Poets Of Their Beloved

Demo

Info
Uitgekomen in: 2005
Label: Eigen Beheer
Website: Poets To Their Beloved
MySpace: Poets Of Their Beloved
Tracklist
Common Souls (6:01)
Love (4:01)
The Invisible Dancer (5:06)
Ode On Melancholy (4:23)
Karma (4:32)
Your Eyes So Strange To Me (5:34)
Saskia Dommisse: zang, toetsen, percussie, hammered dulcimer
Marcel Schiborr: gitaren, toetsen, voice
Poets To Their Beloved (2005)

 

Schuchter meldde Saskia Dommisse zich bij Progwereld, na een aantal complimentjes richting onze site vertelde zij dat ze ook in een bandje speelde en of er misschien een recensie van de demo van haar groep Poets To Their Beloved op onze site kon worden geplaatst. Ze schreef er ook nog bij dat ze niet precies wist of de muziek die Poets To Their Beloved maakt wel geschikt is voor onze doelgroep. Zoals algemeen bekend schuwen wij het experiment binnen Progwereld nimmer, dus daarom waag ik mij bij deze aan een schrijfsel over de geheel bij hun thuis opgenomen demo van Poets To Their Beloved.

Wie zijn Poets To Their Beloved eigenlijk? PTTB bestaat uit twee mensen die elkaar bij toeval een aantal jaar geleden leerden kennen. De al eerder genoemde Saskia Dommisse had zich opgegeven voor een percussie workshop in Ierland. Deze clinic werd geven door Dead Can Dance drummer Brendan Perry. Daar aangekomen maakte ze kennis met de Duitser Marcel Schiborr. Ze raakten aan de praat en wat bleek, ze zaten qua muzikale voorkeuren geheel op één lijn. Na nadere ontdekking van elkander kwamen ze tot de conclusie dat het misschien wel verstandig was om samen een plaat te gaan opnemen. Zo gezegd zo gedaan en ze reden regelmatig van Duitsland naar Nederland en vice versa om bij elkaar thuis een demo op te gaan nemen die uiteindelijk resulteerde in het blinkende schijfje dat nu in mijn cd speler ronddraait.

Waarom Saskia zich bezorgd maakte over dat de emo popmuziek van
PTTB niet bij Progwereld zou passen is mij een raadsel. Ik denk dat fans van bijvoorbeeld No Man, de donkere kant van Clannad, Antimatter, de rustige sfeervolle nummers van The Gathering en Paatos en het al eerder gememoreerde Dead Can Dance zich uitstekend kunnen vermaken met deze demo. Het is uiterst rustieke maar sfeervolle muziek die het best tot zijn recht komt in de herfst met een goed glas rode wijn. Aangezien deze cd in februari beoordeeld wordt heb ik toch wel wat lichte kritiek op het gebodene.

Er worden mij zes min of meer dezelfde nummers voorgeschoteld die bij elkaar opgeteld rond het half uur klokken. Dit is op zich prima vol te houden, al vraag ik mij af of dit ook het geval zou zijn als er een volwaardige cd op de markt komt die een heel uur duurt. Het geheel is erg donker te noemen en dat maakt het erg verleidelijk om echt in de muziek op te gaan. Waar een andere ‘donkere’ band zoals Anathema regelmatig het tempo opvoert en er een elektrische gitaar aan toevoegt, is dit helaas niet het geval bij PTTB. Dit is uiteraard gewoon een keuze maar het viel mij op dat er een zeer goede sfeeropbouw in de nummers zit, maar dat deze eigenlijk nooit tot een volwaardige climax wordt gebracht. Dat dit de mening is van een recensent die denkt dat hij er verstand van heeft maar dit nog zelden heeft waargemaakt, moet er natuurlijk wel bij vermeld worden.

Dat de workshop die beiden volgden de vruchten afwerpt wordt wel duidelijk tijdens het beluisteren van deze plaat. Er zitten prachtige percussiewerkjes tussen van Saskia Dommisse die het geheel nog mysterieuzer maken dan het al was en daardoor ook het geluid nog voller laten klinken. Ze zorgen voor een goede ondersteuning waarop Schiborr zijn kwaliteiten op de akoestische gitaar kan laten gelden. Zoals al eerder vermeld gaat het hier om een demo. Dit is echter geenszins aan de geluidskwaliteit te merken. Het geheel klinkt erg helder en puur maar ook zeker warm geproduceerd. Het lijkt daarom dat het geluid mooi je huiskamer binnen komt zweven.

Mijn interesse is in elk geval gewekt en ik kijk daarom uit naar de plaat die in de loop van 2006 zou moeten verschijnen. Ik hoop dat Schiborr tijdens sommige passages ook eens naar de elektrische gitaar zal grijpen om het geheel nog net wat spannender te maken. Dat Poets To Their Beloved het in de vingers heeft lijkt mij wel duidelijk, dus daarom hoop ik op een positief vervolg van deze demo.

Overigens is deze demo gewoon te bestellen via de Poets To Their Beloved site.

Sander Kok

Send this to a friend