Phi

The Deflowering Of Reality

Info
Uitgekomen in: 2012
Land van herkomst: Oostenrijk
Label: Eigen beheer
Website: http://www.phi-band.com/
Luistermogelijkheid: http://phimusic.bandcamp.com/album/the-deflowering-of-reality-ep
Tracklist
Manager Of The Year (8:09)
The Beginning Of The End (5:12)
Teenage Lust (8:56)
Markus Bratusa: gitaar, zang
Arthur Darnhofer-Demar: basgitaar
Nick Koch: drums

Met medewerking van:
Peter Lettner: gitaar op The Beginning Of The End
The Deflowering Of Reality ep (2012)
For The Love Of Ghosts (2011)
Half Hour Universe ep (2007)

Onze Oostenrijkse vrienden van Phi laten geen gras over de Alpenweiden groeien. Binnen het jaar nadat hun debuut “For The Love Of Ghost” uitkwam, is er de uit drie nummers bestaande ep “The Deflowering Of Reality”. Mijn kritiek op het debuut was niet mals. Of de heren zich dat hebben aangetrokken mag betwijfeld worden. Feit is wel dat men gehoor heeft gegeven aan mijn kritische noten. Kennelijk wilde men zo rap mogelijk laten horen waartoe de groep wél in staat is en dat men wel degelijk kwaliteit en talent in huis heeft. Eerder denk ik dat Phi met deze kortspeler hun drastisch gewijzigde geluid aan volk en vaderland willen presenteren.

Op de eersteling werd nog gebruik gemaakt van de diensten van Christopher W. Pirker op toetsen. Deze toetsenist is nu ingeruild voor een extra gitarist in persoon van Peter Lettner die de nodige extra snaartjes meepikt op een van de nummers. Toetsen en andere elektronische toestanden zijn aan de kant geschoven. Phi heeft gekozen voor een fors ruiger geluid. Een geluid waar de zang van Markus Bratusa ook veel beter tot zijn recht komt. Luister eens naar Manager Of The Year. Met terugwerkende kracht neem ik mijn woorden om op zoek te gaan naar een nieuwe zanger terug. De man heeft snel bijgeleerd en wisselt hoog, laag, uptempo, downtempo en meerstemmig vlot en goed met elkaar af. Zo nu en dan denk ik zelfs Marco Glühmann (Sylvan) te horen. En dat alles op een vuil en gruizig klinkend potje gitaarrock. Op enkele momenten vertoont de groep zelfs neigingen van postrock met lang uitgesponnen gitaarpartijen.

Op The Beginning Of The End neigt de muziek aanvankelijk naar Riverside, maar buigt al snel af richting progmetal. Opvallend en fraai is het open klinkende drumwerk dat zeeën van ruimte laat voor een fel en bijtend van leer trekkende gastgitarist Peter Lettner. Prijsnummer van de drie is Teenage Lust. Ik heb mijn tienerjaren al ruim achter me liggen, maar ik garandeer dat menig vijftigplusser van het bronstige geluid op dit nummer een enorme nestdrang zal krijgen. Zelden heb ik een gitaar zo bruut en vuil horen klinken.

Via de website van Phi kan deze ep worden beluisterd, gedownload en zelfs als hardcopy worden aangeschaft. Ik kan het iedereen van harte aanbevelen. Als het aan mij ligt komt de groep voor het vallen van de eerste Oostenrijkse sneeuwvlokken met meer van dit moois.

Hans Ravensbergen

Send this to a friend