Thomas, Ray

Hopes, Wishes and Dreams

Info
Uitgekomen in: 1976
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: Esoteric
Website: www.raythomas.me/
Tracklist
In Your Song (4:43)
Friends (2:58)
We Need Love (4:14)
Within Your Eyes (3:50)
One Night Stand (3:48)
Keep On Searching (4:48)
Didn't I (4:02)
Migration (3:53)
Carousel (4:02)
The Last Dream (5:09)
Ray Thomas: zang en fluit
Met medewerking van:
John Jones: gitaar en achtergrondzang
Trevor Jones: bas en achtergrondzang
Mike Moran: toetsen
Graham Deakin: drums en percussie
Hopes Wishes & Dreams (1976)
From Mighty Oaks (1975)

Mijn ouders hadden deze op lp, naast ook een behoorlijk aantal platen van The Moody Blues en ook Justin Hayward en John Lodge’s onvolprezen “Blue Jays”. En aangezien ik al vanaf dat ik kon lopen gefascineerd was door muziek, plunderde ik al spoedig de platencollectie van mijn ouders en draaide alles wat los en vast zat. Als kind en later als tiener vond ik vooral de hoes erg mooi, maar ik kon – midden in de jaren ’80 – ook dwepen met het zoete, aangename karakter en dromen over een tijd dat het leven nog eenvoudig was: de jaren ’70, die ik nauwelijks bewust had meegemaakt.

Pas veel later kwam ik erachter dat “Hopes, Wishes & Dreams” de tweede soloplaat van Ray Thomas was. En nu ik de overigens voortreffelijke heruitgave van Esoteric Recordings in mijn handen heb (er is zelfs ook een complete box uit, met daarin zowel deze cd als “From Mighty Oaks”), kan ik alleen maar ontzettend blij zijn.

Het is niet gemakkelijk de klassieke status van The Moody Blues even te laten voor wat het is en deze tweede soloplaat van Thomas op zijn eigen merites beoordelen. Want laten we wel wezen: Moodies vreten dit op. Het is natuurlijk in geen enkel opzicht te vergelijken met de klassieke zeven platen die The Moody Blues produceerden in 1967 tot 1972. Het staat ook niet op het niveau van bovengenoemde “Blue Jays”. Toch, nu ik dit werkje weer voor de eerste keer sinds die jaren ’80 tot mij neem, valt me op hoe goed “Hopes, Wishes & Dreams” is. Ik ben erdoor verrast zelfs.

Ergens voelt “Hopes, Wishes & Dreams” een beetje als een verzameling b-kantjes. Dat is op zich niet gek, want de plaat is haastig opgezet na maandenlang te hebben geschreven, geoefend en gerepeteerd voor “From Mighty Oaks”. “Hopes, Wishes & Dreams” klinkt veel meer ongedwongen, en hoewel niet alle songs even sterk zijn, klinkt Thomas vol zelfvertrouwen.

Toetsteen voor dit alles is uiteraard: welke van de songs hadden niet misstaan op een plaat van The Moody Blues. Het zou een leuke wedstrijd zijn om liedjes van alle soloplaten in deze tijd te verzamelen en vervolgens te kijken hoe we een mooie, niet bestaande Moody Blues-plaat kunnen samenstellen. In mijn recensie van “From Mighty Oaks” tipte ik al de eerste drie en de allerlaatste track, wat betreft “Hopes, Wishes & Dreams” liggen de hoogtepunten wat meer verspreid.

Interessant is in elk geval Friends, een typische Thomas-compositie, dat ook nog aangenaam wordt ondersteund met een aantal prachtige gitaarsolo’s van John Jones. We Need Love lijkt wel een Hayward-compositie en kenmerkt zich door zware orkestraties en een hoop bombast. Daarna is Within Your Eyes een aangenaam rustpunt, een onverwacht prachtige song vol schitterend basspel en fluitwerk. Ook het met een dameskoortje verrijkte One Night Stand, dat haast een vooruitwijzing lijkt op Thomas’ latere klassieker Veteran Cosmic Rocker op “Long Distance Voyager”, is een uitstekend liedje, waarvan ik het raar vind dat de single is geflopt.

Het vroegere kant 2 is wat minder, hoewel de trompetsolo in Didn’t I wel mooi is. Migration is mooi, het met een draaiorgel vergiftigde Carousel echter vreselijk. De afsluiter The Last Dream haalt gemakkelijk het niveau van de afsluiter van “From Mighty Oaks”, I Wish I Could Fly, en geldt dankzij het prachtige tussenstuk, waar het tempo ineens verschuift, als één van de beste tracks van de plaat.

Sinds het uitkomen van beide platen is de discussie over welke van de twee platen van Thomas het beste is, nog niet uitgewoed. Ik stem voor “Hopes, Wishes & Dreams”, maar ik geef toe dat dit deels om nostalgische redenen is. Ze ontlopen elkaar namelijk niet veel.

Markwin Meeuws

Koop bij bol.com

Send this to a friend