Psycrence

A Frail Deception

Info
Uitgekomen in: 2014
Land van herkomst: Griekenland
Label: Eigen beheer
Website: http://www.psycrence.com
Tracklist
A Losing Game  (6:08)
Convergence  (5:31)
Forced Evolution (6:13)
Moral Decay  (5:37)
Subconscious Eyes  (5:14)
Incised Path  (5:15)
Distance  (7:39)
Reflection  (7:57)
Hold Close The Flame (7:07)
Thomas Kouris: basgitaar
Michael Aggelos Kouropoulos: gitaar
Takis Nikolakakis: zang
Timoleon Valsamakis: drums
Kimon Zeliotis: gitaar
A Frail Deception (2014)

In deze huidige tijd (2014) is het erg moeilijk om je als  progressieve power-metalband  te onderscheiden van alle andere bands die in dezelfde vijver vissen. Je moet wel van heel goede huize komen om opzien te baren in deze drukbezette stroming. Want al met al komt de muziek van zulke bands toch op het zelfde neer: (vaak) een geweldige zanger, technisch begaafde gitaristen en een toetsenist ondersteund door een meer dan gemiddelde ritmesectie. Nummers met een kop en staart voorzien van de nodige tempowisselingen met breaks en instrumentale hoogstandjes zijn een constante factor in het genre.

Psycrence wijkt dan ook niet af van deze werkwijze, hoewel de formatie geen echte toetsenist in het midden heeft. Deze Griekse band met als thuisbasis Athene,  is in 2009 ontstaan en na vele liveshows gespeeld te hebben is het de vijf heren eindelijk gelukt een debuutalbum af te leveren. De band heeft topproducer Jens Bogren ingeschakeld voor de mastering van het album, die daardoor bijna vanzelfsprekend van prima kwaliteit is, evenals de productie, die bijna in het geheel door de band in eigen beheer is geregeld.

De songs op “A Frail Deception”  zijn van prima kwaliteit en de melodieën zijn beïnvloed door bands als Symphony X, Evergrey, Nevermore, Redemption,  Dream Theater, Soilwork en Scar Symmetry. En daar wringt ook gelijk de schoen, want de muziek is ondanks de hoge kwaliteit niet van een uitzonderlijk niveau of originaliteit, wat het ‘opvallen’ in deze stroming natuurlijk niet bevordert. Dat neemt niet weg dat de band strooit met aanstekelijke vette, thrashy gitaarrifs, hier en daar symfonische toetsen en aanstekelijke melodieën, die zeker na een aantal luisterbeurten gaan leven. Het tempo ligt over het hele album hoog en het slagwerk op de gitaren klinkt lekker vet. Zanger Takis Nikolakakis is van prima kaliber, hij kan het stevige werk van de band meer dan prima aan en heeft een typische ‘AOR stem’. Ook zijn uitspraak is meer dan prima en hij beheerst de diverse toonhoogten.

Ik benieuwd of deze band een kans krijgt in het genre, maar verdient wat mij betreft een prominente plek in de eredivisie. De band beheerst de kunst van gedoseerd componeren, maar weet de aantrekkingskracht van de muziek levend te houden. Liefhebbers van genoemde bands zullen hier echt van genieten, dat is wat mij betreft een zekerheid.

Ruard Veltmaat

Send this to a friend