Profound

Deep And Sincere

Info
Uitgekomen in: 2003
Label: Steelheart Records
Website: http://www.profound.nu/
MySpace: Profound
Tracklist
Countless Court (01:29)
Futile Reality (06:39)
Inner Dungeons (09:35)
Transparent Borders (06:47)
The Spirit (03:56)
Liquid Memories (05:44)
The Ghost Of Despair (06:12)
Agony Falling (06:41)
Pieter Bas Borger: zang
Ron Heikens: bas
Bas Moerkerk: drums
Richard Tseng: ritme- en sologitaar
Gertjan Vis: ritme- en sologitaar
A World Of My Own Making (2007)
Deep And Sincere (2003)

Dit is weer zo’n voortreffelijke Nederlandse band (afkomstig uit de omgeving van Amsterdam) die zijn muziek loslaat op het niets vermoedende Nederlandse en misschien zelfs het buitenlands publiek. Want de muziek die Profound maakt, progressieve heavy metal, mag zich in een warme belangstelling koesteren.

De cd start met een korte instrumentale toetsenpartij, Countless Court. Een partij die oorspronkelijk voor gitaar is geschreven en dit is het enige nummer van de cd waarop toetsen prominent te horen zijn. Toch is er sprake van progressieve rock. De muziek wordt hierna gedomineerd door de gitaar en dat gebeurt op niet onverdienstelijke wijze. Gertjan Vis en Richard Tseng vormen een echt gitaartandem zoals we die kennen van o.a. Thin Lizzy, Judas Priest en Iron Maiden. Dus heerlijk afwisselende solo’s, maar ook oorstrelende duetten. Het nummer loopt vloeiend over in Futile Reality. Zanger Pieter Bas Borger heeft een prettige stem, maar had wat mij betreft wat vetter in de mix mogen staan. Een lekker afwisselend nummer dat het ene moment lekker voortraast en het andere moment wordt er gas terug genomen om weer een versnelling te kunnen inzetten.

Ook Futile Reality gaat ongemerkt over in Inner Dungeons. Het rustige begin van dit nummer doet aan Queensrÿche denken, om vervolgens bij het snellere gedeelte onvervalste Iron Maiden gevoelens op te roepen. Met negeneneenhalve minuut is dit het langste nummer van de cd en ook het meest afwisselende nummer. Halverwege zit een rustige gedeelte dat voorzien wordt van Gregoriaans aandoend gezang en een lekker puntige gitaarsolo. In Transparent Borders komt Ted Nugent om de hoek kijken. Lekker afwisselend gitaarwerk met subtiele wendingen geven dit nummer iets extra.

Op het kortste nummer, TheSpirit, is het lekker wegdromen op het geluid van tokkelende gitaren en een slepende gitaarsolo. Liquid Memories start voortvarend en leunt op een lekkere zware gitaarlijn waarin Oosterse invloeden zijn verwerkt en kent een mooie opbouw naar de gevarieerde gitaarsolo’s. Het sferische The Ghost Of Despair is lekker getroffen in deze donkere winterse dagen. Lekker op een berenvel voor de open haard en je warmen aan de klanken van Profound met deze onvervalste power ballade.

Het laatste nummer, Agony Falling, is weer een klassiek voorbeeld van het onvervalste geluid van een gitaartandem. Wat zijn deze gitaristen aan elkaar gewaagd en in dit nummer, dat bol staat van de gitaarsolo’s, laten ze dat nog één keer in volle glorie horen. Klasse om elkaar zo aan te vullen en tegelijkertijd de ruimte laten om te kunnen schitteren. Als het nummer is afgelopen komt er nog een kort instrumentaal nummer (Countless Court? Maar dan zoals het oorspronkelijk bedoeld was).

Profound zal met “Deep And Sincere” terug te vinden zijn in mijn jaaroverzicht over 2003. Weer een veelbelovende band uit Nederland.

Rob van Oosten

Koop bij bol.com

Send this to a friend