Pink Floyd

Discovery Boxset

Info
Uitgekomen in: 2011
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: EMI
Website: Pink Floyd
Speciale website voor deze actie: Why Pink Floyd?
David Gilmour: gitaar, pedalsteel, toetsen, zang
Nick Mason: drums, percussie, geluidseffecten
Roger Waters: basgitaar, toetsen, geluidseffecten, zang
Richard Wright: toetsen, zang
The Wall – Immersion Set (2012)
Discovery Boxset (2011)
P·U·L·S·E dvd (2006)
London 1966 / 1967 dvd (2005)
The Pink Floyd & Syd Barrett Story dvd (2003)
Pompeii - The Director's Cut dvd (2003)
The Dark Side Of The Moon dvd (2003)
Echoes - The Best Of (2001)
Is There Anybody Out There? The Wall Live (2000)
Pink Floyd The Wall dvd (1999 / 2000)
P·U·L·S·E (live) (1995)
The Division Bell (1994)
Delicate Sound Of Thunder (live) (1988)
A Momentary Lapse Of Reason (1987)
The Final Cut (1983)
The Wall (1979)
Animals (1977)
Wish You Were Here (1975)
The Dark Side Of The Moon (1973)
Obscured By Clouds (1972)
Meddle (1971)
Atom Heart Mother (1970)
Ummagumma (1969)
More (1969)
A Saucerful Of Secrets (1968)
The Piper At The Gates Of Dawn (1967)

26 september 2011. Een datum waar vele Pink Floyd fans reikhalzend naar uit hebben gekeken. Toen EMI het bericht naar buiten bracht dat het met de hele discografie van Pink Floyd aan de slag zou gaan, leverde dat hoge verwachtingen op.

En, mede liefhebbers van Pink Floyd, er wordt nogal uitgepakt. Het jaar 2011 wordt een fijn jaar voor de liefhebber (en kostbaar). Ik heb de Genesis boxen nog vers op het netvlies, ook al zo’n fijne actie van EMI. Laat ik eerste even uiteen zetten wat er in 2011 allemaal zal gaan uitkomen. Allereerst is daar de Discovery Boxset. Alle 14 Pink Floyd albums, digital remastered en voorzien van nieuwe verpakkingen. In de box zit een 60 pagina tellend boek opgemaakt door Storm Thorgerson. De cd’s zijn ook los verkrijgbaar en komen ook beschikbaar als digitale download.

Van het album “Dark Side Of The Moon” komt een “Experience Edition”, dit is een dubbel cd in een mini sleeve verpakking met als tweede cd een nog niet eerder uitgebracht concert dat de band in 1974 gaf in The Empire Pool, Wembley in London. Uiteraard met de laatste technieken gemastered. Ook verschijnt van dit album een “Immersion Boxset” die bestaat uit 6 discs. Deze sets zijn verkrijgbaar als cd set, dvd, blu-ray of lp set.

Dark-Side-of-the-Moon-Immersion-Box-Set

Op 7 november 2011 ziet het verzamelalbum “A Foot In The Door” het licht net als de “Experience Edition”, aangevuld met niet eerder uitgebracht live- en studiowerk en de “Immersion Edition” van “Wish You Where Here”. Op 27 februari 2012 volgt de 3 disk “Experience Edition” van “The Wall”. Ook van dit album wordt dan een (7 disk!) “Immersion Edition” uitgebracht.

Nu kan EMI begrijpelijk niet alle journalisten zo’n “Discovery Boxset” opsturen. Ik baseer mijn recensie op een download die EMI beschikbaar stelde met daarin van elk album één nummer, daarnaast werd de “Experience Edition” van “The Dark Side Of The Moon” opgestuurd en een Pink Floyd album naar keuze. In mijn geval, puur omdat het mijn favoriete album is, “The Wall”.

Zowel de “Experience Edition” van “The Dark Side Of The Moon” als de Discovery versie van “The Wall” zien er fantastisch uit! Beide zijn voorzien van een mini sleeve verpakking en het artwork is eenvoudig maar o zo mooi. Nadeel van zo’n verpakking is wel dat hij erg fragiel is een beschadiging zit er zo in. Extra zuinig op zijn dus.

Ik heb zelf de digital remaster van “The Dark Side Of The Moon” uit 1992 in mijn kast staan. Ik was eerlijk gezegd een beetje sceptisch over het verschil in kwaliteit en of ik überhaupt wel een verschil zou horen. Dus ik ben voor mijn installatie gaan zitten en heb eerst een nummer van de 1992 versie opgezet, gevolgd door de nieuwe remaster.  Het verschil was duidelijk. Deze nieuwe versie klinkt GE-WEL-DIG. Het album klinkt nog intenser en heeft nog meer aan kracht gewonnen. Details springen er uit en het geheel klinkt als een klok. En nu we het toch over de tijd hebben, Time klinkt zo goed! De percussie in het beginstuk… kippenvel.

De tweede disk van de “Experience Edition” bevat dus een niet eerder uitgebracht livealbum. Ik heb er met open mond naar geluisterd. Het album klinkt of het gisteren is opgenomen, maar zonder dat het overgeproduceerd klinkt. Het heeft de sfeer van de jaren ’70 en ook het publiek is gelukkig goed te horen. In totaal is het 55 minuten genieten van dit indrukwekkende optreden.

Ook over de nieuwe versie van “The Wall” kan ik kort en duidelijk zijn. Die klinkt ook als een klok. De producers James Guthrie (ook medeproducent van het origineel) en Joel Plante hebben met deze remasters zichzelf overtroffen.
Wat ik alleen teleurstellend vind is dat bij de albums geen interviews met de bandleden zitten. Dat was bij de Genesis boxen wel het geval en die gaven een schat aan informatie. Maar dat is dan ook mijn enige punt van kritiek. Verder niets dan lof over deze rijk gevulde heruitgave. Gelukkig komen Sinterklaas, Kerst en de 13e maand eraan.

Maarten Goossensen

Koop bij bol.com

Send this to a friend