Playgrounded

In Time With Gravity

Info
Uitgekomen in: 2017
Land van herkomst: Griekenland
Label: Freia Music
Website: http://www.playgrounded.net/
Tracklist
Crossing (6:00)
Mute (5:47)
Waves (7:51)
In Time With Gravity (10:28)
Rotterdam (6:11)
The Stranger:
Pt. I Funeral (7:53)
Pt. II Killing (6:00)
Pt. III Verdict (9:02)
Michael Kotsirakis: gitaar
Stavris Markonis: zang
Giorgos Pouliasis: drums
Odysseas Zafeiriou: basgitaar
Orestis Zafeiriou: toetsen, programmering
In Time With Gravity (2017)
Athens (2013)

Ten tijde van de release van het debuutalbum “Athens” van Playgrounded zat Griekenland nog middenin misschien wel de zwaarste economische crisis uit haar lange geschiedenis. Daar het hier een Griekse band betreft, wekt het geen verbazing dat deze crisis thematisch zwaar doorklonk in het album. Zoals veel jonge Grieken besloot de band zijn heil elders in Europa te zoeken. Uiteindelijk komen de heren in Rotterdam uit, alwaar zij nu hun uitvalsbasis hebben. Een mooie gelegenheid voor het Nederlandse label Freia om de band onder zijn hoede te nemen. Op hun tweede langspeler laat de band horen een waardevolle toevoeging aan de stal te zijn.

“In Time With Gravity” is gecomponeerd ten tijde van de verplaatsing van de Grieken naar Nederland. Het bevat thema’s rondom de verhuizing van de heren van het door crisis getroffen Griekenland naar de industriële urbanisatie van de Nederlandse havenstad. Het nummer Rotterdam vat de gevoelens van vervreemding die de heren ongetwijfeld hebben ervaren heel mooi samen. De muziek sluit hier wonderwel heel mooi bij aan. Playgrounded maakt prog met een hele flinke dosis post-rock daar doorheen. De band heeft in het verleden het podium gedeeld met Riverside en Anathema en invloeden van deze bands zijn hier zeker terug te horen. Maar ook een band als Aswekeepsearching horen we hier veelvuldig terug.

Het is uiteindelijk een topzwaar album geworden waarbij het tempo van de meeste nummers erg laag ligt. Bassist Odysseas Zafeiriou legt met zijn loodzware baswerk het fundament waarover broer(?) Orestis op toetsen de nodige soundscapes en ambient-achtige klanken uitsmeert. Het gitaarspel van Michael Kotsirakis bestaat voornamelijk uit riff werk en zijn uitstekende spel is buitengewoon dienstbaar aan de muziek. Dat geldt ook voor het spel van drummer Giorgos Pouliasis; het album bevat momenten waarop je hem lange tijd niet hoort, maar wanneer hij dan weer aan de beurt is, trakteert hij de luisteraar op een aantal buitengewoon lekkere, maar complexe maatsoorten. Op de laatste minuten van het titelnummer gaat hij wat dat betreft volledig los. Dit ruim tien minuten durende nummer is een van de hoogtepunten van het album en hier is goed te horen dat alle vijf leden hebben meegeschreven aan de muziek. Zanger Stavris Markonis brengt de wat donkere teksten vrij monotoon. Dat mag in eerste instantie niet als een aanbeveling klinken, maar omdat het zo ontzettend goed past bij de muziek is het dat wel.

Het afsluitende drieluik The Stranger, dat bij elkaar bijna 23 minuten klokt heeft als thema de roman ‘De Vreemdeling’ van  Albert Camus. Dat lijkt thematisch misschien een stijlbreuk met de rest van het album, maar de existentialistische thema’s in Camus’ roman bevatten zeker raakvlakken met de gevoelens die de band naar voren brengt in de rest van het album. Daarnaast slaagt de band er behoorlijk goed in om de essentie van het boek uit de dragen in het nummer. Het is ook hier genieten geblazen.

Het soms wat weemoedige gevoel wat over de plaat hangt en de behoorlijk logge muziek maakt het misschien dat dit album niet iedereen direct zal aanspreken. Dat zou erg jammer en zeker niet terecht zijn, want deze Griekse Rotterdammers (of zijn het Rotterdamse Grieken) hebben met “In Time With Gravity” toch wel een hele goede plaat gemaakt. De puntgave productie van de hand van Christer Andre Cederberg – die eerder werkte met Anathema en Maria Mena – helpt hier zeker bij, maar het is vooral de synergie van de vijf heren die hier uitstekend werkt. Vanwege hun standplaats in Nederland is de groep relatief vaak in ons land te zien. Als hun optredens zo goed zijn als deze plaat is, verdienen ze zeker volle zalen. Ook bij uw recensent moest het album even indalen, maar uiteindelijk zou deze plaat maar zo eens in mijn jaarlijst kunnen opduiken.

Ralph Uffing

Koop bij bol.com

Send this to a friend