Pinski

Sound The Alarm

Info
Uitgekomen in: 2018
Land van herkomst: Duitsland
Label: Gentle Art of Music
Website: https://www.pinskimusic.com/
Tracklist
Ugly Side (3:35)
Sound The Alarm (3:09)
Butterflies (4:00)
III (3:59)
Humanity (4:25)

Fire (3:46)
Letter Of Regret (3:39)
Stay Alive (4:22)
Red Sun (7:40)
Society (5:39)
Light Calling (4:13)
Ian Alexander Griffiths: elektrische gitaar, achtergrondzang
Insa Reichwein (Pinski): zang, akoestische gitaar
Stephan Schöpe: drums
Christopher Streidt: basgitaar, achtergrondzang
Sound The Alarm (2018)

Zo nu en dan ontvang je als recensent een promo waarvan je – ook na meerdere luisterbeurten – eigenlijk niet zo goed weet wat je ermee moet. Vaak leg je hem dan maar even opzij in de hoop dat op een later moment het kwartje alsnog valt. Dat gebeurt niet altijd, maar in bij “Sound The Alarm” van Pinski was dit wel het geval.

Wellicht dat ook de bijgeleverde informatie debet was aan de langzame rijping van deze plaat bij ondergetekende. Als vergelijkingsmateriaal werden bands als Skunk Anansie en Jane’s Addiction genoemd. Dat zijn namen die bij mij weinig enthousiasme oproepen. Dat daar ook de naam Porcupine Tree bij stond, deed daar niets aan af. Ook de naam Anouk kwam af en toe bij me bovendrijven. Al met al geen combinatie die bij veel progfans het water in de mond zal doen lopen. En toch, nadat ik het album even had laten liggen, kwam bij hernieuwde beluistering toch wat gezonde opwinding om de hoek kijken. Want hoewel genoemde referenties (met uitzondering van Porcupine Tree natuurlijk) individueel weinig reden tot begeestering geven, blijkt de combinatie wonderwel goed uit te pakken.

Pinski is de artiestennaam van Insa Reichwein, zangeres, drijvende kracht en brein achter dit project. Ze verzorgt hier de akoestische gitaarpartijen, maar het is met name haar zang die de show hier steelt. Pinski beschikt namelijk over een zeer aangenaam stemgeluid waar ze heel veel mee doet. Ze wisselt gevoelige passages (Stay Alive) schijnbaar moeiteloos af met zeer krachtige partijen. Het titelnummer is een mooi voorbeeld van de power die ze met haar stem aan de dag legt.

Voor haar debuutplaat verzamelde Reichwein een drietal hardhitters om zich heen, waarvan met name gitarist Ian Alexander Griffiths in positieve zin opvalt. Zijn smakelijke riffs en sterke solo’s geven deze plaat net dat rauwe randje wat het zo goed kan gebruiken. Ook de ritmesectie doet zijn werk solide en gedreven met af en toe een lekkere uitspatting, zoals op het slot van het sterke Fire.

Uiteindelijk is “Sound The Alarm” een album geworden met veel lekkere rock hooks. Dit is dan ook een album dat de liefhebber van (alternatieve) rock zeker zou moeten aanspreken. Onder de oppervlakte zitten echter genoeg subtiliteit en opwindende passages verborgen, zodat de progfan hier ook genoeg van zijn gading zal vinden. Het heeft alleen voor sommigen wat rijpingstijd nodig.

Ralph Uffing

Send this to a friend