Picture Of The Moon

Waxing Crescent

Info
Uitgekomen in: 2004
Label: Eigen beheer
Website: http://www.pictureofthemoon.net/
MySpace: Picture Of The Moon
Tracklist
First Picture (3:11)
Evil LiveSecure (5:48)
Depressive Garden (7:09)
Michiel Borkent: zang, grunts, toetsen
Franz Klaver: slaggitaar
Sjoerd Kolk: sologitaar
Sander Rhebergen: bas
Rudolph Saathoff: drums
Ageless Day ep (2007)
Waxing Crescent demo ep (2004)

Het is misschien wel één van de belangrijkste gebeurtenissen uit de geschiedenis van de mensheid. Het moment dat astronaut Neil Armstrong op 21 juli 1969 om precies 3.56 uur uit de Apollo 11 stapt en als eerste mens voet zet op de maan. Hij spreekt daarbij de historische woorden: “That’s one small step for a man, one giant leap for mankind”.

Een dergelijke invloed op de muziekgeschiedenis zal het Enschedese Picture Of The Moon met het uitbrengen van hun eerste demo-Cd “Waxing Crescent” zeer zeker niet hebben. Het zou veel wijzer zijn geweest als deze vijf jonge knapen zich wat langer hadden schuilgehouden in de schemerige spelonken van het oefenhok. Deze band is duidelijk nog lang niet klaar voor het ‘echte’ werk.

Ook niet zo verwonderlijk, als je bedenkt dat de groep, ten tijde van de Cd-opnamen, pas ruim een half jaar in de huidige bezetting opereerde. Picture Of The Moon is weliswaar al in 2001 ontstaan, maar de biografie vermeldt een ware waslijst aan line-up wisselingen. Bassist Sander Rhebergen is de enig overgebleven dappere strijder van het eerste uur.

“Waxing Crescent” telt slechts drie tracks, samen goed voor ruim een kwartier muziek. Het kost behoorlijk wat inlevingsvermogen om deze mix van hardrock, progressieve rock en metal op een positieve manier te benaderen. De productie mag, naar hedendaagse begrippen, gerust amateuristisch genoemd worden en dat komt het geheel zeker niet ten goede. Picture Of The Moon komt hier en daar met wat aardige ideetjes en aanzetten voor de dag, maar die zijn toch echt te mager om de verwende luisteraar serieus te kunnen boeien. Bovendien is het zangwerk van Michiel Borkent verre van toonvast. In het afsluitende Depressive Garden, met een dikke zeven minuten tevens het langste nummer van deze demo, laat de band horen dat er wel potentie aanwezig is om te groeien. Hier wordt een interessant spanningsveld gecreëerd tussen toetsen en gitaar.

Voortborduren op deze laatste song en heel veel oefenen lijkt het enige juiste advies voor deze Tukkers. Duidelijk een geval van te vroeg de startblokken verlaten. Een valse start dus!

Joost Boley

Send this to a friend