PBII

PBII@Boerderij.org

Tracklist
Book Of Changes
-You Know
-My Work Is Done
-Life Is In Danger
In The Arms Of A Gemini
Loneliness

The Great Pacific Garbage Patch
-Spit It Out
-Plastic Soup
-Down Hill From Everywhere
-Changing Habits
Ladrillo
Criticize The Critics
It's Your Life
Fata Morgana
Living By The Dice
Cradle To Cradle

Extra's:
Weak Turns To Strong (Heidi Jo Hines)
Here Comes The Flood (John Mitchell)
Have A Cigar (John Jowitt)
Countdown
1000Wishes
Michel van Wassem: toetsen, piano, zang
Harry den Hartog: basgitaar
Ronald Brautigam: elektrische en akoestische gitaar
Tom van der Meulen: drums

Met medewerking van:
Mark Besselink: piano op Here Comes The Flood
Heidi Jo Hines: zang op It's Your Life en Weak Turns To Strong
John Mitchell: gitaar op Cradle to Cradle
John Jowitt: basgitaar op Fata Morgana
Charles Moore: voice over op The Great Pacific Garbage Patch
Live dvd Rockopera 1000Wishes (2013)
1000Wishes (2013)
PBII@Boerderij.org dvd (2011)
Plastic Soup (2010)

als Plackband:
Plackband - PBII (2007)
Visions dvd (2006)
After the Battle (2002)
The Lost Tapes (2000)

Vijf jaar na de dvd “Visions” die onder de naam Plackband werd uitgebracht, presenteert PBII zijn eerste dvd “PBII@Boerderij.org”. Bij voorbaat krijgt de titel van deze schijf van mij de originaliteitprijs. Ik kan me niet heugen dat eerder een (bestaand) e-mailadres gebruikt werd als titel voor een dvd of cd. Het zal de administratie van De Boerderij in Zoetermeer zonder twijfel wat extra bedoelde maar ook onbedoelde e-mail bezorgen…

De opnames voor deze dvd werden gemaakt bij de livepresentatie van het album “Plastic Soup” op 23 januari 2010 in De Boerderij te Zoetermeer. Zowel van dit optreden als het album kan je een recensie op deze website terugvinden. Van dit concert is met zes HD camera’s een registratie gemaakt die prachtige beelden hebben opgeleverd en samen met een puike 5.1. geluidsmix de vertolking van dit album ondersteunen. Deze geluidsmix komt op naam van Chris Muller van de Holland Spoor Studios, thuisbasis van PBII. Zowel het hoog als het laag komen prima door. Voor de mensen die het liever bij een gewone stereomix houden is een 2.0 geluidsinstelling beschikbaar in het dvd-menu. Een menu wat visueel overeenkomt met de website en net als de hele dvd smaakvol is ontworpen.

De zes camera’s maakten het mogelijk om vanuit diverse posities te filmen. Dit komt deze dvd absoluut ten goede. Vooral de beelden van de mobiele camera vooraan het podium, bediend door John Vis, zijn imposant. Ronald Brautigam, Harry den Hartog en Michel van Wassem worden hierdoor regelmatig close-up en schuin van onder in beeld gebracht. Dit levert samen met de fraaie belichting mooie en bijzondere plaatjes op. Een voorbeeld hiervan is de beeldmontage bij de lange intro van Loneliness. Hier zijn de beelden en camerawisselingen op het ritme van het nummer gemonteerd zonder dat het onrustig wordt.

Ik heb genoeg dvd’s bekeken die de mist ingaan doordat het beeld niet past bij de muziek die je hoort. Daar heeft deze dvd geen last van. Bij een gitaarsolo van Brautigam krijg je hem en zijn gitaar – al dan niet close up – in beeld. Hetzelfde bij het adembenemende Ladrillo, een sublieme klassiek aandoende bassolo van Harry den Hartog gespeeld op zijn zessnarige basgitaar. De beelden en de belichting doen hun werk en spreken voor zich. Hiervoor zijn dvd’s als deze bedoeld. Een goed gedoseerde afwisseling van close-up beelden en stukken waar de hele groep van voren, vanaf de zijkant en schuin van boven vanaf het balkon in beeld is gebracht. En gelukkig wordt daarbij Tom van der Meulen niet vergeten…

Dat deze dvd verder gaat dan een concertregistratie toont The Great Pacific Garbage Patch. Aan het einde van Plastic Soup wordt op een documentaireachtige wijze de echte plastic soep in beeld gebracht en van commentaar voorzien door Charles Moore, de ontdekker van deze vervuiling. De indringende beelden vloeien daarna langzaam over in een helwitte tegenlicht opname van een gitaarspelende Brautigam. Het zijn momenten waar je niet alleen naar een muziek-dvd kijkt. Een extra dimensie krijgt het laatste nummer Cradle To Cradle. In dit nummer vindt je een spetterende bijdrage van John Mitchell. Wanneer deze charismatische man op het podium klimt verandert er wat. Toch laat de ervaren Brautigam zich niet imponeren en ontstaat er een interessant en fraai gitaarduet (geen duel!).

Aan de dvd is een aantal extra’s toegevoegd waarin de ‘vrienden van PBII’ een hoofdrol spelen. Om te beginnen Heidi Jo Hines (inmiddels zangeres Earthprayer), die naast haar vertolking van It’s Your Life in de reguliere set indruk maakt met het eveneens door haar geschreven beeldschone nummer Weak Turns To Strong. Verder John Mitchell en Marc Besselink (ex Kramer) met Here Comes The Flood van Peter Gabriel en een fraaie vertolking van het Pink Floyd-nummer Have A Cigar door de immer vrolijke John Jowitt die in dit nummer bewijst dat hij vocaal ook uit de voeten kan.

Een bijzondere vermelding verdient de ‘making of’ van deze dvd onder de titel Countdown. Op een slapstickachtige wijze is hier de melige Haagse humor van de heren voor het nageslacht en alle fans vastgelegd. Kenmerkend is Tom van der Meulen die deze video begint met de mededeling dat het 24 april 2010 is…, waarna hij door Michel van Wassem wordt afgevoerd. Afsluitend staat er op de dvd een informatieve trailer van het nieuwe project “1000Wishes”, inclusief een demo van Never Old, gezongen door Ruud Slakhorst.

Met “PBII@Boerderij.org” sluit PBII niet alleen een boeiende periode op zeer fraaie en goed verzorgde wijze af; het is tevens het startsein van een nieuw interessant project waarmee de Haagse band blijk geeft zijn plek binnen de Nederlandse muziek- en progwereld ruimschoots verdiend te hebben. “PBII@Boerderij.org” is een dvd die ik iedere muziekliefhebber kan aanbevelen.

Hans Ravensbergen

Send this to a friend