Projection

Perspectives

Info
Uitgekomen in: 2018
Land van herkomst:  Nederland
Label: Eigen Beheer
Website:  www.projectionband.nl
Luisteren kan je hier: https://projection.bandcamp.com/album/perspectives
Tracklist
High Above (7:35)
Back Home (15:25)
1. Denial & Isolation
2. Anger
3. Bargaining
4. Depression
5. Acceptance
Down Below (5:43)
Frank van Eerden: gitaar, zang
Jürgen ten Have: basgitaar
Richard Immink: drums, zang
Peter Pampiermole: toetsen, zang
Herman Wiggers: zang
Perspectives EP (2018)
Realitivity (2015)

Begin 2016 werd ik aangenaam verrast door het eind 2015 verschenen debuutalbum van het uit Winterswijk afkomstige Projection, “Realitivity”. Een fraaie prog plaat met een mooi thema. Nu is daar drie jaar later eindelijk de opvolger in de vorm van de ep “Perspectives”.

De ep bevat slechts drie nummers, maar heeft met Back Home wel een heuse epic van ruim een kwartier aan boord. Verder is er in de gelederen van de band nog een belangrijke wijziging. Werden op het debuut de vocalen nog verzorgd door gitarist Van Eerden en drummer Immink, op de opvolger is in de persoon van Herman Wiggers een leadzanger aangetrokken. Geen slechte keuze, want hoewel de zang op “Realitivity” zeker niet slecht was, is de zang van Wiggers wel een vooruitgang. Live had Wiggers zijn stappen al gemaakt overigens.

En het moet gezegd: wederom slaagt de band erin om erg sterk voor de dag te komen. Opener High Above is een fraaie powerballad in de stijl van Airbag met een vleugje IQ. De afsluiter Down Below is een aardige up-tempo rocker, maar het prijsnummer is de al gememoreerde epic Back Home. Het bevat genoeg diversiteit om het volle kwartier te boeien. Grote man hier is toetsenist Pampiermole die met een aantal lekkere solo’s en de verschillende geluiden uit zijn instrument regelmatig connecties met een band als Galahad oproept. Echt een sterk nummer.

Op “Realitivity” werden diverse emoties in een muzikaal jasje gestoken, wat tot een fraaie synergie van tekst en muziek leidde. En hoewel die synergie op “Perspectives” wat minder aanwezig is, zijn het ook hier de menselijke emoties die tekstueel vertegenwoordigd zijn. High Above lijkt te gaan over het verliezen van een kind terwijl Back Home weer een heel arsenaal aan emotionele worstelingen voorbij laat komen. Het lijkt een beetje een handelsmerk van deze band, maar ze doen dat wel verdomd goed.

De Nederlandse prog scene bevat best een behoorlijk aantal namen die – al dan niet internationaal – goed scoren. Projection opereert een beetje in de marge, maar dat is niet terecht. Opnieuw slagen de mannen erin om iets heel moois te produceren. Laten we hopen dat deze mini cd een zoethoudertje is en dat er een volledig album in de pijplijn zit. Een band om in de gaten te houden!

Ralph Uffing

Send this to a friend