Puzzle

Puzzle

Info
Uitgekomen in: 2015
Land van herkomst: Polen
Label: Lynx Music
Website: -
Luistermogelijkheid: http://www.lynxmusic.pl/index.php/component/muscol/P/120-puzzle/253-puzzle
Tracklist
Wiosenna (6:48)
Fragile Illusion (4:22)
Heja Hoi (4:21)
Cuda Sie Zdarzaja (3:41)
Puzzle (3:00)
Jedna Z Drog (5:01)
Dance Into The Groove (2:56)
Male Domki (4:18)
Na Jednej Z Wielu Gwiazd (3:05)
Slaap Kindje Slaap (4:53)
Mato Siebie (7:03)
Thomas Drabik: saxofoon
Piotr Mazurkiewicz: basgitaar
Marta Molodynska: toetsen, zang
Piotr Plonka: gitaar
Slawomir Puka: drums
Karolina Teernstra: zang
Puzzle (2015)

Er lijkt een golf van nieuwe Poolse progbands te arriveren in progland. Onlangs viste ik er weer zes uit onze postbus, waaronder het eerste album van het zestal Puzzle. Polen is al vrij lang een grote leverancier van progressieve rock. Daar zaten parels tussen als bijvoorbeeld Quidam, SBB, Satellite, Millenium en Riverside, maar ook zeer matige werkjes. Het kaf van het bekende koren scheiden. Dat is de missie.

Van het hier besproken Puzzle is zeer weinig bekend. Het zestal is behoorlijk jong. Ik schat dat ze allemaal zo halverwege de twintig zijn. Sterke troef in de muziek van Puzzle is het vele gebruik van de saxofoon. Het is dan ook niet de gitaar, maar de sax die de meeste solo’s opeist. Daarnaast  beschikt de band in Karolina Teernstra over een uitstekende zangeres. Deze dame weet verschillende kleuren en accenten in haar stem te leggen. Haar geluid is veelzijdig en zuiver. Er wordt gezongen in het Pools, het Engels en het Nederlands. Over dat laatste zo meer.

Volgens de band staat het liedje centraal. Dat klopt ook. We hebben het over elf vrij korte nummers waar in melodie en harmonie centraal staan. Opener Wiosenna is meteen een van de betere songs. Heerlijk saxofoonspel en frisse zang, terwijl de basgitaar zalige loopjes door het geheel weet te vlechten. Ook Heja Hoi is een vrij loom liedje dat uitstekend past op een warme zomerdag. Het klinkt allemaal heel vriendelijk en soms bijna fruitig. Maar helaas is lang niet alles even goed. Het titelnummer is een soort feestnummer dat behoorlijk uit de toon valt, evenals het uptempo Dance Into The Groove, inclusief beat en jaren ’80 sausje. Jedna Z Drog is echter weer een heerlijk neo-prog nummer met (eindelijk) heerlijk gitaarspel.

En zo zwalkt het geheel te veel heen en weer. Je hoort een band die over voldoende kwaliteit beschikt, maar nog niet een consistente eigen sound kan produceren. Nu is het te veel van alles wat. Beetje neo-prog, beetje pop, beetje bigband. Charmant, maar ook niet meer dan dat.

En, tja. Wat moeten we met een nummer met de dubieuze titel Slaap Kindje Slaap? Dan zou je misschien denken dat alleen de titel bekend voorkomt, maar niets is minder waar. We krijgen het volledige en originele slaapliedje voorgeschoteld. Tussen de coupletten door vertelt Karolina Teernstra een kinderverhaaltje. Haar uitspraak is helemaal niet slecht trouwens. Gezien haar achternaam zal ze vast een Nederlandse vader hebben. Idee is leuk, maar het blues-achtige liedje is moeilijk aan te horen, tenzij je weer even in je jongste jaren wilt vertoeven.

Puzzle heeft een charmant album uitgebracht, maar de spanning en proginvloeden zijn simpelweg te weinig aanwezig om te blijven boeien. Kaf dus.

Maarten Goossensen

Send this to a friend