Promise Land

Harmony In Ruins

Info
Uitgekomen in: 2014
Land van herkomst: Verenigde Staten
Label: XNilo Records
Website: http://promiselandx.com/
Luisteren kan je hier: https://www.youtube.com/user/PromiseLandOfficial
Tracklist
In the Beginning (1:02)
Harmony In Ruins (3:20)
C.I.U. (6:06)
The Piper Illusion (4:13)
Leviathan's Voyage (2:32)
Before The Dawn (5:12)
Hiding Place (5:45)
Her Name (3:16)
Holy (4:09)
Eclipse (2:00)

Bonus Tracks:
Harmony In Ruins (orchestration) (3:19)
Hiding Place (instrumental) (5:45)
Eric Bowser: drums
Rod Kozikowski: zang
David Michael: gitaar, basgitaar, toetsen en zang

Met medewerking van:
Jannette Ralston - backing vocals
Harmony In Ruins (2014)
Demo (2005)
DRT (Ep-1998)

Progwereld is een website voor progressieve muziekliefhebbers. We proberen zo goed mogelijk in te schatten welke artiesten, bands en albums interessant kunnen zijn voor onze lezers. En natuurlijk laten we ons daarbij ook leiden door onze eigen voorkeur. En zo nu en dan krijgen we een verzoek of aanbeveling van een lezer. Daar zijn we dan heel blij mee en gaan daar direct achteraan. Zo ook in dit geval met het in eigen beheer uitgebrachte album “Harmony In Ruins” van het uit Pittsburgh stammende Promise Land. Via hun website, facebook en mail zijn we in contact gekomen met Jannette Ralston, die – naast het management van de band – ook de achtergrondzang op dit album voor haar rekening neemt. Een mooi voorbeeld van netwerken en gebruik van social media om effectief je album te promoten.

Promise Land is een symfonische progressieve metal band, opgericht in 1997 – als akoestisch duo – door oprichter David Michael en schoolvriend Alex Coyne.  In vele settings en in vier of vijf rondes wordt dan in 2014 uiteindelijk hun eerste full-length studio album uitgebracht. Eerdere pogingen hiertoe zijn om diverse redenen, waaronder geld, ziekte, tijd en bandwisselingen, op niets uitgelopen. Dankzij de volharding van David Michael – geholpen door zijn vrouw en business partner Jannette Ralston – is “Harmony In Ruins” nu een feit; volledig in eigen beheer opgenomen en geproduceerd in een eigen opgebouwde thuisstudio.

Het album start met een cineastische opener In The Beginning, direct gevolgd door het zwaar orkestrale Harmony In Ruins. Symfonische Power Metal zoals het hoort, met klassieke invloeden, orkestrale synthesizers, meeslepende gitaarsolo’s, zware drum- en baspartijen en koorzang. Vergelijk het met de bekende female fronted bands, zoals Epica en Nightwish, maar dan zonder de hoge sopraanstem.

De band heeft namelijk twee zangers – Rod Kozikowski en David Michael – die gelijkelijk de zang op het album hebben verdeeld, op de achtergrond ondersteund door Jannette Ralston. De stemmen van Kozikowski en Michael verschillen niet zo heel veel van elkaar en hebben een normaal heavy metal bereik. Zeker op de nummers waar ze beiden zingen, zijn ze nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Maar op The Piper Illusion zorgt Kozikowski met zijn stem voor een rap-rock achtig karakter en Before The Dawn – waar Michael de lead vocalen voor zijn rekening neemt – heeft een Amerikaans rock ballad-achtige sound (denk aan Bon Jovi, Mötley Crue en Poison).

Met de teksten valt Promise Land duidelijk binnen de Christian Metal stroming. Ze steken hun geloof niet onder stoelen of banken. De idolate aanbidding van God in Holy en de opdringerige getuigenis van hun geloof in C.I.U. gaan mij echter te ver. Daarentegen durft de band ook maatschappelijke thema’s aan de kaak te stellen met hun teksten, zoals zelfdoding bij tieners in het nummer Before The Dawn en onze onverschilligheid ten opzichte van mensenhandel in Her Name. Het nummer Hiding Places is een eerbetoon aan het boek “De Schuilplaats” van Corrie ten Boom die tijdens de tweede wereld oorlog Joodse onderduikers hielp.

Al met al een prachtig debuut van David Michael, die met zijn muziek al 17 jaar aan de weg timmert. Liefhebbers van symfonische progressieve metal, maar de hoge vrouwenstemmen die daar meestal mee gepaard gaan niet kunnen uitstaan, moeten zeker dit album van Promise Land eens uitproberen.

Mario van Os

Koop bij bol.com

Send this to a friend