Pendragon

The Window Of Life

Info
Uitgekomen in: 1993
Land van herkomst: Groot-Brittannië
Label: Toff Records
Website: www.pendragon.mu
MySpace: Pendragon
Tracklist
The Walls Of Babylon (10:44)
Ghosts (7:58)
Breaking The Spell (9:12)
The Last Man On Earth (14:40)
Nostradamus (Stargazing) (6:19)
Am I Really Losing You? (4:47)
Nick Barrett: gitaar en zang
Peter Gee: basgitaar
Clive Nolan: toetsen
Fudge Smith: drums
Met medewerking van:
Simon Forster: Harmonica op The Last Man On Earth
Pure (2008)
Past and Presence dvd (2007)
And Now Everybody To The Stage dvd (2006)
Believe (2005)
Acoustically Challenged live (2002)
Not Of This World (2001)
Live In Krakow 1996 (1997)
The Masquerade Overture (1996)
Utrecht...The Final Frontier live (1995)
The Window Of Life (1993)
The World (1991)
Kowtow (1988)
9:15 Live (1986)
The Jewel (1985) (2001)
Live In Krakow 1996 (1997)
The Masquerade Overture (1996)
Utrecht...The Final Frontier live (1995)
The Window Of Life (1993)
The World (1991)
Kowtow (1988)
9:15 Live (1986)
The Jewel (1985)

De glazenwasser kan thuis blijven. Als er iets helder is dan is het de positie wel die “The Window Of Life” uit 1993 inneemt binnen het oeuvre van Pendragon.

“The Window Of Life” kan niet los worden gezien van zijn voorganger, het cruciale “The World” uit 1991. Beide albums vertonen namelijk de nodige overeenkomsten qua stijl en vorm.

Met “The World” is  Pendragon een eigen koers gaan varen. Op ontspannen wijze en zonder nog op jacht te moeten zijn naar een platencontract presenteert de band op “The Window Of Life”  eveneens zes symfonische neoprog nummers.

De vorm waarin het geheel gestoken is, is een blauwdruk van die van “The World”. Er zijn soortgelijke nummers op nagenoeg dezelfde plaatsen. Beide albums kennen een vlotte opener al moet je daar in het geval van “The Window Of Life” wel enkele minuten op wachten vanwege de zeer Floydiaanse intro van The Walls Of Babylon, een ‘Shine On’-achtige intro met gitaar en toetsen. Het getuigt trouwens mijns inziens van lef om van meet af aan zo openlijk te dwepen met je invloeden. De klasse van Nick Barrett’s gitaarspel heeft dan ook alle credits. Beide albums kennen in de beginfase ook een zinderende ballade met een monumentale gitaarsolo. Bij “The Window Of Life” is dat Breaking The Spell, toevallig  het hoogtepunt van de plaat. Sterk is het simpele basspel dat Peter Gee eronder de gitaarsolo heeft gelegd. Hoe effectief kan eenvoud zijn?

Halverwege beide platen treffen we ook een flinke epic aan. The Last Man On Earth heet het kwartier durende werkstuk van het hier te bespreken album. Niet alleen als gitarist maar ook als componist heeft Nick Barrett de nodige krediet en dat zal hij tijdens dit expressief door hem gezongen nummer hard nodig hebben, want volgens mij is er een melodietje van de Moody-Blues in z’n hoofd wakker geworden tijdens het componeren. Mij heeft dat nooit gestoord maar een ander misschien wel.

Op driekwart van elk album staat tevens een pakkend, toegankelijk nummer en beide platen sluiten af met een sfeervolle aansteker ballade. Zo heeft  Am I Really Losing You een machtige melancholie. De emotie is intens met een mooi gitaarthema dat smaakvol wordt omlijst totdat het nummer uiteindelijk wegebt in de ruimte, de luisteraar achterlatend met een kilo kippenvel. Door deze overeenkomstigheden is er een enorme loyaliteit naar de fans toe en ook de verbeelding die uit de muziek spreekt is weer groots. De prachtige surrealistische hoestekening  van Simon Williams zal daar ongetwijfeld bij helpen.

Behoudend zou ik deze plaat niet willen noemen, daarvoor vertonen uitvoering en vooral productie teveel progressie. Karl Groom heeft op deze plaat aan de knoppen gezeten en zijn typische jaren ’90 productie is dan ook onmiskenbaar. Alles klinkt zeer gepolijst en enigszins bombastisch, maar toch is de muziek vooral niet te zwaar. Dat is eigenlijk in tegenstelling tot het thema van de plaat: de dood. Bij nummers die over dit onderwerp gaan verwacht je een grimmige sfeer, maar Pendragon komt met z’n eigen intensiteit. Het zijn de gloedvolle zang, de expressieve gitaar, de subtiele toetsen en de geraffineerde ritmesectie die dit zware onderwerp op een lichtvoetige manier brengen. Pendragon kenmerkt zich als een vrij levendige band waar alles op de juiste plek lijkt te vallen. Men zegt wel eens dat Pendragon soms te langdradig is, maar ik moet de eerste overbodige maat nog horen. “The Window Of Life” bevat een karrenvracht aan genietbare partijen die er voor hebben gezorgd dat het album hun best verkopende tot dan toe is.

De artistieke lijn van de muziek is op “The Window Of Life” met een haast briljant resultaat doorgetrokken. Bijna ja, want ik ben nu in de wetenschap dat drie jaar later het mega -uitmuntende “The Masquerade Ouverture” uitkomt en die plaat is werkelijk briljant. Dat doet overigens niets af aan de zaligheid die Nick Barret en z’n mannen op “The Window Of Life” ons hebben voorgeschoteld.

Dick van der Heijde

Februari 2012
Het Madfish label is een divisie van Snapper Music. Dit label brengt onder andere de backcatalogus van Pendragon opnieuw uit in een fris jasje. Nu is het de beurt aan “The Window Of Life”. Het bijzondere van deze versie is dat de ep “Fallen Dreams And Angels” aan het album is toegevoegd. Ook heeft de nieuwe versie een slipcase gekregen. Aan de muziek is verder niet gesleuteld.

CD:
Koop bij bol.com

2LP:
Koop bij bol.com

Send this to a friend