Quidam

The Fifth Season

Info
Uitgekomen in: 2006
Land van herkomst: Polen
Label: Metal Mind Productions
Website: http://www.quidam.pl/
MySpace: Quidam

Beeld: NB
Geluid:
5.1 Dolby Digital Surround 
Regio: 0
Tracklist
DVD:
Hands Off
Queen Of Moulin Rouge
Sanktuarium
Oldies But Goldies (List Z Pustyni I, Pod Powieka, Plone, Wesola, Jest Taki Samotny Dom, Niespelnienie, Gleboka Rzeka)
No Quarter
The Fifth Season
Credo
Everyting's Ended
Jestes
Not So Close
CD:
Hands Off
Queen Of Moulin Rouge
Sanktuarium
Oldies But Goldies (List Z Pustyni I, Pod Powieka, Plone, Wesola, Jest Taki Samotny Dom, Niespelnienie, Gleboka Rzeka)
The Fifth Season
Everyting's Ended
Not So Close
Extra's:  
Studio verslag van SurRevival
The Summer 2005 Tour Report
ProgRegiste Convention Report
SurRevival Tour 2005 Report
Interview
Biografie
Fotogalerij
Desktop foto's
Weblinks
Videoclips van Warkocze & Beznogi Maly Ptak
Zbysek Florek: toetsen
Maciek Meller: gitaar
Bartek Kossowicz: zang & percussie
Maciek Wroblewski: drums en percussie
Jacek Zasada: fluit & percussie
Marius Ziolkowski: basgitaar
Alone Together (2007)
The Fifth Season dvd (2006)
SurRevival (2005)
The Time Beneath The Sky (2002)
Baja Prog - Live In Mexico '99 (1999)
Sny Aniolow (1998)
Moje Anioly (1998)
Quidam (1996)

Quidam. Deze Poolse band zorgde in de tweede helft van de jaren negentig voor een zelfde opleving als Riverside dat de afgelopen jaren veroorzaakte. De band met de twee mooie vrouwen aan het roer trok volle zalen en werd veel op festivals gevraagd. De band is de afgelopen jaren nogal getransformeerd. Nu staan alleen gitarist Maciek Meller en toetsenist Zbysek Florek nog aan het roer van deze op en top symfonische rockband en zijn de andere posities soms al meerdere keren door anderen bezet. De laatste en grootste wijziging onderging de band voor het laatste studioalbum “SurRevival” waarin de vocalen voor het eerst volledig in het Engels werden gezongen en dit door een man in plaats van altijd een vrouw. Niet elke band zou met zo’n koerswijziging goed wegkomen, maar Quidam wel. De muziek heeft vrijwel niets ingeboet en is alleen wat toegankelijker geworden, maar is nog steeds niet te versmaden. Een dvd ontbrak nog in het oeuvre van de band, maar met deze goed gevulde dvd “The Fifth Season” is ook wat dat betreft de fan op zijn wenken bediend.

Alles op deze dvd is goed verzorgd en het geheel straalt enorm veel professionaliteit uit. Iets dat we niet gewend zijn van de dvd’s die bij Metal Mind tot nu toe zijn uitgekomen. Neem alleen al het artwork wat bijzonder goed verzorgd is. Ook het menu en de gehele lay-out is sfeervol. Het concert is opgenomen in het Wyspianski Theatre in Katowice (in Polen uiteraard); een klein, maar sfeervol theater dat qua zaalindeling aan het Tuschinski Theater in Amsterdam doet denken. Ook de opstelling op het podium is goed en alle muzikanten komen zo goed in beeld.

Het concert opent met Hands Off van het laatste album “SurRevival”. Een lekker pittig nummer dat meteen de sfeer er goed in brengt. Het meest benieuwd was ik natuurlijk naar zanger Bartek Kossowicz. Gelukkig komt zijn warme en sfeervolle stemgeluid ook op de dvd prima uit de verf. Het nadeel van de man is echter wel dat hij een behoorlijk passieve uitstraling heeft. Je hebt niet het gevoel dat je echt naar een frontman zit te kijken. Het nummer wordt geweldig uitgevoerd met fantastisch fluitspel van smaakmaker Jacek Zasada, die ook met zijn scala aan percussie instrumenten steeds dat beetje extra weet te bieden. Ook de gitaarsolo van Maciek Meller is ronduit geweldig.

De cameravoering is gelukkig prima in orde. Iedere muzikant komt uitgebreid in beeld en, nog veel belangrijker, op het juiste moment. Gelukkig komt ook het oude Quidam werk aan bod in dit concert. Zo wordt gelukkig ook Quidam klassieker Sanktuarium gespeeld. Bartek Kossowicz zingt het nummer vol gevoel, maar toch mis ik hier de geweldige stem van Emila Derkowska. Zij kon toch meer brengen. De gitaarsolo, het pronkstuk van het nummer, wordt fantastisch gespeeld en zorgt voor golven van kippenvel.

Erg gaaf is de medley van oudere nummers genaamd Oldies But Goldies. Stukken van het eerste album genaamd “Quidam” komen aan bod (zoals het briljante Plone en Niespelnienie) evenals van “Sny Aniolow” (tweede album uit 1998) en “Pod Niebem Czas” (ook bekend als “The Time Beneath The Sky“). Deze instrumentale medley is zonder twijfel het meest briljante stuk muziek van deze dvd. De stukken lopen heel goed in elkaar over. Het geheel rockt, swingt en raakt je tot in je muzikale ziel.

Ook de Led Zeppelin cover No Quarter is een hoogtepunt. Dit komt vooral door het instrumentale einde waarin gitarist Maciek Meller de eindsolo van het nummer Quimpromptu (ook van “Pod Niebem Czas”) heeft verweven. Wie gaat hier nu niet bij uit zijn dak?! Helaas slaat Bartek Kossowicz in het tweede deel van het nummer de plank af en toe mis en dat is jammer. Hij is een goede zanger, maar aan de kwaliteit van zijn voorgangster kan hij toch echt niet tippen.

Het nummer The Fifth Season kent een speciale uitvoering. Ook dit nummer wordt weer geweldig gespeeld. Let maar eens op het fantastische basspel van nieuwkomer Marius Ziolkowski. Zijn spel swingt en ronkt de pan uit (in elk nummer trouwens). Ook die ander nieuwkomer, drummer Maciek Wroblewski, speelt de sterren van de hemel. Geen krachtpatserij, maar mooi strak en inventief spel. Het nummer loopt moeiteloos over in Los Endos van Genesis en dit past er geweldig in. De band stopt trouwens vaker delen van nummers van hun helden in hun muziek tijdens concerten.

De rest van het optreden is van dezelfde hoge kwaliteit. Ik ben niet zo’n liefhebber van live dvd’s omdat ze me vaak onvoldoende weten te boeien. Naar deze heb ik echter met heel veel plezier én bewondering gekeken. Je vergeet alles om je heen en ervaart het alsof je zelf in de zaal zit. En als je de muziek vaker wilt horen dan heb je altijd nog de live cd die erbij zit.

Ook de extra’s zijn de moeite waard (al kijk je ze vast niet vaker dan één keer). Naast het standaard geneuzel van biografieën, discografieën en een fotogalerij, is er ook een interview te zien met gitarist Maciek Meller en toetsenist Zbysek Florek. In het interview hebben ze ook echt wat te vertellen en kom je meer te weten van de geschiedenis van de band en hoor je ze hun laatste keuzes verantwoorden. De twee videoclips zijn aardig om een keer te bekijken, maar doen nu niet bepaald professioneel aan.

Al met al een dvd van zeer hoge kwaliteit, die ik met heel veel plezier vaker zal bekijken.

Maarten Goossensen

Koop bij bol.com

Send this to a friend