Project E

Step Inside

Info
Uitgekomen in: 2010
Land van herkomst: Nederland
Label: Eigen Beheer
Website: http://www.projectemusic.com
MySpace: http://www.myspace.com/projectemusic
Tracklist
Step Inside (5:13)
Why Not (3:06)
Tale Of Life (2:29)
Whisper In Her Ear (2:28)
Walk Away (4:34)
Dream On (5:26)
Promised Land (4:55)
Trip To Phoenix (3:22)
Just Relax And Consider (4:51)
Mother 104 (3:21)
Etienne van O.: alle instrumenten
Step Inside (2010)

Project E is de eenmansband van Etienne van O., een hardrockgitarist uit het Zeeuwse Zierikzee. Als gitarist speelt hij onder zijn volledige naam Etienne van Oeveren in de gitaarrockgroep Mamilla en de dialectband Egipt. Ik geef toe, het zijn voor mij geen bekende namen, net als Etienne van Oeveren voor mij een onbeschreven blad is.

Op zijn achtste jaar begon deze in 1968 geboren Zeeuw met het spelen van klassieke gitaar. Toen hij wat jaartjes later de wereld van de rockmuziek ontdekte, stapte hij over naar dit meer stoere genre. Nadat de buurt bijkans gek van hem werd vanwege de geluidsoverlast, vond hij vanaf zijn dertiende jaar onderdak in zijn eerste band. Zijn biografie leert verder dat hij graag luistert naar symfonische rock en progressieve metal en dat John Petrucci zijn (gitaar)held is.

Met zijn in eigen beheer uitgebrachte debuutalbum “Step Inside” nodigt van Oeveren de luisteraar uit een kijkje te komen nemen in zijn door gitaar gedomineerde leven. Het is immers de gitaar die op dit album een absolute hoofdrol vervult. Er worden je tien nummers voorgeschoteld die het predicaat gitaarrock in de stijl van Joe Satriani en Steve Vai verdienen. Gelet op zijn persoonlijke voorkeur zou je een notenracerij a la John Petrucci mogen verwachten, maar die blijft hier achterwege. Van de tien nummers, met een totale tijdsduur van 40 minuten, neemt van Oeveren slechts op Whisper In Her Ear en Dream On wat gas terug. Voor het overige worden stevige planken gezaagd van minstens net zo stevig hout.

Verwacht op “Step Inside” niets nieuws of origineels. In mijn ogen is het ook meer een album voor muzikanten, waar een gitarist laat horen wat hij allemaal aan (speltechnische) vaardigheden in huis heeft. Voor mij persoonlijk was het een adembenemende luisterervaring die in een razende vaart aan me voorbij trok. Van het ontelbare aantal lucht- en metalgitaristen dat ons land rijk is, zullen er velen dromen van een album als dit.

Hans Ravensbergen

Send this to a friend