Pendragon

And Now Everybody To The Stage

Info
Uitgekomen in: 2006
Land van herkomst: Groot-Brittannië
Label: Metal Mind
Website: http://www.pendragon.mu/
MySpace: Pendragon Toff Records

Beeld: n.b.
Geluid:
Dolby Digital 5.1 Surround Sound 
2.0 Stereo
Regio: 0
 
Tracklist
No Place For The Innocent
As Good As Gold
Guardian Of My Soul
Kowtow
The Wishing Well
The Edge Of The World
Nostradamus
The Dance Of The Seven Veils
Paintbox
The Last Waltz
Breaking The Spell
Masters Of Illusion
The Black Knight
The Lost Children / Green Eyed Angel / Sister Bluebird / The Last Man On Earth
Am I Really Losing You

Extra's:  
Progumentary - A Home Video Recording
Interview
Discografie
Biografie
Fotogallerie
Weblinks
Nick Barrett: zang, gitaren
Joe Crabtree: drums
Peter Gee: bas, toetsen, achtergrondzang
Clive Nolan: toetsen, achtergrondzang
Past and Presence dvd (2007)
And Now Everybody To The Stage dvd (2006)
Believe (2005)
Acoustically Challenged live (2002)
Not Of This World (2001)
Live In Krakow 1996 (1997)
The Masquerade Overture (1996)
Utrecht...The Final Frontier live (1995)
The Window Of Life (1993)
The World (1991)
Kowtow (1988)
9:15 Live (1986)
The Jewel (1985) (2001)
Live In Krakow 1996 (1997)
The Masquerade Overture (1996)
Utrecht...The Final Frontier live (1995)
The Window Of Life (1993)
The World (1991)
Kowtow (1988)
9:15 Live (1986)
The Jewel (1985)

Zoals mijn collega Maarten eerder al had aangegeven in een pleidooi voor een Metal Mind productie is ook deze dvd opgenomen in het Poolse Wyspianski Theatre te Katowice. Het theater heeft de nodige grandeur en het ziet er allemaal verzorgd uit. Het grote nadeel van deze zaal is dat deze enkel zitplaatsen heeft. Tijdens optredens van de meeste bands geen probleem, maar als de klap en stamp prog van Pendragon het theater gevonden heeft misschien toch een verkeerde keuze. De Britse band rond zanger / gitarist / componist Nick Barrett heeft er in elk geval voor gekozen om het betreffende Poolse concert in te blikken om zo de wereld te laten weten dat Pendragon still going strong is. Dit concert maakte deel uit van de Europese tour die ter ere werd gehouden van het uitkomen van het album “Believe” in 2005. Dit opgenomen optreden vond plaats op 22 mei 2006.

Het eerste gedeelte van het concert staat in het teken van “Believe“. Zo trapt Pendragon af met het rockerige No Place For The Innocent om na een paar oudjes gelijk maar de epic van “Believe” van stal te halen. The Wishing Well is de naam en dat zorgt er voor dat je gelijk ruim twintig minuten verder bent. Het opvolgende The Edge Of The World zorgt er voor dat we al snel door de “Believe” nummers heen zijn en ons kunnen gaan opmaken voor heel veel gouwe ouwe Neo-prog klassiekers. Pendragon houdt er wel van om ons niet al te lastige prog voor te schotelen met een hoog meezing gehalte. Soms worden de refreinen zo vaak gezongen (Good As Gold, Nostradamus en The Last Waltz) dat je zelfs als je deze voor het eerst hoort je al snel moeiteloos kan meezingen.

Naast de vrolijke inhakers is er gelukkig ook plaats voor de meer melodieuze en sfeervolle nummers die Pendragon in de tijd opnam. Zo staat Pendragon’s bekendste nummer Paintbox ook op de dvd en wordt het concert (na ruim 2 ½ uur!) afgesloten met het fraaie Am I Really Losing You. Tussendoor worden de aanwezigen verrast met een, overigens hevig gedateerde, versie van oudje Kowtow en mogen alle handjes weer de lucht in tijdens Masters Of Illussion van het meest aansprekende Pendragon album “The Masquerade Overture”. Als er tijdens de toegift ook nog eens een medley met gouwe ouwen ten gehore wordt gebracht kunnen de Poolse aanwezigen het warme pluche laten voor wat het is en worden de benen gestrekt en de danspasjes ingezet.

Wat brengt Pendragon er zelf muzikaal van terecht? Nou, dat is op zich niet eens zo verkeerd. Nieuwbakken drummer Joe Crabtree doet zijn werk maar is zeker geen spectaculaire drummer, bassist Peter Gee heeft een hip wollen mutsje opgezet en vervult zijn taak van snarenplukker met verve, de geblondeerde lokken van Nolan gaan hard heen en weer op de wollige en vaak dichtgemetselde synthesizermuur die de man zo graag neerzet en last but not least zanger en gitarist Nick Barrett komt zoals vaak bij concerten enthousiast en gemotiveerd over, weet de gitaar weer goed te bedienen en met zijn enigszins beperkte stem weet hij toch nog steeds de hoge en harde noten te halen.

Beeld
Het geheel is professioneel opgenomen, de schakelmomenten zijn op het goede moment en de close ups niet al te lang zodat het een overzichtelijk kijkspel wordt.

Geluid
Het geluid is van goede kwaliteit. Een heldere 5.1 mix wordt over de boxen uitgesmeerd. De muzikanten zijn goed ingemixt en het publiek is goed op de achtergrond gehouden. Er is niks mis met de geluidsopname van deze dvd en dat kon je toch moeilijk van de vorige Pendragon dvd “Live At Last…And More” zeggen.

Extra’s
Een hoop extra’s zijn er te vinden op deze dvd release. Naast de helaas onoverkomelijke fotogalerie, discografie en biografie zijn er verder wel wat aardige dingen te vinden tussen alle extra’s. Naast een redelijk interview met baas Barrett een zeer vermakelijke progumentary. Nick Barrett neemt je mee door de wonderlijke wereld die een nieuwe plaat opnemen heet. Alles, maar dan ook echt alles, wordt besproken. Zo zitten er interessante stukken tussen waar Barrett (met behulp van Nolan) het hoe en wat van ProTools, vocoder en samples aan de hand van talloze voorbeelden aan de kijker uitlegt. Ook de magische witte kast de Mellotron komt even aan de beurt alsmede de overbekende onderbroekenlol. Het is een zeer lange docu maar zeker de moeite waard om een keer gezien te hebben.

Al met al een dvd waar vooral veel Pendragon, maar ook neo-prog aanhangers, met plezier naar zullen kijken.

Sander Kok

Koop bij bol.com

Send this to a friend