Pictorial Wand

Face Of Our Fathers

Info
Uitgekomen in: 2009
Land van herkomst: Noorwegen
Label: Unicorn Digital
Website: www.pictorialwand.com
MySpace: www.myspace.com/picwand
Progwereld interview
Tracklist
The Wasteland (11:12)
Struggle Of Autumn Leaves (8:41)
Prince Of  War (8:18)
The Ghost Start Dancing (11:44)
Verse Of Despair (6:09)
Face Of Our Fathers (9:33)
Circle's End (12:05)
Mattis Sorum: gitaar, bass, toetsen. Piano, percussie

Met medewerking van:
instrumenten:
Gunhild  Mathea Olaussen: viool
Hogne Moe: Dwarsfluit
Live Kosköl: Cello
Tomas di Sansimone: drums
Arild Sveum: orgel, piano

Zang:
Julie Christensen: zang (Reason)
Petter Selliseth; zang (Pride)
Tore Christer Storlid: zang (Hope)
Gry Tronslien: zang (Love)
Face Of Our Fathers (2009)
A Sleepers Awakening (2006)

In tegenstelling tot zijn eerste cd “A Sleepers Awakening” heeft Sorum zich behoorlijk ingehouden met de personele bezetting op dit album. Natuurlijk bespeelt Sorum zelf het grootste gedeelte van de instrumenten, maar daarnaast heeft hij minimaal beroep op collega muzikanten gedaan, evenals de zangers/zangeressen. Is dat  te horen op dit album?

Gelijk van het begin af is het duidelijk dat de invloed van Arjen Lucassen ook op dit album aanwezig is, alleen al door de herkenbare zanglijnen. Ook de welbekende karakters van Lucassen vinden hier op dit album zijn toepassing. Gemakshalve kan ik u in elk geval melden dat Sorum het wat bescheidener aanpakt dan Lucassen met het laatste Ayreon album “01011001”, want Sorum gebruikt slechts vier karakters. Dat die namen ook weer gebaseerd zijn op het Ayreon werk kunt u zelf constateren, het zijn namelijk; Hope, Pride, Love en Reasson.

We beginnen nog vrij rustig binnen het eerste nummer, al ontvouwt de schoonheid van deze song zich pas na een aantal luisterbeurten. Met name de liefhebbers van “Into The Electric Castle” (Ayreon) kunnen hun hart ophalen bij The Wasteland. Ondanks het rustige begin kan je veel mooie elementen ontdekken in het nummer. Sorum bespeelt de gitaar zelfs op een bluesachtige manier, hetgeen een mooie dimensie aan het nummer geeft. Nadat Petter Selliseth al zijn opwachting maakte op “A Sleepers Awekening”, mag hij ook hier de vocale aftrap verrichten.

In Struggle Of Autumn Leaves komt de ware artiest in Sorum naar boven. Hier maakt hij optimaal gebruik van zijn bovengemiddeld vermogen tot componeren. Heerlijk (Hammond) orgelgeluid, piano, synthesizer, dwarsfluit, percussie, niets wordt geschuwd om dit nummer tot een indrukwekkend geheel te vormen. Daarnaast is de zang van Tore Chrisler Slorid (Hope) een verrijking ten opzichte van de gebruikelijke karakteristieke stemmen in de metal wereld.

En dan krijgen we The Ghosts start Dancing. Wederom een waanzinnig goed nummer. Een heerlijke intro met akoestische gitaar zorgt voor een pakkende melodie die lang bijblijft. De song wordt aangevuld met prachtig klinkende klassieke instrumenten, zoals de dwarsfluit, viool en cello. Karakter ‘Love’, vertolkt door Gry Tronslien die ook op Sorum’s debuut album fungeerde, heeft af en toe een beetje weg van onze eigen Floor Jansen. Ook de mannelijke karakters stellen mij hier niet teleur.

Face Of Our Fathers is voor de liefhebbers van toetsen een nummer dat je niet mag missen. Het gitaargeluid is verslavend lekker, al kent het titel nummer weinig heftige omwentelingen.

Het klinkt allemaal zeer degelijk maar wat behouden hetgeen Sorum ons voorschotelt. Alles is tot een melodieus geheel geboetseerd met een aantal zeer bijzonder klinkende tracks. Ook al laat hij weer ijzersterke composities horen, blijft dit album qua spanning wat achter bij “A Sleepers Awakening”. Wellicht heeft het nog meer luisterbeurten nodig. Mijn, en wellicht ook uw ervaring is dat een album pas na een dozijn luisterbeurten echt zijn schoonheid openbaart. Kenmerkend aan het album is dat het over de hele linie rustiger is dan het debuutalbum, al zegt Sorum in het interview met Progwereld dat hij zijn album agressiever vindt klinken dan zijn debuut. Ondanks deze kleine op- en aanmerkingen is dit album een Must Have voor vooral liefhebbers van Ayreon, Avantasia of Nikolo Kotzev.

Ruard Veltmaat

Send this to a friend