Collins, Phill

Finally... The First Farewell Tour

Info
Uitgekomen in: 2004
Label: Warner Music Vision
Website: www.philcollins.co.uk/

Beeld:   
1.85:1 Widescreen (anamorph)
Geluid:
DTS 5.1
Dolby Digital 5.1
Dolby Digital 2.0 Stereo
Regio: vrij
Tracklist
Dvd1:
Drums, Drums & More Drums
Something Happened On The Way To Heaven
Against All Odds
Don't Lose My Number
You'll Be In My Heart
One More Night
Can't Stop Lovin' You
Hang In Long Enough
True Colours
Come With Me
Groovy Kind Of Love
I Missed Again
Another Day In Paradise
No Way Out
Separate Lives
Videoclips:
Something Happened On The Way To Heaven 
Against All Odds
Against All Odds (Live Aid - Philadelphia)
Don't Lose My Number
You'll Be In My Heart
One More Night
Can't Stop Lovin' You
Hang In Long Enough
True Colours
Groovy Kind Of Love
I Missed Again
Another Day In Paradise
No Way Out
Separate Lives
Wild Card
Dvd2:
In The Air Tonight
Dance Into The Light
You Can't Hurry Love
Two Hearts
Wear My Hat
Easy Lover
Sussudio
It's Not Too Late
Take Me Home
Videoclips:
In The Air Tonight
In The Air Tonight (Secret Policeman's Other Ball)
Dance Into The Light
You Can't Hurry Love
Two Hearts
Wear My Hat
Easy Lover
Sussudio
Take Me Home

Extra's:
Phil's World; a bit of a parking problem
The Final Documentry
Flash Gallery
Videoclips
Phil Collins: zang, drums
Met medewerking van:
Band
Ronnie Caryl: gitaar
Brad Cole: toetsen
Luis Conte: percussie
Leland Sklar: basgitaar
Daryl Stuermer: gitaar
Chester Thompson: drums
Achtergrondzangers
Bill Cantos
Lynne Fiddmont - Lindsey
Amy Keys
Connie Jackson - Comegys
Lamont Vanhook
Blazers
Gerald Albright: saxofoon
Dan Fornero: trompet
Harry Kim: trompet
Arturo Velasco: trombone
Finally...The First Farewell Tour [2dvd] (2004)
Testify (2002)
Dance Into The Light (1996)
Both Sides (1993)
But Seriously (1989)
No Jacket Required (1985)
Hello I Must Be Going (1982)
Face Value (1981)

Phil Collins is het touren zat. Hij wil meer tijd doorbrengen met zijn jonge vrouw en kinderen in zijn huis in Zwitserland. Ook schijnt hij last te hebben van zijn gehoor en dat zal zeker meegespeeld hebben in zijn keuze. Met een tour van vijf weken door Europa en vier weken door de Verenigde Staten nam hij afscheid van zijn fans. Het concert dat hij gaf in het stadion Bercy in Parijs is opgenomen en voor een dubbel dvd vastgelegd.

Bij een (dubbel)dvd van Phil Collins mag je hoge verwachtingen hebben en geloof me, het resultaat zal je verwachtingen overtreffen. Beeld, geluid en de extra´s zijn geweldig. Bijzonder is dat er van bijna elk nummer dat gespeeld wordt ook een originele videoclip op de schijf te vinden is. De eerste dvd opent met spetterend drumwerk. Eerst is daar alleen Phil die een heerlijke drumsolo weggeeft, dan komt zijn vaste drummer Chester Thompson erbij en gaan ze samen verder. Als daarna percussionist Luis Conte het trio compleet maakt is het hek van de dam. Deze solo kan vanuit meerdere hoeken bekeken worden en je kan het geheel ook nog inzoomen. Een indrukwekkende start. Vervolgens is het een feest van herkenning. Against all Odds wordt in een prachtige versie gespeeld en vooral de saxofoonsolo is indrukwekkend.

Het moge duidelijk zijn dat Collins zich op het podium voelt als een vis in het water. Hij is grappig, kletst tegen het publiek in steenkolen Frans, springt, huppelt en danst met z’n achtergrondkoor tijdens Hang In Long Enough. De Cindy Lauper cover True Colors wordt a-capella gebracht door Collins en zijn achtergrondkoortje. Deze versie is bloedstollend mooi en mede door het massaal mee klappende publiek is kippenvel niet meer te onderdrukken.

Phil Collins is duidelijk trots op zijn achtergrondzangers en zangeressen en terecht! Deze twee heren en drie dames zingen stuk voor stuk fantastisch. Kijk en luister maar naar Come With Me en je bent overtuigd. Hoogtepunt is Separate Lives waarin Collins in duet zingt met z’n achtergrond zangeres Amy Keys. Wat een fantastische stem heeft deze vrouw!

De tweede dvd opent met In The Air Tonight, volgens velen zijn beste solonummer ooit en die mening deel ik. De spanning wordt subliem opgebouwd. Dan loopt hij langzaam naar zijn drumkit en bereikt het nummer het hoogtepunt. Het blijft een indrukwekkend nummer, vooral live. Na deze sensatie komt het flauwe Dance Into The Light wel wat rauw op je dak.

In het grappige Wear My Hat laat Collins weer eens zien over een fantastische mimiek en humor te beschikken. Op Easy Lover zijn het wederom de achtergrondzangers die indruk maken. Zou me niet verbazen als we van deze mensen meer gaan horen. Traditioneel sluit Collins af met Take Me Home en zo komt een einde aan een fantastisch liveoptreden.

Heb je vervolgens nog niet genoeg gehad dan kan je bij de vele extra’s op de tweede schijf nog voor een paar uur leuke en interessante dingen vinden. Vooral “A Bit Of A Parking Problem” is erg leuk en laat zien wat een enorm bedrijf er achter de optredens zit. Phil Collins is qua liveoptredens inmiddels uitgegroeid tot een fenomeen en hij zal gemist worden in de stadions. Gelukkig kunnen we het op deze twee schijven telkens opnieuw beleven.

Maarten Goossensen

Send this to a friend