Radiohead

I Might Be Wrong - Live Recordings

Info
Uitgekomen in: 2001
Land van herkomst: Groot-Brittannië
Label: EMI Records
Website: http://www.radiohead.co.uk/
MySpace: http://www.myspace.com/radiohead
Tracklist
The National Anthem (4:57)
I Might Be Wrong (4:52)
Morning Bell (4:14)
Like Spinning Plates (3:47)
Idioteque (4:24)
Everything In Its Right Place (7:42)
Dollars And Cents (5:13)
True Love Waits (5:02)
Colin Greenwood: basgitaar, sampler
Jonny Greenwood: gitaar, toetsen, klokkenspel, xylofoon, achtergrondzang
Ed O'Brien: gitaar, achtergrondzang, effecten
Phil Selway: drums, percussie
Thom Yorke: gitaar, toetsen, zang
The Best Of (2008)
The Best Of DVD (2008)
In Rainbows (2007)
Hail To The Thief (2003)
I Might Be Wrong - Live Recordings (2001)
Amnesiac (2001)
Kid A (2000)
OK Computer (1997)
The Bends (1995)
My Iron Lung ep (1994)
Pablo Honey (1993)
Drill ep (1992)

Wat hebben we hier nu voor ons liggen? Het tot op heden enige officiële livealbum van Radiohead. Maar het album is amper acht nummers en om en bij de veertig minuten lang. In feite spreken we dan ook eerder van een live-ep dan een echt volwaardig live-album. Om de ‘oudere’ fans nog meer op de kast te jagen, staan hier dan ook enkel nummers van “Kid A” en “Amnesiac” op. Kort gezegd, ik heb bij deze plaat altijd een beetje een gevoel gehad van ‘wat moet ik hier nu eigenlijk mee?’.

Het antwoord hierop is eigenlijk vrij eenvoudig. Want dit is echt wel een verdomd goeie liveplaat! Maar vergis u niet: deze plaat is samengesteld vanuit verschillende optredens. En dat is iets dat ik eigenlijk bij vele livealbums wel betreur. Het is veel leuker om van één show een album te maken dan van verschillende. Tenslotte brengt dat een veel echter livegevoel over.

De vraag is natuurlijk waarom dit dan toch zulk een goeie plaat is. Vooreerst omdat Radiohead bewijst dat ze ondanks hun experimentele elektronische muziek nog steeds een erg goede liveband zijn. De band heeft deze optredens namelijk eerder als rockband aangevat dan als elektronische band, hoewel ze dat op de twee desbetreffende albums wel meer waren. Een voorbeeld daarvan is duidelijk te horen op I Might Be Wrong dat hier zowaar beter klinkt dan in de studioversie.

Dit alles leidt natuurlijk naar meer dan interessante versies van de nummers. Soms zelfs heel verschillend. Zo is er het nummer Like Spinning Plates dat wel heel anders is dan we het kennen van “Amnesiac”. Radiohead maakt er hier een gevoelige pianoballad, van terwijl de studioversie meer op elektronische beats dreef.

Een ander hoogtepunt is hier ongetwijfeld dat ene nummer dat nog niet op album was verschenen, True Love Waits. Thom Yorke verrast ons hier solo met een akoestische gitaar en een erg mooi nummer. Dat Yorke een erg sterke songschrijver is, zal natuurlijk niemand durven betwijfelen, maar hij bewijst het hier nogmaals mee.

“I Might Be Wrong” is dus een erg sterke live-ep geworden, maar had zoveel meer kunnen zijn. Nu lijkt het alsof we een half afgewerkt product in handen hebben. Begrijp me niet verkeerd: dit is een schitterend album, maar het is gewoon te belachelijk voor woorden dat het slechts zo kort is. Als je als band een livealbum wil uitbrengen, waarom dan niet een volledig album in plaats van zo’n halfslachtig product.

Peter van Haerenborgh

Send this to a friend