Pink Project

Live In Ahoy (A Real Live Tribute)

Info
Uitgekomen in: 2012
Land van herkomst: Nederland
Label: Eigen beheer
Website: http://www.pinkproject.nl/
Luisteren en kijken kan via: http://youtu.be/vGWbR1GPfgM

Verkrijgbaar als dvd en blu-ray

Beeld: 4:3
Geluid: Dolby Digital 2.0 / 5.1 Surround
Regio: 0 (alle regio's)
Tracklist
Astronomy Domine
Fat Old Sun
Set the Controls for the Heart of the Sun
Echoes
Time
The Great Gig in the Sky
Us & Them
Any Colour You Like
Brain Damage
Eclipse
Shine On You Crazy Diamond
Have A Cigar
Wish You Were Here
Pigs
On The Turning Away
In the Flesh?
Another Brick in the Wall Part 1
The Happiest Days of Our Lives
Another Brick in the Wall Part 2
Run Like Hell
One of These Days
Money
Comfortably Numb
Peter Chattelin: zang, bas, akoestische gitaar
Jacqueline van der Heiden: zang
Leslie van der Heul: saxofoon
Charles de Hue: zang
Arjan van Iperen: drums
Ruud Verwijk: gitaar
Jason Waasdorp: basgitaar
Erick Zandbergen: toetsen
Live in Ahoy (2012)
The Wall Live In Delft (2011)
Sleepwalking Back Again Tour II (2010)
On The Wing Tour (2004)
Live at the Omniversum (2002)

Pink Project is wellicht de meest bekende Pink Floyd cover band van Nederland. In hun 18-jarige bestaan hebben ze met meerdere shows voor honderdduizenden toeschouwers opgetreden. Hun concert ter gelegenheid van het 25 jarige bestaan van het “Dark Side Of The Moon” album werd in 1998 bezocht door 10.000 mensen, hun “Sleepwalking Back Again Tour” in het seizoen 2007/2008 trok circa 30.000 bezoekers en de uitzending in het programma “Thats Live” op 3FM werd zelfs beluisterd door 400.000 mensen. Op 18 juni 2005 speelde Pink Project voor het eerst in Ahoy voor circa 8.500 bezoekers. Van een aantal shows zijn ook dvd registraties gemaakt, die stuk voor stuk aanraders zijn. Denk onder andere aan de “On The Wing Tour’ dvd en de prachtige registratie van hun Omniversum Project in 2002.

Op 16 september 2011 speelde deze coverband wederom in een vrijwel uitverkocht Ahoy. In de voetsporen van hun grote voorbeeld, dat 40 jaar eerder de eerste band in het Sportpaleis Ahoy was, heeft Pink Project de eer om als eerste in de geheel gerenoveerde Ahoy te spelen. Deze keer worden er ook opnamen gemaakt voor dvd en blu-ray, zodat we nogmaals kunnen genieten van een meer dan perfecte show met de hoogtepunten uit Pink Floyd’s carrière. In mijn concertbespreking heb ik al uitgebreid de show beschreven, zodat ik me nu beperk tot de dvd registratie.

Het eerste wat opvalt zijn de lovende woorden op de inner-sleeve van Jos van der Vegt, algemeen directeur Ahoy Rotterdam. Als je als band dit soort complimenten krijgt, waarbij de herinnering aan de echte Pink Floyd herleven, dan kan het niet meer stuk en dan gaan we deze band nog veel vaker in Ahoy zien.

De dvd bevat de integrale weergave van het gehele concert, dat in totaal toch 2 uur en 47 minuten (exclusief de pauze) heeft geduurd. Met meerdere camera’s en goede verlichting – iets waar ik me tijdens het concert wel aan heb geërgerd – is een uitstekende concertregistratie neergezet. Alle videopresentaties (vloeistof projecties), de mega lichtshow en de speciale effecten (waaronder de opblaasbare leraar en het rondvliegende varken) zijn goed in beeld gebracht. Vanuit verschillende plekken op, voor en achter het podium, achter uit de zaal en tribune, onder het plafond en met een mobiele rondvliegende camera, is alles zeer professioneel gefilmd door Heuvelman Sound & Vision. Pink Project doet hun hele productie in eigen beheer, maar kosten noch moeite zijn gespaard om een perfect product neer te zetten. Deze band is duidelijk door hun nimmer aflatende kwaliteit groots geworden. Hun vorige dvd is daardoor wel erg laat uitgekomen en deze dvd werd ook in het voorjaar van 2012 verwacht. Maar kwaliteit boven snelheid. En dat merk je ook aan hun shows en deze dvd-registratie.

Op de juiste momenten worden de verschillende artiesten in beeld gebracht, close-ups bij de juiste solo momenten en totaaloverzichten van de band en publiek wanneer het hoort. Ook de montage en beeldovergangen zijn goed afgestemd op de muziek. Veel van de aanwezige toeschouwers zullen hun eigen gezicht herkennen in diverse beelden. De verschillende showelementen worden mooi in beeld gebracht, zodat we een goede impressie krijgen van het gehele concert. Hierdoor wordt het zeker voor alle aanwezigen een erg waardevol document om deze ervaring nogmaals na te beleven of zoals Peter Chattelin net na de pauze uitlegt “dat willen we voor onze kinderen en achterkleinkinderen en jullie allemaal gewoon tijdloos maken”. Maar ook voor alle Floyd fans die dit uitzonderlijke concert hebben gemist is dit een muzikaal eerbetoon om van te genieten. Een klein minpuntje is het feit dat er geen extra’s of bonusmateriaal is toegevoegd aan de dvd, hoewel dat soort materiaal vaak toch maar eenmaal wordt bekeken.

Deze live dvd-registratie is marketing technisch uiteindelijk toch nog op een goed getimed moment uitgekomen, want op 1 september 2012 speelt Pink Project wederom voor een nagenoeg uitverkocht Ahoy en in oktober 2012 start hun nieuwe tour “Floyd Through The Years”. Voor degenen die de muziek van Pink Floyd een warm hart toedragen is het een must om deze band een keer live te gaan aanschouwen.

Mario van Os

Send this to a friend