway begint weer steviger. Gitarist Kuba Szostak is hier weer aanwezig en laat in een paar solo’s horen dat gitaar duidelijk iets kan toevoegen aan het elektronische geluid van Penksa. Op Grey Haven is Penksa weer alleen met zijn piano en neemt ons op ontroerende wijze mee in zijn muziek. Tenslotte trekt T.B.C. weer op volle snelheid voorbij. De invloeden van zijn prog-metal band Night Rider en de Italiaanse band Rhapsody Of Fire zijn duidelijk aanwezig.

Dit eerste voorproefje van deze Poolse toetsenist smaakt zeker naar meer. Als deze kleine ‘dertig minuten aan muziek aangeven wat we in de toekomst mogen verwachten van Penksa, dan wacht ik met smart op zijn eerste full-length album. Het goede nieuws is dat we daarop niet te lang hoeven te wachten. Op zijn website is het album “Tales” al aangekondigd.

Mario van Os

Send this to a friend