Quidam

SurRevival

Info
Uitgekomen in: 2005
Label:  Rock Serwis
Website: Quidam
Tracklist

Airing (2:25)

Hands Off (9:25)

Not So Close (6:22)

The Fifth Season (9:45)

SurREvival (5:13)

Queen Of Moulin Rouge (8:24)

Everything's Ended (13:14)


Zbysek Florek: toetsen

Maciek Meller: gitaar

Bartek Kossowicz: zang

Maciek Wroblewski: drums en percussie

Jacek Zasada: fluit

Marius Ziolkowski: basgitaar


The Fifth Season dvd (2006)
SurRevival (2005)
The Time Beneath The Sky (2002)
Baja Prog - Live In Mexico '99 (1999)
Sny Aniolow (1998)
Moje Anioly (1998)
Quidam (1996)

“Nou, die band kunnen we dus wel afschrijven”. Dat was mijn eerste reactie toen ik hoorde dat zangeres Emila Derkowska Quidam had verlaten en de Poolse formatie bekend maakte dat ze verder zouden gaan met een zanger én met Engelse teksten. Met die mededeling werden de twee meest sympathieke en karakteristieke elementen van Quidam naar het verleden verwezen. Maar, vrees niet, “SurRevival” is een dijk van een cd geworden.

Toch zal het even wennen zijn als je de cd voor het eerst beluistert. De muziek is hier en daar een stuk steviger geworden en de plaat is veel meer gitaar georiënteerd. Na de vage en vooral zinloze intro genaamd Airing neemt de band met Hands Off een vliegende start. Harde gitaarriffs knallen door de speakers en zetten meteen de toon. Een stevige toetsensolo gaat er direct overheen, maar het harde gitaarspel laat zich niet zomaar uit het veld slaan en rifft nog even door. Dan keert de rust terug en doet zanger Bartek Kossowicz voor het eerst zijn intrede. Gelukkig, zijn stem is warm en aangenaam en zijn accent is maar heel licht en zeker niet storend. De muziek gaat heerlijk relaxed verder met mooi gitaarspel en ontspannen drums. Gelukkig zit fluitist Jacek Zasada nog steeds in de band en speelt hij ook hier weer de sterren van de hemel. Dit doet weer sterk denken aan “The Time Beneath The Sky”. In de instrumentale stukken, die het nummer lekker veel heeft, is het echt genieten geblazen met heerlijke toetsen- en gitaarsolo’s. Soepel laveert de band het nummer door de prachtige tempowisselingen en neemt het af en toe een eerder gespeeld thema opnieuw op sleeptouw.

Not So Close swingt de pan uit en heeft een heerlijk pakkend refrein. Ook hier krijgt het gitaarspel van bandleider Maciek Meller veel ruimte en trekt hij flink van leer evenals op het vorige nummer. Toch weet hij zich perfect in te houden en zorgt hij dat het nergens overheerst. Steeds weer wordt de rust terug gevonden en neemt de band even gas terug. Die wisselwerking maakt de nummers zo aangenaam en zorgt ervoor dat de verveling geen enkele kans maakt.

Eén van de hoogtepunten van het album is The Fifth Season. Het begint heerlijk rustig met subtiel akoestisch gitaarspel en zacht snorrend basspel. Het doet een beetje bluesy aan. De tekst is romantische en behoorlijk aan de zoete kant, maar dat past hier perfect bij. Even wordt het stil en dan doet Jacek Zasada weer zijn intrede met prachtig fluitspel. Dit is genieten. Ik zie hem nog staan in De Boerderij, geconcentreerd maar duidelijk genietend van de muziek.

SurREvival is wat meer up-tempo en heeft een behoorlijk pittig refrein met zwaar en dominant gitaarspel, maar steeds zwakt het geheel weer wat af en krijgt het nummer meteen een wat ander gezicht. Zanger Bartek Kossowicz is echt wel een lot uit de Poolse loterij. Hij weet prima te variëren en kan rustige en ingetogen stukken gemakkelijk afwisselen met meer heftige stukken. Neem bijvoorbeeld Queen Of Moulin Rouge waarin hij het eerste deel prachtig ingetogen zingt. Hier lijkt zijn stem trouwens sterk op die van Steve Thorne. Dit nummer kent trouwens duidelijk twee gezichten. Het eerste deel is mooi rustig en ingetogen en in het tweede deel transformeert het nummer en krijgt het een wat agressiever tintje. En oh, wat is de gitaarsolo van Meller hier heerlijk terwijl ook drummer Maciek Wroblewski laat horen een echte aanwinst te zijn. Toch lijkt in het tweede deel de band al zijn kruit al verschoten te hebben. Helaas doet het tweede deel wat recht-toe-recht-aan aan en weet het de aandacht van de luisteraar niet echt meer vast te houden.

Helaas is ook afsluiter Everything’s Ended niet echt een hoogvlieger. Er zitten echt wel mooie stukken in, maar het boeit niet meer zo als de eerste vijf nummers.

Toch mag dat de pret al niet meer drukken. “SurRevival” is een indrukwekkend album. Het klinkt allemaal lekker fris en de nummers worden alleen maar beter naarmate je ze vaker hoort. De muziek klinkt modern en doet me wat dat betreft wel aan de muziek van Moongarden denken. Quidam is nog lang niet afgeschreven. Quidam is dood. Lang leve Quidam!

Maarten Goossensen

Koop bij bol.com

Send this to a friend