Rodolfo, Raimundo

Open Mind

Info
Uitgekomen in: 2013
Land van herkomst: Venezuela/Verenigde Staten
Label: eigen beheer
Website: http://www.raimundorodulfo.com/
Beluisteren kan hier: http://www.raimundorodulfo.com/openmind.htm
Tracklist
Section A:
Open Mind (5:50)
Never Say Goodbye (2:46)
Bring the Rain (8:16)
White Rose (5:10)
A House In Your Heart (6:51)
Time to Go (7:46)

Section B:
Sweet Like an Angel (5:55)
At The Corner Of Your Life (3:01)
Autumn Time (10:47)
No Remorse (5:02)
Words of Wisdom (5:35)
Always Our Fault/Coda (12:06)
Raimundo Rodulfo: zang, gitaar, toetsen, mandoline, sitar, luit

Met medewerking van:
Gerardo Ubieda: drums
Pablo Gil: saxofoon
Mariana Carreras: viool
Elis Regina Ramos: cello
Ismael Vergara: klarinet, fluit
Channing Dodson: Uillean Pipes
Open Mind (2013)
Mare Et Terra (2009)
The Dream Concerto (2002)
Dreams (2001)

Tijdens mijn wereldtocht langs onbekende talenten stuitte ik op Raimundo Rodulfo. Rodulfo is een in 1970 in Venezuela geboren multi-instrumentalist die zijn domicilie heeft gevonden in de Verenigde Staten. Naast componeren speelt de man gitaar, toetsen en een aantal klassieke instrumenten.
Tot en met juni 2013 heeft Rodulfo vier studio- en twee live-albums uitgebracht. In 2001 bracht hij zijn debuutalbum “Dreams” uit. “Mare Et Terra” stamt uit 2008 en “The Dream Concerto” uit 2002. Op deze albums vermengt hij klassieke muziek met rockmuziek. De muziek op die albums reikt over diverse genregrenzen, variërend van klassiek en rock tot invloeden van jazz, fusion en folk. Verder geniet de Venezolaan enige bekendheid vanwege zijn bijdrage aan de drie compilatiealbums “Dante’s Divine Comedy”.

Het hier besproken album “Open Mind” is in vergelijking met zijn voorgaande drie albums een vreemde eend in de bijt. Het album kent weinig raakvlakken met het genre dat wij hier doorgaans bespreken. Na wikken en wegen besloten we je een kennismaking met Rodulfo’s muziek toch niet te onthouden. Deze schijf is opgebouwd uit twee lange secties. Zeg maar een kant A en een kant B. Beide secties bestaan uit nummers tussen drie en acht minuten. Al kent de laatste sectie twee uitschieters van boven de tien minuten. Ze krikken de totale speelduur op tot meer dan 78 minuten. En dat is een flinke zit.

Waar eerdere albums van Rodulfo vrijwel volledig instrumentaal zijn, is “Open Mind” hoofdzakelijk vocaal. Zingen is duidelijk niet het sterkste punt van Rodulfo. Zijn uitspraak van het Engels is niet gespeend van een fors Zuid-Amerikaans accent. Het is een euvel waar albums van Zuid-Amerikaanse makelij vaker aan lijden. maar de zang past wel goed bij de muziek. En die muziek kent een vrolijke en etnische (Zuid-Amerikaanse) met klassieke en (licht) jazzy invloeden. Door het gebruik van instrumenten als viool, cello, fluit, luit, mandoline en Uillean Pipes neigt het geheel naar folkmuziek. Heerlijke muziek voor zowel bij een knappend haardvuur als onder een brandende zon.

Wanneer je nieuwsgierigheid is gewekt, adviseer ik je om eens ‘open minded’ te luisteren naar de muziek van “Open Mind”. Dat kan eenvoudig op de website van Raimundo Rodulfo. Je ontkomt dan ook niet aan het kleurrijke artwork van Peter Rodulfo. Dat is een Britse kunstenaar en naamgenoot die geen (nabije) familie van Raimundo is. Ze kwamen met elkaar in contact op een internetforum over Genealogie.

Hans Ravensbergen

Send this to a friend