Pictorial Wand

A Sleeper's Awakening

Info
Uitgekomen in: 2006
Land van herkomst: Noorwegen
Label: Unicorn Records
Website: http://www.pictorialwand.com
MySpace: -
Tracklist
Cd 1:
Prologue (3:16)
The King & His Land I (6:41)
The Gate Of Lost Souls (4:42)
Pride - The Path Of Thorns (5:27)
Envy I - In Shadow (11:06)
Envy II - Broken Glass (7:23)
Wrath I - A Wandering In The Dark (3:40)
Wrath II - The Beast Within (10:05)
Gluttony - Corrosion Of Flesh (7:21)
Cd 2:
Sloth I - Retrospective Visions (4:24)
Sloth II - Red Sunset & A · Drowning Fly (9:14)
Greed I - The Golden Path (7:48)
Greed II - Warning Not Heard (11:12)
Lust I - The Temptress Of Unchastity (7:01)
Lust II - A Sleeper's Awakening (9:50)
The King & His Land II - Pensiveness (2:54)
Mattis Sörum: elektrische en akoestische gitaar, sitar, orgel, toetsen, orkestrale arrangementen
Met medewerking van:
Instrumentalisten:
Paal Selsjord Björseth: piano, orgel in The Gate Of Lost Souls, Pride en Wrath I, harp in Pensiveness
Idar Eidsaune: bas
Hanna Haugan: cello in The King And His Land I en Greed II
Sigrid Inderberg: fluit in Envy I
Per Christian Jörstad: cello
Synne Teiseth Norbeck: fluit
Tomas Di Sansimone: drums
Staale Storlökken: synthsolo in Pride, Envy I, Wrath II, Sloth II en Greed II
Vocalisten:
Lise Granden Berg: zang in Envy I, Greed I, Lust I en Lust II
Nina Utbjör Guldal: vertelstem moeder
Martin Adams Kvam: vertelstem jongetje
Stian Leknes: gegrom in Wrath II
Eva Marianne Olsson: zang in The Gate Of Lost Souls en Greed II
Petter Selliseth: leadzang en vertelstem in Prologue  
Ingrid Strid: zang in The Gate Of Lost Souls, Envy I, GluttonyGreed I en Lust II
Gry Tronslien: zang in The Gate Of Lost Souls, Wrath II en Sloth II
A Sleeper's Awakening (2006)

Ayreon-fans opgelet!

Ook Noorwegen heeft zijn Arjen Lucassen. Dit multitalent luistert naar de naam Mattis Sörum. Er zijn nogal wat overeenkomsten tussen deze twee heren. Beiden kunnen verdomd aardig overweg met meerdere instrumenten, denken in concepten, schrijven sterke composities, maken gebruik van gastmuzikanten, gastzangers en -zangeressen, hebben oog en oor voor de kleinste details en laten niets aan het toeval over. Van Lucassen wisten we dat natuurlijk al veel langer, maar deze Sörum drukt pas voor het eerst zijn neus tegen het internationale muziekvenster. En hoe! Wat deze jongen voor elkaar heeft gebokst op zijn debuut “A Sleeper’s Awakening” verdient respect, diep respect. Dit is pure kwaliteit van topniveau!

Het verhaal van “A Sleeper’s Awakening” draait om een persoon die ontwaakt na een lange, diepe blik in de spiegel. Hij is zich tijdens zijn slaapreis in dromenland bewust geworden van zijn vele fouten en zijn egoïstische manier van leven. Dit tekstuele thema is verweven met de Zeven Doodzonden: hoogmoed, jaloezie, woede, traagheid, vrekkigheid, gulzigheid en lust. Het verhaal is gesitueerd in een vrij abstracte omgeving. Waarom Sörum voor die context gekozen heeft, blijft enigszins in nevelen gehuld. Binnen dit kader horen we ook regelmatig een kleine jongen moralistische verhaaltjes voorlezen. Die verhaaltjes zijn een reflectie van de jeugd van de hoofdpersoon en de bijzondere strenge opvoeding van zijn moeder.

Muzikaal gezien bewandelen Sörum c.s. op “A Sleeper’s Awakening” (waar drie jaar aan gewerkt is) de brede paden van de progressieve rock, zoals ook Ayreon pleegt te doen. Maar je vindt bij Pictorial Wand ook elementen van bands als Mostly Autumn en Shadow Gallery terug. Soms gaat het er stevig aan toe met heftige gitaarsolo’s en bombastische, georkestreerde stukken. Vaker klinkt de muziek van Pictorial Wand ingetogen, gevoelig, meeslepend, melancholisch en emotioneel geladen. Daarbij wordt, naast de standaardinstrumenten zoals gitaar, bas en drums, ook veelvuldig gebruik gemaakt van akoestische gitaren, analoge synthesizers, cello, hobo, fluit en viool. Ook op vocaal gebied is het variatie troef, want hoewel de hoofdstem mannelijk is, zorgt de vrouwelijke input met enige regelmaat voor de fraaiste contrasten. Dit alles tezamen staat garant voor een bijzonder afwisselende, sfeervolle, altijd boeiende, intense luistertrip die je bijna twee uur lang in zijn greep houdt. Het hele album of beter gezegd beide albums, zitten zeer vakkundig in elkaar en zijn bovendien voortreffelijk geproduceerd. Zelden een indrukwekkender debuut gehoord. Alles is tot in de puntjes verzorgd. Mutsje af!

De hoogtepunten van “A Sleeper’s Awakening” zijn Prologue, The King & His Land I, The Gate Of Lost Souls, Pride – The Path Of Thorns, Envy I – In Shadow, Envy II – Broken Glass, Wrath I – A Wandering In The Dark, Wrath II – The Beast Within, Gluttony – Corrosion Of Flesh, Sloth I – Retrospective Visions, Sloth II – Red Sunset & A Drowning Fly, Greed I – The Golden Path, Greed II – Warning Not Heard, Lust I – The Temptress Of Unchastity, Lust II – A Sleeper’s Awakening, The King & His Land II – Pensiveness. Maar dat is een opsomming van alle nummers, zult u zeggen. Inderdaad, daar heeft U helemaal gelijk in! Het is gewoon om aan te geven dat “A Sleeper’s Awakening” een aaneenschakeling van alleen maar hoogtepunten is. Zo liggen de kaarten. Hoeveel duidelijker had u het gehad willen hebben?

Pictorial Wand is één van de grootste verrassingen van dit jaar. Als je zo kunt debuteren, dan heb je veel in huis, heel veel. Het is te hopen dat “A Sleeper’s Awakening” zijn weg naar een groot koperspubliek zal vinden, zodat de creatieve geest van Mattis Sörum in staat wordt gesteld om in de toekomst nog meer meesterwerkjes te produceren. Dit is fjordenprog in optima forma!

Joost Boley

Koop bij bol.com

Send this to a friend