Porcupine Tree

12 oktober, Heineken Music Hall

Info
Website: Porcupine Tree
MySpace: Porcupine Tree

Lees ook het interview van Govert Krul met Steven Wilson
Locatie
Heineken Music Hall, Amsterdam
Richard Barbieri: toetsen
Colin Edwin: basgitaar
Gavin Harrison: drums en percussie
Steven Wilson: gitaar, toetsen en zang
Met medewerking van:
John Wesley: gitaar en zang
Occam's Razor
The Blind House
Great Expectations
Kneel And Disconnect
Drawing The Line
The Incident
Your Unpleasant Family
The Yellow Windows Of The Evening Train
Time Flies
Degree Zero Of Liberty
Octane Twisted
The Séance
Circle Of Manias
I Drive The Hearse


The Start Of Something Beautiful
Russia On Ice (Part 1)
Anesthetize (excerpt)
Lazarus
Strip The Soul
.3
Normal
Bonnie The Cat


The Sound Of Muzak
Trains

Het is natuurlijk best merkwaardig dat iemand met een dergelijke staat van dienst als Robert Fripp – weliswaar als special guest – in het voorprogramma optreedt van een band als Porcupine Tree. Dat neemt echter niet weg dat we erg blij moeten zijn dat de King Crimson-voorman überhaupt ons land aandoet voor een bezoekje. Om die reden is het dan ook zeer teleurstellend dat zijn aanwezigheid niet door iedere bezoeker op waarde geschat wordt. Dat Fripps ‘soundscapes’ niet door iedereen op prijs worden gesteld, kan natuurlijk, maar stoor de andere aanwezigen dan niet met allerlei gezever en prietpraat.

Maar goed, het hoofdgerecht van de avond is natuurlijk Porcupine Tree. Het Nederlandse deel van de tournee naar aanleiding van het recentste album “The Incident” bestaat uit slechts één concert in de Amsterdamse Heineken Music Hall. Daar de tijden dat Porcupine Tree slechts met moeite een kwart zaal gevuld kreeg al lang achter ons liggen, is dit optreden dan ook steevast uitverkocht.

Zoals aangekondigd in de diverse media, opent de band het optreden op 12 oktober 2009 met een integrale uitvoering van “The Incident”. Nu het nieuwe album enige tijd heeft gehad om te kunnen bezinken, moeten we concluderen dat het vijfenvijftig minuten durende epos op het podium meer dan uitstekend tot zijn recht komt. Geruggensteund door enkele fraaie videoclips van Lasse Hoile en vijfde bandlid John Wesley, brengt het internationale kwartet het gloednieuwe stuk bovendien zeer strak, heftig en naar de mening van sommigen ietwat klinisch te gehore. Desalniettemin is deze vrij bescheiden, ietwat afstandelijke podiumpresentatie volgens ons een ware verademing in een genre dat helaas nog altijd bekend staat om zijn geschminkte mannen in capes met wapperende armen en andere onaangename buitensporigheden, maar je kunt natuurlijk nooit iedere aanwezige tevreden houden. Na de volledige vertolking van de eerste cd van “The Incident”, verdwijnt de band tien minuten achter de coulissen.

Porcupine_Tree_36

Het tweede deel van het optreden zou volgens berichten in diezelfde media worden ingeruimd voor oud(er) werk. Na de voorspelbare doch overdonderende eerste helft, zal deze helft dan ook voor de échte verrassingen moeten zorgen. Maar wordt het optreden daar ook beter van? De vraag stellen is deze eigenlijk beantwoorden en dat geldt ook dit keer. Weliswaar zijn vanaf “Lightbulb Sun” alle albums vertegenwoordigd, maar de schifting laat af en toe stevig te wensen over. Nu weten wij ook dat het haast onmogelijk is om iedereen tevreden te stellen, maar een aantal gespeelde tracks behoort wat ons betreft niet direct tot het beste wat deze platen te bieden hebben. Dat de band uitsluitend materiaal vanaf 2001 speelt, kunnen wij best begrijpen, maar dat we op het moment dat onze geesten rijpgemaakt zijn voor een fantastische (nieuwe?) interpretatie van het jamstuk van Russia On Ice plotseling naar het middenstuk van Anesthetize geteleporteerd worden, is ronduit bespottelijk.

Porcupine_Tree_43

Twee toegiften, waaronder het veelvuldig vertolkte Trains, maken een einde aan deze avond, die wat ons betreft niet de boeken zal ingaan als het meest memorabele optreden van Porcupine Tree. Ondanks de zeer indrukwekkende integrale vertolking van “The Incident” stelt voor een dergelijke kwalificering namelijk vooral het tweede deel van het optreden iets teveel teleur. Door onze positieve ervaringen tijdens eerdere concerten van deze band, verwachten we echter dat dit slechts een incident is geweest…

Verslag: Casper Middelkamp & Frans Schmidt
Foto’s: Eric de Bruijn

Send this to a friend