Plus 33

Open Window

Info
Uitgekomen in: 2021
Land van herkomst: Frankrijk
Label: Eigen beheer
Website: https://plus33.bandcamp.com/album/open-window
Tracklist
Part I – Water (18:05)
(i) Conjunction Of Raindrops (6:14)
(ii) Crawling Through Elastic Times (3:25)
(iii) Perhaps I Am Not Ordinary (1:48)
(iv) Sounds, Paths, Crossroads (3:59)
(v) Contemplation (2:35)

Part II – Earth (13:37)
(i) At Odds With The Norms (6:04)
(ii) Douce Ivresse (3:14)
(iii) You, Us, Them (4:18)

Part III – Fire (8:18)
(i) Building Layers Of Bricks (4:29)
(ii) Entropy's Win? (3:49)

Part IV – Air (7:23)
(i) Realising (2:47)
(ii) Being (4:35)

Part V – Epilogue
Open Window (5:23)
Didier Grillot: piano, toetsen
Adam Sinclair: drums, percussie
Paul Susans: basgitaar
Dave Wilde: saxofoon, fluit
Lloyd Wright: gitaar
Met medewerking van:
Lucas Grillot: gitaar op Being
Yann Grillot: drums op Being
Open Window (2020)

De Franse toetsenist Didier Grillot is de man achter Plus 33. Hij is verantwoordelijk voor alle composities. Hij verzamelde een aantal uitstekende muzikanten om zich heen en “Open Window” is de eerste telg. Op dit volledig instrumentale album heeft Didier Grillot zich laten inspireren door de vier elementen: water, aarde, vuur en lucht. Het album bestaat uit vier suites en een afsluitende epiloog.

Bij instrumentale albums zijn afwisseling en goed doseren wat mij betreft de belangrijkste eisen. Als deze voorwaarden niet of onvoldoende aanwezig zijn, verlies je de aandacht. Dat aspect is hier dik in orde. Met zijn 52 minuten is het album wat aan de lange kant, maar het wordt nergens langdradig of eentonig.

Symfonische rock, jazz en fusion worden op deze schijf vakkundig vermengd tot een prachtig en veelzijdig palet. Qua sfeer komt de naam van Camel met regelmaat bij mij op. Bij Crawling Through Elastic Times zit hem dat voornamelijk in het baswerk. Een nummer als Sounds, Paths, Crossroads had echt niet misstaan op een van hun albums. Het toetsenwerk doet hier aan dat van Ton Scherpenzeel denken. De zwevende toetsensolo wordt geweldig opgebouwd en schuurt op een gegeven moment langs de randen van het denkbeeldige ravijn, maar blijft net aan de goede kant. Een heerlijk stuwend werkje.

Het piano- en toetsenspel van Didier Grillot vormt steevast het fundament van de muziek. Soms klinkt hij heerlijk jazzy zoals in At Odds With The Norms en op andere momenten juist behoorlijk klassiek zoals in opener Conjunction Of Raindrops. Ook weet hij fraaie toetsentapijten en warme arrangementen te creëren zoals in het hemelse You, Us, Them. Ondanks de heerlijke jazz- en fusion invloeden is het vooral de symfonische rock die voorop staat. Elke progfan zal smullen van een nummer als Building Layers Of Bricks waarin de toetsen lekker neo-prog klinken en de opbouw fenomenaal is. Ook het stuwende en tegendraadse Entropy’s Win? staat als een huis met een strak geregisseerde kakofonie die je zal doen verbazen. Wat een muzikaliteit!

Na het warme en intense Being, waarop de hele familie Grillot lijkt mee te spelen, maakt het pianostuk Open Window dat je even alles rustig kunt verwerken. Het laat je even wegdromen en brengt je langzaamaan terug op aarde. “Open Window” is niets minder dan een parel.
Send this to a friend