Flowers, Rachel

Listen

Info
Uitgekomen in: 2016
Land van herkomst:  Verenigde Staten
Label: Eigen Beheer
Website:  www.rachelflowersmusic.com
Luisteren kan je hier: http://shop.rachelflowersmusic.com/releases
Tracklist
Greg's Favorite (6:54)
Dawn Points (8:04)
Run For Miles (9:03)
Memories Of You (3:16)
Goes To Eleven (5:47)
Aloha, Part 1 (4:13)
Aloha, Part 2 (9:56)
Conversations (3:33)
Rachel Flowers: alle instrumenten
Hearing Is Believing – soundtrack (2017)
Listen (2016)

Rachel Flowers, geen naam die hier op de redactie herkenning opriep. Een lezer wees ons echter op het bestaan van deze jongedame en dat leidde al snel tot het bekijken van talloze Youtube-filmpjes waarop ze symfoklassiekers vertolkt. Flowers achter de modulaire Moog van Keith Emerson, Flowers op het podium met Dweezil Zappa en Flowers die speelt op verschillende Keith Emerson-tribute concerten. Daarmee hebben we haar muzikale mentor ook meteen genoemd en alleen al die muzikale verwantschap rechtvaardigt een plekje op deze site.

“Listen” is het debuut van de uit Californië afkomstige multi-instrumentalist en bevat enkel eigen composities. Flowers is, anders dan eerdere referenties wellicht doen vermoeden, vooral geschoold als jazzmuzikant, maar op dit album is het een breed palet aan muzikale stijlen. Soms krijgen we klassieke pianostukken voorgeschoteld (Memories Of You, Conversations), vaker zit het meer in de jazzfusion hoek van artiesten als Jeff Beck en Pat Metheny, zoals Dawn Points, Run For Miles en Aloha Part 2, alle drie hoogtepunten overigens. Goes To Eleven klinkt dan weer als een mix van Emerson, Lake and Palmer en eerdergenoemde jazzinvloeden en opener Greg’s Favorite heeft alleen in de naam al een progverwijzing, het was namelijk de compositie die Greg Lake het meest aansprak.
Rachel Flowers heeft een gedegen muzikale opleiding genoten en speelt alle instrumenten op het album zelf, al moet daarbij gezegd worden dat sommige instrumenten soms gesampled worden. Dominant zijn hierbij vooral de toetsenpartijen, terwijl er in sommige nummers ook veel ruimte is voor de dwarsfluit. Verwacht echter geen ‘over the top’toetsenpartijen, waar mentor Emerson nog wel eens prat op wilde gaan, het spel is in de regel ingetogen en het is vooral het totaalplaatje dat indruk maakt.

Het is me vooralsnog een raadsel waarom “Listen” zo weinig aandacht heeft weten te genereren. Mede door de eerder genoemde Youtube-filmpjes en tributeconcerten heeft Flowers al wel enige aandacht weten te genereren en de documentaire die over haar gemaakt is, “Hearing Is Believing”, heeft naar verluid ook het nodige succes gehad. Het wachten is dan ook op een echte doorbraak, want het talent is overduidelijk aanwezig, zowel in de composities als in de uitvoering!

Wouter Brunner

Send this to a friend