Irock, Peter

IVO en Horizon

Info
Uitgekomen in: 2014 (IVO) en 2015 (Horizon)
Land van herkomst:  Zwitserland
Label: Wolf Entertainment
Website:  http://www.peterirock.net
Luisteren kan je hier:  http://www.peterirock.net/audioD1.html
Tracklist
IVO
Testa (7:43)
Figura Alata (6:09)
Gente (5:53)
Verticale Maschile (4:54)
Verticale Femminile (4:16)
Donna (5:19)
Icaro (4:40)

Horizon
Horizon (8:01)
Mountains Dream (8:03)
Everest (7:48)
Phenomenal (8:24)
Moonlight (10:49)
Peter Irock: toetsen
Greatest Hits (2017)
Horizon (2015)
IVO (2014)
Boreal (2014)
The Schaffhausen Boat (2013)
The Return (2010)
horizon

Mijn eerste kennismaking met serieuze elektronische muziek dateert uit 1974. Er werd toen ook nog eigenzinnige en baanbrekende radio gemaakt door een Veronica technicus (Adje Bouman), die in zijn programma (ABTT) een opvallend bedje (heette toen nog achtergrondmuziekje) gebruikte tijdens de chaotische commentaren. Dat bedje intrigeerde mij, omdat het voor mij een compleet nieuw geluid was. De lp-track waarom het ging had de geheimzinnige titel Mysterious Semblance On The Strand Of Nightmares en stond op een album van Tangerine Dream, “Phaedra”. Dit album bleek achteraf een standaardwerk in de elektronische muziek en sloeg een brug vanuit Tangerine Dream’s experimentele periode naar wat later de Berlijnse School zou gaan heten.

Deze kennismaking was dermate interessant dat het vanzelfsprekend is dat je een dergelijke band blijft volgen in zijn ontwikkeling, die toch ook wel opmerkelijk genoemd mag worden. In de jaren 70/80 produceerde Tangerine Dream vervolgens een heel eigen geluid, dat inmiddels totaal anders was gaan klinken en kregen ze ook collega’s, die het genre verder verrijkten, zoals bijvoorbeeld ex-bandleden Klaus Schulze en Peter Baumann, Manuel Göttsching, Vangelis, Jean-Michel Jarre etc. Elektronica/Electroprog bleek een blijvertje. Wat hierbij opvalt, is de ontwikkeling van Tangerine Dream, dat compositie-gewijs steeds verder groeide en de bezetting uitbreidde met prachtige sax- en gitaarpartijen en uitgebreide percussie. Door deze voortdurende evolutie gecombineerd met sterke composities bleef Tangerine Dream een vooraanstaande band in het genre.

En dat is eigenlijk in een notendop, waar het bij het beluisteren van Peter Irock’s albums “IVO” en “Horizon” aan schort. Irock blijft op “IVO” steken in composities die sterk beïnvloed zijn door Vangelis met Jean-Michel Jarre accenten. Dat is op zich niet zo erg, ware het niet dat de zeggingskracht van de composities achterblijft en de muziek op basis van genoemde referenties in het huidige tijdsgewricht wat gedateerd aandoet.

Wat verder opvalt: de productie is prima en op “Horizon” lijkt Peter Irock af en toe boven zichzelf uit te stijgen. In bijvoorbeeld (aan het slot van ) Horizon en Mountains Dream dragen de composities soms een meer Tangerine Dream-achtig karakter en blijkt hij de muzikale aandacht van de luisteraar wat beter/makkelijker te vangen. De track Phenomenal tenslotte, laat een Irock met een geheel eigen geluid horen met een sterke compositie. Of Irock dit zal kunnen vasthouden en uitbouwen, zal de toekomst uitwijzen.

Clemens Leunisse

Send this to a friend