Pencey Sloe

Don't Believe, Watch Out

Info
Uitgekomen in: 2019
Land van herkomst:  Frankrijk
Label:  Prophecy
Website: https://www.facebook.com/Penceysloe/
Tracklist
Lust of the Dead (5:22)
Buried Them All (4:42)
All Ok (4:13)
Don't Believe, Watch Out (5:08)
Gold and Souls (4:11)
Sins (4:07)
Empty Mind (6:59)
It Follows (4:20)
Bright Water (5:17)
17 Springs (5:11)
Clément Aulnoïs: drums
Valentin Beaucourt: gitaar,basgitaar
Diane Pellotieri: zang, gitaar
Don't Believe, Watch Out (2019)
Pencey Sloe (2017)

Het schoegaze genre is eigenlijk een grote paradox. Enerzijds is het muziek waarin gruizige gitaarmuren de luisteraar welhaast verscheuren, maar anderzijds is het ook liefelijk met sensuele zang en romantische tragiek. Hoewel het genre met name populair was in de jaren ’90, komt er ook nu nog veel goede shoegaze uit, waaronder dit debuutalbum van Pencey Sloe.

Het geluid van deze Fransen doet denken aan bands als Slowdive en Low, maar het heeft soms ook een lugubere sfeer die Chelsea Wolfe in herinnering brengt. Echt prog kun je het niet noemen, hoewel de weelderige gitaarmelodieën en goed gearrangeerde composities menig progliefhebber zullen aanstaan. Bovendien heeft de band met Diane Pellotieri een uitstekende zangeres in huis.

Het is weliswaar toegankelijke muziek, maar dat hoeft zeker geen kritiekpunt te zijn. In tegendeel! Dit is een van de betere platen die ik heb beluisterd dit jaar, vanwege de herfstige, melancholieke klanken die een dromerige, introspectieve sfeer opwekken. De elegante, fluwelen melodielijnen en grommende gitaren laten de muziek daarenboven desolaat en weemoedig aanvoelen.

Het songmateriaal op dit debuut is verder erg sterk, hetgeen gelijk al blijkt bij de eerste single: All OK. De breekbare zanglijnen creëren namelijk een aanstekelijk, vloeiend refrein. Het is heerlijke zweverige vertwijfeling. Empty Mind start daarentegen een stuk meer intimiderend met een ronduit verschroeiende intro waaruit gitaarlijnen opdoemen en waarin de drums de spanning verder opvoeren. Het is een geluidsgolfje dat geleidelijk uitgroeit tot een heuse tsunami. Heel meeslepend! It Follows is vervolgens een akoestisch nummer met liefelijke klanken die overeind blijven, zelfs al ruist de wind maniakaal op de achtergrond. Dit soort najaarsverdriet blijkt erg goed te zijn voor de afwisseling. Het hoogtepunt van het album treffen we nochtans gelijk bij het begin aan. Lust Of The Dead is een prachtcompositie. Donderende basklanken brullen dreigend, de drums tikken af naar een explosie en Pellotieri’s zang klinkt verdrukt. Het aangename refrein is heerlijk meeslepend en zorgt voor de broodnodige ademruimte. Een subtiele, ijle conclusie sluit het nummer passend af. Dit kan wedijveren met de klassiekers binnen de shoegaze.
Dit type composities onderstrepen daarenboven dat deze muziek vergeleken met de gelijknamige ep heftiger en doorleefder klinkt. Het is duidelijk dat deze band hard op weg is om een eigen stem te vinden. Grotendeels zijn ze daar al in geslaagd. Niettemin zijn er ook nog wel wat verbeterpunten. Zo zou ik nog iets meer variatie lusten en daarnaast zijn de opbouwen nog behoorlijk lineair. Lange, goed getimed intermezzo’s, waarin de druk even wegvalt en de klanken uitwaaieren, zouden de muziek van meer reliëf kunnen voorzien. Verder mis ik wellicht nog wat gave details. Af en toe kreeg ik het gevoel dat de arrangementen te weinig kansen nemen en zodoende gevaar ontberen. Het zijn echter maar kleine punten op een plaat die overwegend overtuigt en enthousiasmeert.

“Don’t Believe Watch out” is nog net geen meesterwerk, maar wel een album dat consequent aangenaam is. Veel mooie fluwelen melodielijnen, stormige gitaarklanken en charismatische zang. Met iets meer geldingsdrang en variatie zou deze band in de toekomst erg hoge ogen kunnen gooien. Pencey Sloe is in elk geval een naam waar we in de toekomst een stuk meer van mogen verwachten.
CD:

LP:

Send this to a friend