Quantum Fantay

Bridges of Kukuriku

Info
Uitgekomen in: 2010
Land van herkomst: Belgie
Label: Bassick Records
Website: -
MySpace: www.myspace.com/quantumfantay
Tracklist
Bridge One: Kukuriku Pt. 1 (8:09)
Bridge Two: Follow the Star (8:59)
Bridge Three: Shiver Moments (7:53)
Bridge Four: Portable Forest (8:28)
Bridge Five: Counter Clockwise (9:20)
Kukuriku Pt. 2 (5:05)
Pieter van den Broeck: synthesizers
Wouter de Geest: basgitaar
Glenn Ployaert: gitaar
Gino Verhaegen: drums

Met medewerking van:
Jaro: vocoder, fluit op Bridge One: Kukuriku Pt. 1
Pete Mush: “saz”, vocoder, geluidjes
Karel Slabbaert: fluit
Studio:
Bridges of Kukuriku (2010)
Kaleidothrope (2009)
Ugisiunsi (2007)
Agapanthusterra (2005)

Live:
From Herzberg to Livingroom (2008)

Ken je die grap van die Belgen die een band genaamd Quantum Fantasy wilden oprichten? Ze maakten een tikfout.

Jawel, we zijn in Nederland dol op Belgenmoppen. En de Vlaamse lezers van dit digitale periodiekje hebben ongetwijfeld ook hun Nederlandse equivalenten. In deze barre tijden rijst de vraag hoe lang de Belgen en daarmee de Belgenmoppen nog bestaan (zou een Vlamingenmop, een Walloniërsmop of een Brusselaarsmop net zo lekker bekken?), maar vooralsnog  doen we het er maar even mee.

Genoeg staatsrechtelijk geneuzeld. Ik kende de grap van Quantum Fantay in elk geval nog niet, maar “Bridges of Kukuriku” is niettemin alweer het vierde werkstuk in de nog vrij jonge geschiedenis van de instrumentale spacerockband rond toetsenist Pieter van den Broeck, drummer Gino Verhagen en gitarist Glenn Ployeart, drie heren die we ook kennen van Ghiribizzi. Bassist Wouter de Geest en half-bandlid Karel Slabbaert completeren de line-up. De plaat laat zich beluisteren als een instrumentaal conceptalbum over de bruggen binnen een fictief planetenstelsel, juist, Kukuriku. Zo, dan hebben we dat ook weer gehad: er is werkelijk geen reden om niet van spacerock te spreken.

De muziek van Quantum Fantay wordt meer dan eens met die van Ozric Tentacles vergeleken. Nu is mijn Ozric Tentacles-kennis een jaar of twintig geleden blijven steken, dus daar kan het aan liggen, maar als dit op Ozric Tentacles lijkt, is het toch Ozric Tentacles met een flinke portie peper in de reet. “Bridges of Kukuriku” vermengt namelijk de klassieke psychedelische en spacerock-elementen (de toetsen, de fluit, de repeterende en zweverige klanken en dito ritmes) met elektronica en bij vlagen heus rock-spierballenvertoon. Zo zijn Steve Hillage, Jean-Michel Jarre en Tangerine Dream nooit helemaal uit beeld, maar Djam Karet, Phideaux en het oudere werk van Porcupine Tree evenmin.

Ofschoon Quantum Fantay het wiel niet uitgevonden heeft (met name de space-geluidjes doen af en toe een tikkeltje oubollig aan), is “Bridges of Kukuriku” een zeer onderhoudende plaat geworden, vol scheurende gitaren, subtiel fluitspel en modern-en-toch-klassiek toetsenwerk. Waar we bij andere instrumentale albums tegen het eind van de plaat nog wel eens met moeite een geeuw onderdrukken en dan maar opschrijven dat het “ten minste vakkundig gedaan is”, is dit die instrumentale plaat die ook nu de luisteraar nog steeds bij de les houdt. Dan nemen we de bandnaam en het concept over bruggen tussen planeten graag op de koop toe.

Casper Middelkamp

Koop bij bol.com

Send this to a friend