Philosophobia

Philosophobia

Info
Uitgekomen in: 2022
Land van herkomst: Duitsland
Label: Sensory
Website: https://lasersedge.bandcamp.com/album/philosophobia
Tracklist
Thorn in your Pride (9:26)
I Am (8:38)
Time To Breathe (5:13)
Between The Pines (4:06)
As Light Ceased to Exist (7:55)
Thirteen Years Of Silence (4:57)
Voices Unheard (6:23)
Within My Open Eyes (6:27)
Andreas Ballnus: gitaar
Kristoffer Gildenlöw: bas
Alexander Landenburg: drums
Domenik Papaemmanouil: zang
Tobias Weißgerber: toetsen
Philosophobia (2022)

Hoewel “Philosophobia” pas medio 2022 het daglicht kreeg te zien, stamt dit album al uit 2007. Gitarist Andreas Ballnus en drummer Alexander Landenburg hadden destijds wat nummers geschreven en besloten deze op te nemen als demo voor een prog-metal album. Door gebrek aan tijd is het hele project echter op niks uitgelopen, althans… Tot niemand minder dan Kristoffer Gildenlöw de demo in handen kreeg en weg werd geblazen door wat hij hoorde. Maar nu hoor ik je al vragen… Wat hoorde hij dan?

In de eerste instantie is het direct duidelijk waar “Philosophobia” de kunst afkijkt. Het hele album schreeuwt bands als Dream Theater of in mindere mate Queensryche. Dat zijn niet de minste voorbeelden om aan te houden en het spreekwoord luidt dan ook ‘beter goed gejat dan slecht bedacht’. Het album klinkt dan ook prima, maar het ontstijgt het niveau van een liefdevolle ode aan de progmetal van die tijd nauwelijks.
 

Evenals grote voorbeeld Dream Theater heeft de band de neiging om regelmatig de ziel van de muziek te verkopen voor complexere muzikale ideeën. Het album is dan ook vooral gelikt, iets dat behalve in het spel ook doorsijpelt in de productie en prachtige albumhoes. Het album zal je alleen emotioneel niet snel raken. Dit is geen waardeoordeel, het is maar net waar je als luisteraar je prioriteiten legt.

Wat dit album ook vooral interessant maakt is dat dit de terugkeer is van Kristoffer Gildenlöw naar progmetal na zijn symfonische uitstapje bij Kayak en zijn singer-songwriter-achtige soloalbums, en als bassist stelt hij dan ook zelden teleur. Ook zanger Domenik Papaemmanouil geeft het album zijn alles, hoewel hij niet altijd even weet te overtuigen, alsof er meer kracht uit wordt gepompt dan eigenlijk in hem zit.

Al met al is “Philosophobia” zeker geen slecht album en menig progmetal-liefhebber zal hier zeker zijn of haar hart aan op kunnen halen. Met name liefhebbers van Dream Theater rond 2007 zullen in dit album redelijk wat te snoepen vinden. Maar als album op zich ontstijgt het de status als liefdesbrief gewoonweg niet.

Send this to a friend