ProgAID

All Around The World

Info
Uitgekomen in: 2005
Label: F2 Music
Website: -
Tracklist
All Around The World:
Single Mix (5:25)
Definitive Mix (11:58)
Air Mix (5:17)
Cue Mix (5:02)
Instrumental (5:17)
The Making Of (video)
Met medewerking van:
Neal Morse, Anthony Phillips, Pete Trawavas, Roine Stolt, Arjen Lucassen, Peter Nicholls, John Jowitt, Martin Orford, Alan Reed, Nick Barrett, Clive Nolan, Gary Chandler, Oliver Wakeman, Troy Donockley, Steve Balsamo, Heather Findley, Bryan Josh, John Mitchell, Mike Baker, Gary Wehrkamp, Fred Schendel, Susie Bogdanowicz, Walter Moore, Bruce Soord, Stu Nicholson, Steve Taylor, Dave Whittaker, Magenta, Nigel Voyle, Andy Edwards, Dave Wagstaffe, Tracy Hitchings, Steve Gee, Doogie White, Chris Dale, Rob Gould, Rachel Jones, Jonathan Edwards, Paul Davies, Robert Cottingham, Bluehorses
All Around The World (2005)

 

Na de verschrikkelijk ramp n.a.v. de vloedgolf in Azië in december 2004 kwam de hulp wereldwijd als een razende opgang. Alleen in Nederland werd er al ruim 200 miljoen euro bij elkaar verzameld. Ook ‘de wereld van de prog’ voelde zich geroepen om iets te doen voor de vele slachtoffers in het gebied. Al snel werd besloten om een single op te nemen. Toen dat besluit eenmaal genomen was, ging het heel hard. Alle artiesten die gevraagd werden, zegden hun belangeloze medewerking toe. Het oude Cyan nummer All Around The World bleek al snel de ideale track te zijn en Rob Reed (Magenta) nam als producer plaats achter de knoppen en leidde het geheel in goede banen.

De groep muzikanten die op deze speciale single komt opdraven, is indrukwekkend te noemen. Zo zijn er leden van Arena, IQ, Landmarq, Shadow Gallery, Pallas, Marillion, The Flower Kings en Pineapple Thief. Een line-up om spontaan natte dromen van te krijgen. Het nummer is perfect gekozen en heeft een hoog meezinggehalte. Het ligt lekker in het gehoor en ook de niet-proggers zullen het vast waarderen. Het refrein is catchy en de gitaarsolo tegen het einde is van hoog niveau.

Erg leuk om ‘herken-de-zanger’ te spelen. Neal Morse, Roine Stolt, Alan Reed en Peter Nicholls zijn aan het begin te horen, maar al snel was het voor mij moeilijk te bepalen wie ik nou hoorde. Wel is de prachtige stem van Susie Bogdanowicz (Glass Hammer) en de mooie achtergrondstem van Rachel Jones (ex-Karnataka) te onderscheiden.
De echte progger slaat op de single het eerste nummer over en gaat regelrecht naar het tweede. Dit nummer klokt ruim 11 minuten en komt daarmee het beste tot zijn recht, waardoor er ook wat meer valt te genieten van het instrumentale tussenstuk (met o.a. mooi fluitspel van Troy Donockley).

Helaas gaat het nummer vervelen als je de hele single achter elkaar hoort. Wat dat betreft zit er te weinig variatie tussen de diverse versies. Na de eerste vier nummers ken je het thema echt wel uit je hoofd en dat is handig, want het laatste nummer is instrumentaal en kun je lekker karaoken :-)

Als laatste is er een korte video te vinden, waarin je een deel van de line-up voorbij ziet komen.

Progaid is een heel bijzonder project. Van elke single die verkocht wordt gaat de opbrengst tot de laatste eurocent naar de slachtoffers van de vloedgolf en alleen dat is al reden genoeg om hem voor nog geen acht euro te kopen.

Maarten Goossensen

Send this to a friend