Gabriel, Peter

Hit

Info
Uitgekomen in: 2003
Land van herkomst: Groot-Brittannië
Label: Virgin
Website: http://www.petergabriel.com/
Tracklist
Cd 1 Hit:
Solsbury Hill (4:23)
Shock The Monkey (3:59)
Sledgehammer (4:52)
Don't Give Up (5:56)
Games Without Frontiers (3:58)
Big Time (4:28)
Burn You Up, Burn You Down (5:26)
Growing Up (4:49)
Digging In The Dirt (5:15)
Blood Of Eden (5:07)
More Than This (4:34)
Biko (6:59)
Steam (6:03)
Red Rain (5:39)
Here Comes The Flood (4:33)
CD 2 Miss:
San Jacinto (6:31)
No Self-Control (3:55)
Cloudless (4:48)
The Rhythm Of The Heat (5:19)
I Have The Touch (4:19)
I Grieve (7:25)
D.I.Y. (2:38)
A Different Drum (4:47)
The Drop (3:03)
The Tower That Ate People (4:07)
Lovetown (5:23)
Father, Son (4:57)
Signal To Noise (7:34)
Downside Up (live) (5:33)
Washing Of The Water (3:54)
Peter Gabriel: zang, toetsen enz. enz. enz.
Met medewerking van:
(gezien de hoeveelheid namen verwijzen wij je graag naar de discografie op onderstaande website)
Still Growing Up, Live & Unwrapped dvd (2005)
Play - The Videos dvd (2004)
Hit (2003)
Growing Up Live dvd (2003)
Up (2002)
Long Walk Home (2002)
OVO - The Millenium Show (2000)
Secret World Live (1994)
Us (1992)
Revisited (1992)
Shaking the Tree Sixteen Golden Greats (1990)
Passion (1989)
So (1986)
From the Film "Birdy" (1985)
Plays Live (1983)
Security (1982)
Peter Gabriel 3 (1980)
Peter Gabriel 2 (1978)
Peter Gabriel 1 (1977)

Als Peter Gabriel iets doet, doet ie het goed. Zo ook wat betreft deze verzamelaar, die de flitsende titel “Hit” heeft meegekregen, daarmee recht doende aan zijn gewoonte korte (of geen) albumtitels te gebruiken. Het betreft een voorbeeldig samengestelde verzamelaar met niet alleen alle belangrijke hits, maar ook een aantal van de beste niet-hitparade-bestendige liedjes van zijn platen en zelfs nog een behoorlijk aantal tracks die slechts op soundtracks of onofficiële studio-cd’s zijn verschenen.

Kijk, op elke verzamel-cd valt wel iets te zeiken. Zo schijnen er verschillende edities in omloop te zijn, per werelddeel zou de tracklist enigszins verschillen. Nu, we wonen in Europa, dus we doen het hier maar mee. En wat valt op? Het belangrijkste: In Your Eyes mist op de dubbelaar, maar dat vind ik persoonlijk niet zo erg. Aan de andere kant is de keuze voor The Drop – toch het minste nummer van “Up” (2002) of het ook al niet zo goeie Washing Of The Water op zijn minst opmerkelijk. Persoonlijke schatjes van Gabriel denk ik.

Wat ik persoonlijk een sterke zet vind, is de onderverdeling tussen een cd HIT en een cd MISS. De grootste hits van Peter Gabriel, Solsbury Hill, Sledgehammer, Don’t Give Up en Big Time staan redelijk aan het begin van de HIT-cd, die verder uiteraard klassiekers en kleine hitjes als Shock The Monkey, Biko, Steam en zelfs Blood Of Eden en Red Rain bevat. Ook “Up” is goed vertegenwoordigd met remixen van Growing Up en More Than This. De cd sluit af met een uitgeklede versie van Here Comes The Flood. Alleen al deze cd is een prima verzamelaar van de hits van Gabriel. Het enige mindere nummer is het helaas ook op single uitgebrachte ‘left-over’ van “Up”, namelijk Burn You Up, Burn You Down, zonder meer een afschuwelijk nummer. Maar goed, je kan niet alles hebben.

De tweede cd is natuurlijk voor kenners veel interessanter. Het bevat terecht prachtige liedjes als San Jacinto, The Rhythm Of The Heat, I Grieve en Signal To Noise, allemaal bekend. Cloudless, van de soundtrack “Long Walk Home”, blijkt feitelijk hetzelfde thema te bevatten als Sky Blue van “Up” en is voor mij niet zo bijzonder om die reden. Wel verrassend is het van “Passion” (1989) afkomstige A Different Drum, een zeer Afrikaans klinkend nummer, leuk als afwisseling. Daar ik “OVO” nooit heb beluisterd, was The Tower That Ate People een welkome verrasing voor me. Prachtig nummer, wat ook geldt voor het emotionele en persoonlijk getinte Father, Son welke ik alleen nog van de livedvd kende. Zeer welkom is ook de liveversie van Downside Up, een heerlijk liedje, dat alleen al fantastisch door de in mijn oren schitterend klinkende stem van dochter Melanie Gabriel. Van haar wil ik graag eigen werk horen. Tenslotte krijgen we ook nog het nummer Lovetown, ook een erg sterk nummer van de soundtrack van de film “Philadelphia” uit 1994. Nou ja, al met al geen slechte tracklist van deze MISS-cd. Een goed gevulde bonus-cd, zo je wilt.

Mocht je je Peter Gabriel-collectie nog niet genoeg hebben uitgediept, zoek je een goeie introductie-cd van deze artiest, of wil je naast je heftige cd-collectie gewoon een lekker plaatje dat je ook kan draaien bij vrouw- of vriendinlief? Dan is “Hit” zeker geen “Miss”…

…ja, als Peter Gabriel een voor de hand liggende verzamelaar kan maken, mag ik een voor de hand liggend grapje maken.

Markwin Meeuws
Koop bij bol.com

Send this to a friend