Pledge Of Healing

One Step Closer

Info
Uitgekomen in: 2023
Land van herkomst: Frankrijk
Label: Eigen beheer
Website: https://pledgeofhealing.bandcamp.com/merch 
Tracklist
A Friend For Bad Times (5:41)
Hopes And Dreams (4:40)
What I Have Left (6:33)
Life Explorer (6:34)
The Universe Responds (6:59)
Too Late (4:37)
Thrill Ride (5:38)
Rain To Light Up The Sun (5:34)
Through The Storm... (7:13)
Cyril Delvallez: gitaar, toetsen, drumprogrammering, basgitaar, achtergrondzang
Claire Sergue: zang
Met medewerking van:
Cédric Argoff: gitaarsolo op Rain To Light Up The Sun
David Hazak: basgitaar
Laurent Leyder: basgitaar op Rain To Light Up The Sun
Alex Soubry: gitaar
One Step Closer (2023)

Pledge Of Healing is een muzikale samenwerking van componist/multi-instrumentalist Cyril Delvallez en tekstschrijver/zangeres Claire Sergue. Het Franse duo vond elkaar in 2021, met als gevolg het debuutalbum “One Step Closer” dat begin 2023 werd uitgebracht.

“One Step Closer” bestaat uit negen kunstzinnig getinte liedjes. De muziek is doorspekt met elektronica en toetsen en roept regelmatig een cinematografische en ambiente sfeer op. Het gebruik van triphop-ritmes maakt dat het geheel naast Anathema, Radiohead en een glimp van The Gathering soms doet denken aan Massive Attack. Maar ook postrockinvloeden komen voorbij. Het laat zich raden dat met deze referenties het luisteren naar dit album niet alleen een uitdaging, maar ook een bijzondere ervaring is. Ik neem je mee langs enkele liedjes.

De eerste minuten van A Friend For Bad Times voelen alsof je naar een nummer van Björk luistert. Gaandeweg volgt de overgang naar een Radiohead-achtig nummer en neigt Sergue’s stem naar die van Anneke van Giersbergen. Ze etaleert haar veelzijdigheid gelijk al in Hopes And Dreams. De sfeer is broeierig en donker, het tempo traag, alsof je stapvoets aan de hand wordt meegenomen.
Het begin van What I Have Left is krachtig en stuwend met rauw gitaarspel van Delvallez. De rustige afwisselingen zijn voor de kunstzinnige en regelmatig krachtige zang van Sergue. Life Explorer heeft een donkere ondertoon en een vertraagd groovy ritme. In een haast verstilde passage wordt de zang intiem en breekbaar om na twee minuten de groovy en krachtige draad weer op te pakken. De afwisseling van breekbare, dromerig aandoende passages met stevig aangezette rock is kenmerkend voor Pledge Of Healing. Je komt dit ook tegen in The Universe Respons met hierin een bescheiden vocale rol van Delvallez.

Too Late en Thrill Ride doen beide denken aan Anathema, met een vleugje Archive. De opbouw is wederom goed verzorgd met een afwisseling van engelachtige zang, heavy gitaarriffs en opzwepende ritmiek. De veelzijdigheid van het duo wordt geïllustreerd en bevestigd met het laatste nummer Through The Storm… De lange verstilde piano-intro wordt vervolgd met een opbouw waarin de spanningsboog langzaam wordt aangetrokken. Volgens de beste postrocktradities volgt na een minuut of vier een heftige uitbarsting op gitaar om vervolgens met woordloze zang rustig te eindigen.
Dit debuutalbum van Pledge Of Healing maakt op mij grote indruk. Het duo lijkt op zoek naar een gat in het genre (en de markt). Met hun moderne kijk op en interpretatie van hetgeen de afgelopen tientallen jaren is gemaakt, hebben zij dat gat met een nieuw en uitdagend geluid gevonden. De prachtige, eveneens kunstzinnige video’s zijn een naadloze aanvulling op de muziek. Deze eerste stap smaakt absoluut naar meer.

Send this to a friend