Profusion

RewoToweR

Info
Uitgekomen in: 2012
Land van herkomst: Italië
Label: Progrock Records
Website: www.profusion.it
Luistermogelijkheid: www.profusion.it
Tracklist
Ghost House (4:13)
Taste of Colours – Part 1 (3:48)
Taste of Colours – Part 2 (3:04)
Treasure Island (5:03)
So Close but Alone (4:46)
Tkeshi (1:59)
Chuta Chani (6:12)
The Tower – Part 1 (4:38)
The Tower – Part 2 (5:30)
Turned to Gold (4:22)
Dedalus Falling (11:29)
Luca Cambi: basgitaar
Gionatan Caradonna: toetsen
Thomas Laguzzi: gitaar
Luca Latini: zang
Vladimer Sichinava: drums
RewoToweR (2012)
One Piece Puzzle (2006)

Beste lezer, weet u nog wat een palindroom is? Inderdaad, een woord (of zin) die van achteren naar voren hetzelfde is als in onze reguliere westerse lettervolgorde. Denk aan een lepel, een parterretrap… of aan “baas neem een racecar neem een saab”. Of natuurlijk aan rewotower, de titel van het tweede album van de Italiaanse band Profusion.

Dit Italiaanse kwintet maakt stevige rock die je met enige goede wil progressief kunt noemen. De sterkste troef hebben ze in handen met zanger Luca Latini, die met een krachtig stemgeluid zowel stevig rockende als meer soulgetinte passages voor zijn rekening kan nemen. Ook het riffgeoriënteerde toetsenspel van Gionatan Caradonna verdient een eervolle vermelding.

Er zijn dus ruim voldoende ingrediënten voor een degelijke plaat aanwezig. Profusion grijpt een klein beetje terug op de grootheden van weleer (vooral Yes), maar de sound komt toch dichter bij recentere progbands als Brother Ape, IZZ, Spock’s Beard, Unitopia en landgenoten Atto IV in de buurt.

Ofschoon dat allemaal best veelbelovend klinkt, weet de plaat mij maar moeilijk bij de kladden te grijpen. Het klinkt allemaal professioneel, er wordt zeer behoorlijk gemusiceerd en de wisselingen tussen stevige rockpassages en wereldmuziekachtige stukken doen bijna spontaan aan, maar, afgezien van de sterke opener Ghost House en de energieke tweede helft van Chuta Chani blijft de klik meestentijds uit. Hoewel de band zich niet aan pretentieuze epics vertild heeft (het elf minuten durende slotnummer kent ‘gewoon’ een hidden track – gaap), lijken techniek en gekunstelde compositie het toch net iets te vaak van het liedje te winnen.

In een nog altijd verzadigde progmarkt, is degelijkheid een noodzakelijke, doch niet per se voldoende voorwaarde voor een overtuigend album. Tussen Profusions toch heus niet slechte “RewoToweR” en ondergetekende is het in elk geval niet echt wat geworden. De lezer die toch liever op zijn eigen waarneming afgaat, legge eenvoudigweg zijn oor op de website van de band te luister.

Casper Middelkamp

Send this to a friend